Podgrzewanie naczyń i dań to dziś nie nowość w restauracjach. Mowa oczywiście nie o tradycyjnych sposobach, ale o specjalnych szufladach, które są w stanie utrzymać dania w cieple i sprawić, że staną się one jeszcze lepsze i podane na czas. Jednak dziś ta usługa wkracza do normalnych domów. Czy warto korzystać z szuflad do podgrzewania?

Do czego wykorzystać szufladę do podgrzewania naczyń?

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym jest urządzenie do podgrzewania i jakie praktyczne zastosowanie może mieć, to warto oddać głos fachowcom. Uważają oni, że pozwala ono nie tylko podgrzać naczynia kuchenne, ale także utrzymać w cieple przygotowaną potrawę, bez stresu, że wyschnie lub się przypali. Zatem wykorzystywanie tego rodzaju instalacji jest przede wszystkim potrzebne tam, gdzie przywiązanie do jedzenia jest wyjątkowo duże.

Praktyczne czy niepotrzebne?

Jaka w rzeczywistości jest szuflada do podgrzewania naczyń, która ma za zadanie umilić spożywanie posiłków? W gastronomii jest to niezwykle praktyczne. Dzięki niemu nie tylko nie otrzymasz zimnego dania, gdy restauracji będzie zależało na równym podaniu dań, ale także będziesz mógł skosztować dania na innym poziomie – lepiej ugotowanego. Coraz częściej szuflady te nie tylko podgrzewają jedzenie, sprawiając, że jest ono po prostu o właściwej temperaturze w momencie podania, ale także może odpowiadać za głębszą obróbkę termiczną. To daje zdecydowanie większe możliwości szefom kuchni, choć we własnym domu raczej nie będzie Ci niezbędne. Warto jednak wiedzieć, dlaczego tego rodzaju szuflada ma aż tak duży wpływ na status restauracji.

Iguana małe AGD

Szuflada do podgrzewania naczyń – na jakiej zasadzie działa?

Wszystko zależy nie tylko od tego, do czego dokładnie służy dana szuflada do podgrzewania naczyń, ale także od tego, jakie ma funkcje. Część z szuflad zostało bowiem wyposażonych w typ płyty ceramicznej, która podgrzewa wnętrze, dzięki czemu włożone tam naczynia, jak i dania, zaczynają łapać ciepło, a w efekcie stają się kolejnym mini piekarnikiem. Z kolei w drugim wariancie mamy do czynienia z nawiewem ciepłego powietrza.

Te dużo częściej wykorzystuje się i w restauracjach, i w domach – pod piekarnikami. Jest to naturalne ocieplanie naczyń oraz dań, by nie straciły swojej ciepłoty. Dzięki temu nie da się być może ich ugotować, jednak są takie, jak być powinny.

Przeczytaj również:

Czy kuchenki indukcyjne to dobre rozwiązanie dla małej i średniej gastronomii?

Zestawienie najpopularniejszych ekspresów do zabudowy Smeg

Promocja na sprzęty SMEG dla gastronomii. Ceny Cię zaskoczą!

Udostępnij ten wpis