Piec konwekcyjny, profesjonalny Smeg - ALFA43X
- Ekspresowa wysyłka
Dzięki urządzeniom wielofunkcyjnym można tworzyć w kuchni najbardziej wymagające dzieła kulinarne. Jest to szczególnie ważne w branży gastronomicznej i restauracyjnej, w których każde, nawet najmniejsze uchybienie może być zauważone przez klientów. Właśnie dlatego piece konwekcyjno parowe cieszą się uznaniem przez licznych szefów kuchni, ale także przez amatorów smacznego jedzenia. Czy jest to sprzęt dla każdego?
Piece o budowie konwekcyjnej to prawdziwe kombajny do tworzenia kulinarnych cudów. Umożliwiają całą gamę aktywności, jakie można sobie tylko wyobrazić, służą do:
Dzięki bogatej kombinacji funkcji, piec konwekcyjny można śmiało uznać za niezbędny sprzęt gastronomiczny, bez którego nie warto otwierać książki z przepisami. Jest to świetny sposób na przygotowywanie apetycznych potraw, które jednocześnie będą zdrowe, niskokaloryczne oraz po prostu smaczne. Dania mięsne lub rybne, poddane działaniu pary są delikatne i soczyste.
Możesz z niego korzystać przy różnych okazjach - grillować z przyjaciółmi w czasie weekendu, odgrzewać dania, gdy nie masz czasu lub tworzyć niezwykłe kompozycje na specjalne okazje. Aby piec był w pełni uniwersalny, warto do niego dobrać praktyczny sprzęt, jakim jest płyta gazowa SMEG lub płyta indukcyjna. Wewnątrz pieca warto umieścić tace, dzięki którym będzie można przygotowywać kilka potraw jednocześnie.
Nowoczesny piec to sprzęt gastronomiczny, który może obsłużyć wielu klientów w restauracji. W tym wypadku najbardziej liczy się jego moc i możliwość zasilania w prąd elektryczny lub gaz. Dlatego warto dobrać piec pod względem instalacji, jaka działa na zapleczu w lokalu. Warto wziąć pod uwagę takie aspekty jak:
Każdy piec konwekcyjno parowy posiada specjalistyczny układ, który sprawia, że filtruje powietrze i nie pozwala, by zapachy przenikały się wzajemnie. Pieczenie w takim urządzeniu redukuje czas, niezbędny na przygotowanie potraw i ułatwia serwowanie wielu posiłków.
Piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe to dwa typy urządzeń gastronomicznych, które różnią się sposobem działania i możliwościami. Piec konwekcyjno-parowy, oprócz cyrkulacji gorącego powietrza, oferuje także funkcję gotowania na parze, co pozwala na przygotowanie zdrowszych potraw. Piece konwekcyjne wykorzystują jedynie gorące powietrze do równomiernego pieczenia. Piece konwekcyjno-parowe, takie jak te oferowane przez Smeg, Fagor, są bardziej wszechstronne i nadają się do szerokiego wyboru dań w lokalach gastronomicznych. Dzięki regulacji wilgotności i wielofunkcyjności, przyspieszają obróbkę cieplną i poprawiają jakość przygotowywanych potraw. Wyposaż się w piece gastronomiczne i wejdź na wyższy poziom w swojej restauracji!
Najważniejsze jest dopasowanie pieca do specyfiki lokalu gastronomicznego. Piec powinien być wielofunkcyjny, umożliwiający różnorodne techniki obróbki termicznej. Ważna jest również jego wydajność i energooszczędność. Piece konwekcyjne wyposażone w sterowanie elektroniczne zapewniają precyzję i łatwość obsługi. Dostępne są zarówno modele elektryczne, jak i gazowe, co pozwala na dopasowanie sprzętu do konkretnych potrzeb każdej kuchni.
Piec konwekcyjny działa inaczej niż tradycyjny piekarnik, dzięki zastosowaniu wentylatora, który równomiernie rozprowadza gorące powietrze po całej komorze. To pozwala na szybsze i bardziej równomierne pieczenie potraw, a także na przygotowywanie większej ilości jedzenia jednocześnie. W piecach konwekcyjnych temperatura może być niższa niż w piekarnikach, co przekłada się na oszczędność energii. Piekarnik tradycyjny natomiast nagrzewa się od grzałek umieszczonych na górze lub na dole, co może prowadzić do nierównomiernego pieczenia. Dodatkowo piec konwekcyjny umożliwia uzyskanie bardziej chrupiącej skórki dzięki intensywnemu obiegowi powietrza.
Piec konwekcyjny daje szerokie możliwości kulinarne dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła. Idealnie sprawdza się przy pieczeniu mięs, warzyw i wypieków, ponieważ zapewnia chrupiącą skórkę oraz soczyste wnętrze potraw. W piecu konwekcyjnym można także szybko przyrządzić ryby i owoce morza, zachowując ich delikatność. Jest doskonały do wypieku chleba, bułek czy ciast, ponieważ intensywny obieg powietrza pomaga uzyskać puszystość i równomierne zrumienienie. Dzięki tej technologii można piec kilka potraw jednocześnie, bez ryzyka przenikania się aromatów.
Zobacz również inne kategorie: