Nie da się ukryć, że obiekty gastronomiczne, a w szczególności wszelkiego rodzaju bary i restauracje, wymagają dobrze skonstruowanego systemu wentylacyjnego. Prowadząc restaurację nie można dopuścić do tego aby zapachy, nawet te najprzyjemniejsze, nie wylatywały poza obręb kuchni oraz były odprowadzane w odpowiedni i skuteczny sposób tak, aby nie przeszkadzały ani gościom naszego lokalu gastronomicznego, ani pracownikom. Stała wymiana i cyrkulacja powietrza nie tylko pozwala na przyjemniejsze pracowanie i spożywanie posiłków, ale również dostarcza świeżego powietrza. Jeśli i Ty zastanawiasz się nad tym, co należy wiedzieć o wentylacji w gastronomii, koniecznie zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem.

Wentylacja w gastronomii — wymagania

Kwestia wentylacji w gastronomii określona jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75 poz. 690) (§147-§154). Dodatkowo określona jest również normą techniczną PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej — wymagania”.

Oba te dokumenty określają minimalne higieniczne ilości powietrza wentylacyjnego zarówno dla części produkcyjnej, to znaczy kuchni, jak i części jadalnej czyli pomieszczenia, w których przebywają goście. W przypadku części kuchennej wymagane jest spełnienie czterech parametrów:

  • Strumień powietrza - od 10 do 50 wymian na godzinę
  • Wilgotność powietrza - od 40% do 50%
  • Temperatura powietrza - od 20 do 22 stopni Celsjusza
  • Prędkość powietrza — od 0,2÷0,3 m/s
Iguana małe AGD

W przypadku części jadalnianej, miejsce, w którym swój czas spędzają goście lokalu gastronomicznego musi spełniać jeden podstawowy warunek, jakim jest strumień powietrza równy od 5 do 10 wymian na godzinę.

Wentylacja w gastronomii — podział

Pomimo tak ścisłych wymagań względem wentylacji gastronomicznej, na rynku dostępna jest szeroka gama produktów, spośród której można wyróżnić aż trzy rodzaje wentylacji w gastronomii, do których należą wentylacja ogólna, wentylacja miejscowa oraz klimatyzacja. Wentylacja ogólna to taka, której głównym celem jest usunięcie gastronomicznych zanieczyszczeń powietrza, takich jak tłuszcze czy para wodna oraz doprowadzenie świeżego powietrza.

Głównym celem wentylacji miejscowej jest wychwytywanie cząstek zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu oraz ich neutralizacja, natomiast klimatyzacja w sposób ciągły wymienia powietrze na czyste i utrzymuje stałe warunki klimatyczne zapewniające komfort gościom lokalu gastronomicznego oraz jego pracownikom.

Przeczytaj również:

Ekspres, który zaskoczy nawet największych kawoszy - Saeco New Royal OTC

Poznaj działanie innowacyjnych i ekonomicznych zmywarek do naczyń

Przydatne akcesoria do ekspresów ciśnieniowych - sprawdź co może Ci się spodobać

Udostępnij ten wpis