Odpowiednie zaplanowanie stanowiska pracy w kuchni restauracji, pizzerii czy pubu zapewni nie tylko bezpieczną, ale również wygodną pracę. Niezbędne jest spełnienie wszystkich wymogów dotyczących stanowiska pracy każdej zatrudnionej osoby oraz zapewnienie im właściwych warunków do wykonywania swoich obowiązków. Istotne jest prawidłowe rozmieszczenie powierzchni roboczych, urządzeń oraz innych elementów wyposażenia gastronomicznego.

Bezpieczeństwo przede wszystkim, czyli odległość urządzeń grzejnych

W zachowaniu bezpieczeństwa w miejscu pracy konieczne jest zachowanie odpowiednich odległości między różnymi stanowiskami pracy. W przypadku urządzeń grzejnych jest to co najmniej 140 cm. Dlaczego to takie ważne? Podczas wykonywania innych czynności w kuchni, bardzo łatwo dotknąć niechcący gorącej płyty indukcji lub nagrzanego pieca, jeśli znajduje się tuż obok powierzchni roboczej, na której wykonuje się mnóstwo czynności. Wskazana odległość uchroni przed taką sytuacją.

Iguana małe AGD

Powierzchnia robocza – jak wygodnie ją urządzić?

Niezwykle ważne jest, by każdy pracownik w kuchni miał zapewnioną odpowiednią ilość miejsca do pracy. Przy wyborze mebli do lokalu gastronomicznego uwzględnić należy szerokość płaszczyzn roboczych, która będzie dopasowana do ilości zatrudnionych osób oraz obowiązków, jakie wykonują. To pozwoli zachować płynność pracy, ale też dobre nastroje wśród kadry pracowniczej. Zbyt ciasne pomieszczenie i niewielka ilość blatów do pracy sprzyja powstawaniu nerwowej i napiętej atmosfery.

Gdy miejsca jest zbyt mało…

Wyposażenie lokali gastronomicznych uzależnione jest od powierzchni pomieszczeń oraz ilości zatrudnionych pracowników. Jeśli do przechowywania sprzętów, urządzeń, narzędzi i innych niezbędnych elementów jest zbyt mało miejsca, warto rozważyć zakupienie szafek wieszanych. To świetny sposób na wykorzystanie przestrzeni nad powierzchnią roboczą. Należy jednak uwzględnić to, że odległość między nimi powinna zapewnić komfortową i bezpieczną pracę. Przejścia między stanowiskami pracy powinny być na tyle szerokie, by zapewnić wygodną pracę oraz przemieszczanie się, bez zakłócania pracy innym. Przyjęto, że absolutnym minimum jest 80 cm, jednak powinno rozważyć się nieco więcej.

Podczas planowania przestrzeni warto mieć na uwadze, że średnio na jednego pracownika powinno przypadać około 120 cm szerokości powierzchni roboczej i około 70 cm głębokości. Zachowanie tych wymiarów zapewni bezpieczną i wygodną, a przez co wydajną pracę.

Przeczytaj również:

Profesjonalne systemy do przygotowania napojów, czyli kilka słów o renomowanym producencie Bravilor Bonamat

Najlepsze grille na lato! Jaki model wybrać?

Czy wiesz, co oznaczają symbole na wyświetlaczu zmywarki?

Udostępnij ten wpis