Aby założyć małą restaurację czy bar, musisz wiedzieć o kilku istotnych elementach, które pozwolą Ci legalnie wejść na rynek i sprzedawać jedzenie. Jednym z najważniejszych kryteriów jest spełnienie wymagań Sanepidu, a właściwie Polskiej Inspekcji Sanitarnej. Jeśli tak się nie stanie, Twoja mała gastronomia będzie nadawała się do zamknięcia. Co zatem musisz wiedzieć, by się udało?

Właściwy odbiór lokalu

Aby prowadzić biznes gastronomiczny, należy mieć lokal wraz z wyposażeniem, który spełnia wymagania kontroli. Zajmuje się tym Państwowy Inspektorat Sanitarny, który wydaje zezwolenie na korzystanie z lokalu w celach gastronomicznych. Tzw. odbiór lokalu musi nastąpić na mocy wniosków z kontroli. Aby wniosek był ważny, należy zgłosić chęć oddania budynku do użytku gastronomicznego nie później niż na 14 dni przed rozpoczęciem pracy restauracji. Małe gastronomie muszą spełnić wymagania zgodne między innymi z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004, Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 czy ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm).

Iguana małe AGD

Najważniejsze dokumenty dla małych gastronomii

Prowadząc małą gastronomię i przygotowując się do odbioru lokalu, musisz przygotować kilka dokumentów, które będą niezbędne do otrzymania wyniku pozytywnego kontroli. Są to między innymi:

Książeczka kontroli – czyli podstawowy dokument, który pozwala na wpisywanie całej historii kontroli Państwowego Inspektoratu Sanitarnego;

Wyniki badania wody – aby otrzymać zgodę na użytkowanie lokalu w celach gastronomicznych, należy dokładnie przebadać wodę i przedstawić wyniki. Właściciel nie dokonuje tego sam, ale musi zapłacić za wykonanie usługi Sanepidowi około 60 złotych;

Książeczka sanepidowska – inaczej zdrowia. Każda osoba w lokalu musi mieć aktualne badania, które zezwalają na pracę w żywieniu osób.

Projekt lokalu – chodzi o techniczny projekt opracowany przez architekta lub specjalistyczną firmę. Wymagania dla konkretnej placówki mogą się różnić. Powstaje on zatem we współpracy z Inspekcją.

To rzecz jasna nie wszystkie wymogi Sanepidu dla kontroli małych gastronomii. Warto zatem skontaktować się z odpowiednim oddziałem Państwowej Inspekcji Sanitarnej i dowiedzieć się o dokładne wymagania.

Przeczytaj również:

Idealny mikser planetarny? Oto propozycje producenta Smeg!

Szafy chłodnicze do gastronomii

Jak otworzyć własną kawiarnię? Dobra lokalizacja i profesjonalne wyposażenie to podstawa

Udostępnij ten wpis