Ile stopni powinno panować w lodówce?
- 261 odwiedzin
Od tego, jaką temperaturę w lodówce i zamrażarce ustawisz, zależy bezpieczeństwo przechowywania żywności, zachowanie jej smaku i składników odżywczych. Dowiedz się, jakie produkty należy umieścić na poszczególnych półkach chłodziarki i jak ustawić termostat, aby długo cieszyć się ich świeżością.
Jaka temperatura powinna być w lodówce i zamrażarce?
Aby odpowiedzieć na pytanie, jaka temperatura w lodówce i zamrażarce będzie najlepsza, zastanówmy się najpierw nad tym, jaką funkcję pełnią te sprzęty (często obie komory wbudowane są w jedno urządzenie).
Do chłodziarki wkładamy produkty, które zamierzamy spożyć w krótkim czasie. Z kolei zamrażarka umożliwia przechowywanie produktów spożywczych nawet przez wiele miesięcy.
Jaka powinna być temperatura w lodówce? Aby osiągnąć efekt chłodzenia, nie może zejść poniżej punktu zamarzania. Jednocześnie powinna być na tyle niska, aby możliwie opóźnić proces namnażania się bakterii. Wobec tego, ile stopni powinno być w lodówce? Nie mniej niż 0 oraz nie więcej niż 5 stopni Celsjusza. Jeśli natomiast chodzi o zamrażarkę, za próg temperatury, który zapobiega psuciu się żywności, przyjmuje się -18 stopni, o czym szerzej piszemy w dalszej części artykułu.
Co oznaczają cyfry na pokrętle w lodówce?
Wiemy już, jaka powinna być temperatura w lodówce. Teraz wyjaśnijmy, w jaki sposób można ją wyregulować w chłodziarce wyposażonej w tradycyjne, mechaniczne pokrętło od termostatu.
Zazwyczaj znajduje się na nim skala od 1 do 5 (rzadziej do 7). Wiele osób błędnie sądzi, że cyfry na regulatorze są tożsame ze stopniami Celsjusza. Tak naprawdę oznaczają one moc chłodzenia. Każda cyfra odpowiada konkretnemu przedziałowi temperatury. Żeby precyzyjnie ustawić te parametry, niezbędna jest instrukcja urządzenia, ponieważ w każdym modelu oznaczenia cyfrowe mogą odpowiadać innemu zakresowi temperatur.
Jeśli już nie masz instrukcji obsługi lodówki, być może pomocne okażą się poniższe wskazówki (dla skali od 1 do 5):
- 0 – pokrętło ustawione na zero oznacza, że lodówka jest wyłączona.
- 1 – to najwyższa temperatura (a więc najmniejsza moc chłodzenia).
- 5 – oznacza najniższą temperaturę.
- 2,5 – większość producentów podaje takie ustawienie jako optymalne.
Optymalna temperatura w lodówce
Ile stopni w lodówce można uznać za optymalną wartość? Najlepiej ustawić temperaturę między 2 a 4 stopnie Celsjusza. To istotne z kilku powodów:
- Wydłużenie trwałości produktów poprzez spowolnienie rozwoju bakterii i pleśni, które przyczyniają się do psucia żywności i są niebezpieczne dla zdrowia.
- Utrzymanie wartości odżywczych produktów.
- Zapewnienie idealnej struktury żywności oraz zachowanie jej walorów smakowych (w zbyt niskiej temperaturze owoce i warzywa mogą przemarznąć, z kolei za wysoka prowadzi do jełczenia tłuszczów).
- Ekonomia – to, ile stopni w lodówce ustawisz ma wpływ nie tylko na uniknięcie strat związanych z marnowaniem żywności, ale też pozwoli Ci uniknąć wysokich rachunków za prąd. Niepotrzebne obniżenie temperatury w chłodziarce przekłada się na większe zużycie energii.
Zobacz lodówki SMEG!
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Pierwszym krokiem do ustawienia odpowiedniej temperatury chłodzenia jest sprawdzenie, ile stopni w lodówce panuje w tej chwili. Nowoczesne urządzenia wyposażone są w wewnętrzne termometry, co ułatwia kontrolowanie warunków, w jakich przechowywana jest żywność.
Jeśli Twoja lodówka nie ma takiej funkcji, zaopatrz się w termometr dostosowany do pracy w niskich temperaturach. Podczas dokonywania pomiaru pamiętaj, żeby nie umieszczać go zbyt blisko drzwi. Weź też pod uwagę, że w lodówce panują różne strefy – im niższa półka, tym chłodniej.
Skoro wiesz, jaka powinna być temperatura w lodówce, próbuj ją dostosować, ustawiając termostat o jeden stopień w górę lub w dół i obserwuj wyniki. Służy do tego wspomniane wcześniej manualne pokrętło albo panel cyfrowy. Ponieważ każde urządzenie działa inaczej, kieruj się instrukcją obsługi. Pamiętaj, że na osiągnięcie odpowiedniej temperatury ma wpływ wiele indywidualnych czynników, na przykład: częstotliwość otwierania drzwi, lokalizacja lodówki (bliskość mebli i źródeł ciepła), nasłonecznienie pomieszczenia czy stopień zużycia sprzętu.
Lodówka może też chłodzić nieefektywnie, jeśli w jej wnętrzu osadza się szron. Dlatego, jeśli właśnie stoisz przed decyzją o zakupie nowego sprzętu, rozważ ten z funkcją No Frost. W naszej ofercie znajdziesz nowoczesne modele renomowanych marek Smeg i LIEBHERR, z którymi unikniesz konieczności regularnego rozmrażania.
Zastanawiasz się, jaka temperatura w lodówce No Frost będzie odpowiednia? O ile producent konkretnego modelu nie podaje inaczej, można opierać się na uniwersalnych zaleceniach co do przechowywania żywności, a więc ustawić chłodzenie w przedziale od 2 do 4 stopni Celsjusza.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?
Powiedzieliśmy o tym, że w pionowym układzie chłodziarki występują różnice temperatury. Warto się tym sugerować, rozmieszczając produkty spożywcze na półkach. Zatem, jaka temperatura w lodówce panuje w jej poszczególnych strefach i jak to się ma do przechowywania różnych grup żywności?
- najniższa półka – ok. 2 stopnie Celsjusza (świeże ryby, surowe mięso),
- środkowe półki – ok. 4 stopnie (nabiał, wędliny, jaja, obiady do odgrzania),
- najwyższa półka – ok. 5-6 stopni (musztarda, keczup, dżem, sosy, ciasta).
- szuflady – ok. 7-8 stopni (warzywa i owoce),
- drzwi – ok. 7-13 stopni (te same produkty co na najwyższej półce),
- komora zerowa – 0-3 stopnie (te same produkty co na najniższej półce).
Jaka powinna być temperatura w zamrażarce?
Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa za optymalną temperaturę mrożenia w domowych zamrażarkach przyjął ok. -18 stopni Celsjusza, w ślad za czym idą też wytyczne Wspólnoty Europejskiej.
Co się stanie, jeśli ustawisz zamrażarkę na przykład na -12 stopni? Twoje mrożonki mogą stracić niektóre walory odżywcze – długie przechowywanie w zbyt wysokiej temperaturze przyczynia się do degradacji niektórych witamin, zwłaszcza witaminy C.
Nasuwa się więc prosty wniosek – im niższa temperatura, tym lepiej dla żywności. W gospodarstwie domowym musimy jednak znaleźć złoty środek między utrzymaniem świeżości produktów a stopniem zużycia energii, stąd -18 stopni Celsjusza wydaje się wartością optymalną.