Organizując wydarzenia na większą skalę, jak np. wesela czy bankiety zwykle coraz częściej stawia się na usługi cateringowe. W tej branży podstawą przyrządzania wyśmienitych dań jest odpowiednie wyposażenie. Sprawdźmy zatem, czego nie może zabraknąć na stanowiskach cateringowych.

Podział pomieszczeń zakładu gastronomicznego

Na początku zastanówmy się jak zaplanować naszą powierzchnię do pracy, by prawidłowo spełniała swoją rolę. Mając do czynienia z cateringiem, musimy dysponować sporą liczbą urządzeń chłodniczych bądź nawet magazynów, które posłużą nam do przechowywania gotowych potraw. Ponadto należy wyodrębnić pomieszczenie przeznaczone do mycia sprzętu, czyli tzw. dział ekspedycyjny. Powinno się ono znajdować jak najbliżej wejścia na zaplecze gastronomiczne. W końcu dział administracyjno-socjalny, obejmujący swym zasięgiem jadalnię dla personelu.

Podstawowy ekwipunek cateringowy

Dobrze przemyślane stanowisko cateringowe powinno umożliwiać pracę nad szeroką liczbą potraw. Dlatego nasza kuchnia musi dysponować szeroką gamą naczyń o zróżnicowanych pojemnościach, a także urządzeniami grzewczymi. Tutaj warto zatrzymać się przy piecach konwekcyjno-parowych, które świetnie sprawdzą się przy produkcji posiłków dla większej ilości osób. Są przeznaczone zarówno do pieczenia, jak i gotowania na parze czy blanszowania. Kolejnym elementem wyposażenia cateringowego są szafy chłodnicze umieszczane we wcześniej wspomnianych magazynach. Nie zapomnijmy o meblach. To na nich rozgrywa się sedno naszej pracy. Zadbajmy zatem, by zostały solidnie wykonane, najlepiej z materiału nierdzewnego. Takie rozwiązanie zabezpieczy nasze meble przed uszkodzeniami spowodowanymi wilgocią.

Iguana małe AGD

Inne niezawodne urządzenia

Przy imprezach z dużą ilością osób liczy się przede wszystkim czas. Stawiając na użyteczność cateringowego asortymentu, nie sposób pominąć niezbędnej zmywarki, gdyż nie jesteśmy w stanie myć naczyń lub garnków na bieżąco. To urządzenie nas w tym wyręczy. Ponadto, zrobi to o wiele dokładniej, a przede wszystkim szybciej. Idąc za nowoczesnymi rozwiązaniami, na pomoc przy pracach cateringowych przychodzą nam wielofunkcyjne roboty kuchenne. Świetnie spełnią swoją rolę, zwłaszcza gdy nie dysponujemy wystarczającą ilością kucharzy. Najlepiej postawić na te z większym zakresem mocy, a zarazem wytrzymałości, by ich praca była jak najbardziej efektywna oraz szybka.

Przygotowując się do działań w branży cateringu, warto postawić na przyrządy najwyższej jakości z jak największym zakresem funkcji. Nowoczesne urządzenia, jak i umeblowanie otwierają przed nami ogrom możliwości, które doskonale wpiszą się w nawet bardzo wysokie wymagania.

Przeczytaj również:

Ekspres automatyczny czy kolbowy? Porównujemy modele

Pojemniki termoizolacyjne do transportu żywności. Przewodnik

Zestaw do carvingu - specjalistyczne narzędzia do rzeźbienia owoców i warzyw

Udostępnij ten wpis