Zmywarka Kapturowa EVO Concept marki FAGOR model CO-110 DD
- Ekspresowa wysyłka
Zmywarki kapturowe są specjalistycznym sprzętem do zmywania naczyń. Używa się ich głównie w gastronomii i hotelarstwie. Są to branże wymagające tego, żeby w możliwie jak najkrótszym czasie umyć dużą liczbę naczyń, szkła i sztućców.
Pod względem funkcjonalności znacznie przewyższają zmywarki podblatowe, a ustępują jedynie dużo większym urządzeniom – zmywarkom tunelowym.
W naszej ofercie znajdują się zmywarki przemysłowe renomowanych producentów, takich jak Classeq, Fagor i SMEG.
Podstawową cechą wyróżniającą zmywarki przemysłowej jest to, że myje ona naczynia w wysokiej temperaturze, wynoszącej co najmniej 90 stopni. Pozwala to urządzeniu skutecznie rozprawić się z brudem, tłuszczem i zdezynfekować czyszczone naczynia.
Z uwagi na specyfikę pracy w gastronomii, zmywarki przemysłowe muszą być również bardzo szybkie. Program ekspresowego czyszczenia w domowych zmywarkach to co najmniej pół godziny. Zmywarka przemysłowa cykl wykonuje taki w zaledwie kilka minut.
Mimo że zmywarka przemysłowa pracuje bardzo szybko i czyści dużo naczyń jednocześnie, jest też energooszczędna. Zużywa dużo mniej wody i energii w przeliczeniu na jedno zmyte naczynie niż urządzenie domowe.
Zmywarki kapturowe mogą obsługiwać duże kosze mieszczące jednocześnie wiele naczyń. Ich nazwa wzięła się ze specyficznej budowy tych urządzeń.
Dostęp do komory myjącej uzyskuje się nie poprzez uchylenie drzwiczek, jak w domowych zmywarkach, lecz podniesienie pokrywy, zwanej „kapturem”. Takie rozwiązanie umożliwia czyszczenie w zmywarce kapturowej nie tylko naczyń i sztućców, ale również dużych garnków, brytfann, koszy piekarniczych czy tac gastronomicznych.
Zmywarki kapturowe często wyposażone są w zaawansowane systemy płukania, dezynfekcji i suszenia. Pozwala to zapewnić najwyższą możliwą jakość mycia i zachować higienę naczyń.
Podstawowym parametrem, który trzeba wziąć pod uwagę, wybierając zmywarkę kapturową, jest wydajność urządzenia. Ta mierzona jest w dwóch parametrach. Pierwszy to liczba koszy, jakie może obsłużyć zmywarka kapturowa w ciągu godziny. Drugi to maksymalna liczba naczyń, jakie w godzinę umyje urządzenie. Zmywarki kapturowe najwyższej klasy są w stanie obsłużyć od 30 do nawet ponad 60 koszy na godzinę i od 700 do nawet niemal 1,2 tys. naczyń na godzinę.
Wybierając zmywarkę kapturową należy też spojrzeć na to, w jakie funkcje wyposażył ją producent. Może to być na przykład program mycia blach czy specjalny program do naczyń szklanych. Takie rozwiązania pozwalają lepiej dopasować wybór urządzenia do potrzeb kupującego.
Duże znaczenie ma również to, jakim napięciem jest zasilana zmywarka kapturowa. Może to być standardowe 230 V lub trójfazowe 400 V. To drugie pozwala uzyskać wyższą moc, ale nie każdy lokal ma takie podłączenie. Trzeba to sprawdzić przed zakupem.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zmywarek gastronomicznych dostępnych w naszym sklepie.
Zobacz również inne kategorie: