Czyszczenie i konserwacja ekspresów do kawy JURA
- 2313 odwiedzin
Każdy ekspres do kawy wymaga regularnego czyszczenia. Czynność ta jest niezbędna jeśli chcemy cieszyć się doskonałym smakiem napoju w swojej pracy lub w biurze. Pozwala ona również na utrzymanie urządzenie w dobrym stanie. Nowoczesne modele ekspresów posiadają automatyczne programy czyszczenia i wydajne filtry, które sprawiają, że czyszczenie jest naprawdę prosto. Aby mieć pewność, że nasz ekspres jest naprawdę nieskazitelny, warto bardziej zgłębić się w kwestię jego konserwacji.
Jak czyścić ekspresy JURA?
Ekspresy JURA to nowoczesne urządzenia do przygotowywania kawy. Ich wielofunkcyjność gwarantuje parzenie napoju na najwyższym poziomie. Wszystko to dzięki zastosowanym innowacyjnym systemom. Producenci ekspresów JURA pomyśleli również o konserwacji. Dzięki specjalnemu systemowi CLARIS nie trzeba martwić się np. o szkodliwy kamień w swoim ekspresie. Osad ten powstaje w wyniku podgrzewania wody, a jego destrukcyjny wpływ może doprowadzić do wydłużenia się czasu podgrzewania wody, a nawet do uszkodzenia urządzenia.
Oczywiste jest to, że kamień wpływa również negatywnie na smak przyrządzanej kawy, poprzez uniemożliwienie wydobywania głębokiego aromatu kawy. Zastosowanie pozwala na znaczne ograniczenie ręcznego czyszczenia ekspresu. Zawarty w nim granulat w istotnym stopniu redukuje kamień. Niewątpliwą zaletą jest tu również to, że filtr ten nie usuwa żadnych ważnych dla zdrowia związków fluoru oraz minerałów. Należy pamiętać, że producent ekspresów JURA zaleca wymienianie filtra po przygotowaniu około 50 litrów napojów, jednak nie rzadziej niż co okres dwóch miesięcy.
Proces czyszczenia ekspresów JURA
Każdy użytkownik ekspresu JURA ma możliwość skorzystania z zintegrowanego programu płukania i czyszczenia. Oznacza to, że aby przeprowadzić proces konserwacji wystarczy wprowadzić środek czyszczący, a następnie włączyć odpowiedni program na panelu urządzenia. Ekspres JURA uruchamia proces oczyszczania, który przeprowadzany jest w temperaturze 80°C. Wysoka temperatura w połączeniu ze środkiem czyszczącym sprawia, że wszystkie moduły ekspresu zostają skutecznie oczyszczone z tłuszczu i wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Warto pamiętać, że aby w pełni wykorzystać skuteczność filtrów czyszczących należy stosować oryginalne środki JURA. Zagwarantuje to zachowanie pełnej ochrony ekspresu, a także przedłuży czas jego eksploatacji.
Ekspresy JURA to z pewnością wyznaczniki nowego, wysokiego poziomu przygotowywania kawy. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, urządzenia te świetnie sprawdzają się zarówno w prywatnej domowej kuchni, jak i w profesjonalnej gastronomii. Konserwacja tych ekspresów to niezwykle prosta czynność, nie wymagająca fachowej wiedzy w tym zakresie. Ekspresy JURA stanowią więc połączenie nowoczesnego designu oraz wyjątkowo wydajnego i ekonomicznego sposobu przyrządzania kawy.
Przeczytaj również:
Gastronomia – jak powinno wyglądać bezpieczne stanowisko pracy?