Podstawą każdej działalności kuchennej jest dbałość o higienę miejsca pracy. Służą do tego różnorodne środki czystości. Wybierając produkty tego rodzaju, warto pamiętać o ich prawidłowym użytkowaniu, a także przechowywaniu.

Podział prac porządkowych

Żeby prawidłowo dbać o każde pomieszczenie gastronomiczne należy wykonywać poszczególne czynności porządkowe w określonym czasie. Najlepiej jest na bieżąco uporządkowywać swoje miejsce pracy, czyli wykonywać tzw. czyszczenie doraźne. Dzięki temu cały czas mamy kontrolę nad higieną w naszym otoczeniu, co niebywale ułatwia poruszanie się po kuchni. Innymi zabiegami są mycie i dezynfekcja, które wykonujemy codziennie. W ich skład wchodzi czyszczenie podłogi, umywalek i zlewów, blatów, stołów, urządzeń jak i niewielkich sprzętów kuchennych. Ostatnim rodzajem są zadania okresowe, czyli takie, które wykonujemy raz na jakiś czas, który obejmuje mniej więcej tydzień (konserwacja ścian, sufitów, chłodziarek oraz wnęk podłogowych).

Niezbędnik specjalistycznych produktów do pielęgnacji

Obecnie na rynku znajdziemy mnóstwo propozycji artykułów do czyszczenia pomieszczeń gastronomicznych. Zatem w jakie środki czystości musimy wyposażyć nasze miejsce pracy? Przede wszystkim musimy pamiętać o substancjach: uniwersalnych, służących do odtłuszczania wielorakich powierzchni; antybakteryjnych; do konserwacji okapów, mebli kuchennych i innych miejsc; do czyszczenia przyrządów takich jak frytkownice, piece i piekarniki; do usuwania kamienia; do czyszczenia w niskich temperaturach np. w lodówkach czy zamrażarkach; dezynfekujących bez spłukiwania. Warto pamiętać także o mleczkach czyszcząco-polerujących jak i proszkach do usuwania silnych zanieczyszczeń powierzchni kuchennych.

Iguana małe AGD

Metody konserwacji obszarów gastronomicznych

W dziedzinie gastronomicznej czyszczenie nie jest ogólno rozumianym pojęciem. Możemy je podzielić na rodzaje wykonywanego mycia danych przestrzeni. Jednym z nich jest mycie pianowe, czyli za pomocą piany, która jest usuwana przy pomocy wody. Najpopularniejszym sposobem, który stosujemy także w domowych kuchniach jest mycie ręczne. To pracochłonne zajęcie, które spisuje się przy niewielkich zabrudzonych powierzchniach. Innymi są: czyszczenie mechaniczne (przez gotowe urządzenia, jak zmywarki), żelowe (za pomocą żelów), ciśnieniowe (stosowane przy większych obszarach).

Odpowiednie środki czyszczące to wyjątkowa ważna kwestia, nie tylko w dużej, ale i małej gastronomii. Wybierając produkty tego rodzaju, nie należy oszczędzać, gdyż czystość w kuchni decyduje w niemałej mierze o jakości posiłków, a także efektywności podczas ich przygotowywania.

Przeczytaj również:

Idealny mikser planetarny? Oto propozycje producenta Smeg!

Idealny mikser planetarny? Oto propozycje producenta Smeg!

Najważniejsze cechy designerskich szaf na wino marki LIEBHERR

Udostępnij ten wpis