Blog Iguana
Śledź za darmo wysokiej jakości treści tworzone przez nasz zespół.

Bemar jako praktyczne urządzenie gastronomiczne

Bemar jest jednym z elementów wyposażenia kuchennego. Jest to rodzaj podgrzewacza, w którym umieszcza się naczynia z potrawami i dzięki temu długo potrafią zachować odpowiednio wysoką temperaturę. Z tego powodu bemar jako praktyczne urządzenie gastronomiczne powinno być odpowiednio dostosowane do naszych wymagań, gdyż jego praca czasami trwa kilkadziesiąt godzin dziennie.

Profesjonalna obróbka termiczna - o czym należy wiedzieć?

Podczas codziennego przygotowywania posiłków wiele artykułów spożywczych zostaje poddanych różnym procesom takim jak gotowanie, smażenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie czy pieczenie i podgrzewanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zdrowo gotować zachęcamy do zapoznania się z artykułem “Profesjonalna obróbka termiczna - o czym należy wiedzieć?”

Na co zwrócić uwagę wybierając nóż kuchenny?

Jednym z podstawowych narzędzi niezbędnych w kuchni jest nóż. Przy wyborze należy kierować się rodzajem materiału z jakiego został wykonany oraz jego funkcjonalnością. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów, dlatego ciężko się zdecydować. Zastanawiasz się na co zwrócić uwagę wybierając nóż kuchenny? Sprawdźmy jakie cechy powinien posiadać idealny model.

Toster czy profesjonalny opiekacz do chleba? Które urządzenie wybrać do gastronomii?

Jeśli sami prowadzimy punkt gastronomiczny i planujemy wprowadzić ofertę śniadaniową to na pewno będziemy musieli podjąć decyzję, które urządzenie do obróbki termicznej wybrać. Czy powinien być to opiekacz do chleba czy może toster. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł - “Toster czy profesjonalny opiekacz do chleba? Które urządzenie wybrać do gastronomii?”.

Pakowarki próżniowe - czy to niezbędne urządzenie do gastronomii?

Z myślą o łatwym sposobie zabezpieczania różnych rodzajów żywności powstały pakowarki próżniowe, które dzielą się na listwowe i komorowe. Przedłużają one trwałość i przydatność produktów do spożycia. Ich fenomen polega na odsysaniu powietrza ze środka opakowania foliowego a następnie na jego szczelnym zamknięciu za pomocą mocnego zgrzewu. Dzięki temu mamy pewność, że do pożywienia nie przedostaje się powietrze i wilgoć a wraz z nimi niechciane bakterie, grzyby i pleśń. Ich zalety z pewnością docenią szefowie kuchni. Jeśli zastanawiasz się nad ich zakupem koniecznie przeczytaj nasz artykuł - “Pakowarki próżniowe - czy to niezbędne urządzenie do gastronomii?”

Zestaw do carvingu - specjalistyczne narzędzia do rzeźbienia owoców i warzyw

Rzeźbione warzywa i owoce to prawdziwe dzieła sztuki. Są doskonałą ozdobą wielu potraw, a także stanowią oryginalną dekorację stołów. Dzięki profesjonalnym narzędziom możesz je przygotować samodzielnie w domu. Przed zakupem tych akcesoriów niezbędny będzie jednak przegląd modeli dostępnych na rynku.

Okap do kuchni restauracyjnej - jaki wybrać?

Podstawą prawidłowego funkcjonowania wszelkich urządzeń, jak i ludzi w punktach gastronomicznych jest odpowiedni przepływ powietrza. Powinien on być na tyle sprawny, aby z łatwością poradził sobie z nadmiernym ciepłem, wilgocią, dymem, wszelkim tłuszczem i zapachem. Okapy do kuchni restauracyjnej poradzą sobie nawet z największymi zanieczyszczeniami. Jest to z pewnością niezbędne rozwiązanie w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Z racji na duży wybór tego rodzaju urządzeń dostępnych na dzisiejszym rynku, podpowiadamy na co zwrócić uwagę. Zachęcamy do zapoznania się z naszym blogiem - “Okapy do kuchni restauracyjnej - jaki wybrać?”.

Jak ekonomiczne wyposażyć pizzerię na lata?

Otwarcie lokalu gastronomicznego to z pewnością niełatwa sprawa. Jeśli zdecydujemy się to zrobić, z pewnością będzie zależeć nam na jak najmniejszych kosztach. Można to osiągnąć na dwa sposoby. Kupując jak najtańsze wyposażenie lub też zagospodarować przestrzeń lokalową w taki sposób, aby była jak najbardziej funkcjonalna. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak ekonomiczne wyposażyć pizzerię na lata.

Jaki okap wybrać do kuchni?

Ciężko sobie wyobrazić kuchnię bez okapu. Jest on nieodzownym elementem wyposażenia, który zabezpiecza ściany, meble i urządzenia kuchenne przed zapachami, wilgocią i oparami powstającymi chociażby podczas gotowania. Chcemy, aby szybko i skutecznie się z nimi rozprawi a nam pozwoli cieszyć się czystym powietrzem. Do wyboru mamy wiele rodzajów stąd pojawia się dylemat jaki okap wybrać do kuchni?

Zlewozmywaki kuchenne - dokonaj właściwego wyboru

Przy wyborze zlewozmywaka należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Po pierwsze, wymiary powinny być tak dobrane, aby korzystanie ze niego było jak najbardziej ekonomiczne. Po drugie kształt. Okrągły, kwadratowy, prostokątny czy owalny - wybór jest duży. Ostatecznie decyzja zależy jednak zazwyczaj od indywidualnych upodobań kupującego. Klienci najczęściej decydują się na zlewozmywaki posiadające jedną lub dwie komory użytkowe. Omówmy więc te dwa rodzaje umywalek.