Przechowywanie i transport żywności - poradnik dla małej i dużej gastronomii
- 2039 odwiedzin
Usługi gastronomiczne i cateringowe wiedzą najlepiej jak ważnym aspektem ich funkcjonowania jest odpowiednie zabezpieczenie jedzenia przed czynnikami zewnętrznymi. Dotyczy to nie tylko kwestii właściwego przechowywania żywności, ale także jej transportu w pojemnikach, które w pełni spełniają założenia bezpieczeństwa. Ze względu na to, że gastronomia jest częścią codzienności niemalże każdego człowieka, ważne jest, aby była odpowiednio przygotowana względem potrzeb konsumentów.
Oznacza to przygotowanie dużej ilości potraw, ich późniejsze zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami oraz przechowywanie w odpowiedniej temperaturze aż do podania. Również często łączy się to z koniecznością przewiezienia żywności w inne miejsce, co ma miejsce chociażby w przypadku hoteli, cateringu bądź innych usług.
Jak właściwie dobrać sprzęt do przechowywania żywności?
Celem zakupu odpowiednich pojemników oraz wózków jest nie tylko zapewnienie nietykalności przygotowanym potrawom, ale również ułatwienie pracy w obiektach gastronomicznych. Dzięki takiemu sprzętu możliwe jest płynne obsługiwanie klientów, a także oferowanie im usług polegającym na dowozie jedzenia na konkretne miejsce. Sklepy gastronomiczne oferują szeroki wybór pojemników do przechowywania, porcjowania oraz przewożenia dań. Aby zdecydować się na najlepszą możliwą opcję powinniśmy na początku przemyśleć potrzeby naszego lokalu, a następnie sprawdzić czy przeglądane przez nas propozycje spełniają je wraz z zachowaniem odpowiednich warunków.
Dokumentami, które określają zasady przewozu żywności to przede wszystkim ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz umowa ATP, która wskazuje dokładne temperatury, w których powinny być przewożone dane produkty. W oparciu o te informacje powinniśmy dobrać odpowiednie pojemniki, termosy bądź wózki.
Pojemniki GN na żywność - popularne rozwiązanie
Najczęściej wybieranym przez gastronomię sprzętem są pojemniki Gastronorm (GN), które w połączeniu z wózkami transportowymi stanowią jedno z najlepszych rozwiązań dedykowanych każdemu rodzaju potraw. GN oferuje różnorodność produktu, który ułatwia przechowywanie i transport jedzenia przed i po procesie obróbki. Wykonane w ściśle określonych wymiarach, lecz z innego tworzywa, dopasowują się do potrzeb gastronomii.
Najczęściej wybierane są pojemniki stalowe, zawierające pokrywkę odpowiednio zabezpieczającą zawartość, które świetnie nadają się do przechowywania żywności w temperaturze od -40 ° do +300° C. Na naszą uwagę zasługują również pojemniki wykonane z innych tworzyw o nieco węższym zakresie temperatur. Wykonane są one z różnych odmian poliwęglanu oraz polipropylenu, dzięki czemu można dopasować je do konkretnych produktów. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w termos transportowy do płynów oraz w wózki przewozowe, za pomocą których możemy zaserwować jedzenie poza prowadzonym przez nas lokalem.
Zakup specjalistycznego sprzętu gastronomicznego do przewozu i przechowywania żywności chroni je przed zanieczyszczeniami, zakażeniem mikrobiologicznym, a także wpływem czynników zewnętrznych. Dzięki temu zabezpieczona przez nas żywność nie powinna wyrządzić szkody zdrowotnej klientowi, ani też przynieść strat materialnych.
Przeczytaj również:
Jakiego rodzaju urządzenia wybrać do efektywnej obróbki mechanicznej?