Witryna do wina marki FAGOR model CWC-180
- Ekspresowa wysyłka
Witryny na alkohol to rodzaj specjalistycznych chłodziarek, które umożliwiają magazynowanie i eksponowanie trunków w optymalnych dla nich warunkach. Jest to szczególnie istotne w przypadku win, dla których idealnym środowiskiem przechowywania są piwnice. Mało który lokal gastronomiczny dysponuje jednak takim zapleczem. Oferowane w naszym sklepie witryny na wino marki Fagor pozwalają jednak osiągnąć warunki zbliżone do optymalnych.
Średnia zalecana temperatura przechowywania win wynosi od 10 do 12 stopni. To ważne, bo niższa temperatura spowalnia proces dojrzewania, a wyższa przyspiesza go, a to może istotnie wpłynąć na smak. Nie bez znaczenia jest też temperatura serwowania. Różni się ona w zależności od rodzaju wina. Na przykład w przypadku szampana czy prosecco będzie to 6 stopni, chardonnay 10 stopni, a chianti – 15 stopni. Szukając witryny na wino do gastronomii należy więc wybrać taki model, który będzie w stanie pracować z rozpiętością chłodzenia od 5 do 15-16 stopni.
Najlepsza dla win do gastronomii wilgotność powietrza, w jakiej przechowywany jest trunek wynosi ok. 60-70 proc. Jeśli powietrze jest zbyt suche, może dojść do wysychania korka.
Stanie się on mniej szczelny, przez co do wina dostanie się powietrze. Zbyt wysoka wilgotność może natomiast doprowadzić do rozwoju pleśni.
Kupując witrynę na wino należy więc sprawdzić, czy jest ona wyposażona w funkcje, takie jak odszranianie i układ chłodzenia z wymuszonym obiegiem powietrza.
Również światło źle wpływa na kondycję wina. Trunek ten należy przechowywać z dala od promieni słonecznych. Dotyczy to zwłaszcza wina czerwonego, które producenci rozlewają do butelek o ciemnym zabarwieniu szkła. Odpowiednie opakowanie nie chroni jednak tego napoju w pełni przed dostępem światła słonecznego. Z uwagi na to, dobre witryny na alkohol tego typu powinny być wyposażone na przykład w drzwi z podwójnymi szybami, przyciemnianym szkłem i filtrem UV – takie znajdziesz w naszym sklepie.
Wina rozlane do butelek zamykanych naturalnym korkiem powinno się przechowywać w pozycji poziomej, czyli leżącej. Stąd też pochodzi termin „leżakowanie wina”. Otwarte butelki powinny natomiast być wkładane do chłodziarki w pozycji stojącej lub pochylonej. Wybierając witrynę na wino dla gastronomii, należy więc poszukać takiego modelu, który jest wyposażony w półki pozwalające na ustawianie butelek pod właściwym kątem.
Przechowywaniu wina nie służą też wstrząsy i drgania. Kluczowe jest więc miejsce ustawienia witryny. Producenci najlepszych marek witryn na alkohol zadbali o to, by elementy mechaniczne urządzenia nie emitowały niepotrzebnych drgań. Jeśli chłodziarka jest wyposażona w wymuszony obieg powietrza, warto sprawdzić, czy ma zamontowaną sprężarkę o niskiej wibracji.
Wielkość witryny na alkohol należy dobierać przede wszystkim w oparciu o skalę działalności lokalu, w którym będzie ona ustawiona. Na rynku dostępne są różne pojemności: od chłodziarek na 25 butelek po duże witryny na wino, mogące pomieścić niemal 150 butelek (jak oferowany przez nas model CWC-600 FAGOR).
Zachęcamy do zapoznania się ze specyfikacją witryn na alkohol sprzedawanych w naszym sklepie.
Zobacz również kuchenki retro oraz ekspresy do kawy.