Pokrywa do pojemnika Thor V 120 l zielona
- Sprawdź leasing dla firm
- Ekspresowa wysyłka
Żywność jest szczególnie wrażliwa na wpływ warunków zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Dlatego odpowiednie jej przechowywanie jest tak ważną kwestią - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak i po prostu naszego bezpieczeństwa. Dodatkowo, minimalizuje tak głośny problem marnowania jedzenia. Przechowywanie żywności pozwala również na szczegółowe planowanie posiłków, gdyż wiadomo, które produkty należy spożyć, zanim ich data ważności to uniemożliwi. Sklep Iguana oferuje w tym celu szeroką gamę pojemników termoizolacyjnych oraz termosów w różnych rozmiarach.
Jeśli chodzi o przechowywanie jedzenia, trzeba wspomnieć, że niezwykle istotne jest ustawienie odpowiedniej temperatury w naszej lodówce i zamrażarce. To ważne, ponieważ nie chcemy by nasza żywność z czasem pokryła się warstwą szronu lub lodu, a z drugiej strony nie chcielibyśmy przechowywać w zamrażarce kostek lodu w stanie płynnym. Jeśli zależy nam na tym, aby pokarmy były zawsze w dobrym stanie powinniśmy kierować się kilkoma ważnymi zasadami przechowywania żywności. Gdy je poznamy, na pewno nie będziemy mieli już żadnych dylematów.
Warto wiedzieć w jaki sposób przechowywać dane produkty żywnościowe. Mięso powinniśmy przechowywać w temperaturze od 0 do 2°C, jednak wcześniej powinniśmy je dokładnie oczyścić, osuszyć i włożyć do specjalnego pojemnika. W tak odpowiedni sposób możemy trzymać produkt do 2 tygodni. Ryby i owoce morza powinniśmy przechowywać z dala od innych produktów, ponieważ mogą nabrać nieprzyjemnego zapachu. Jeśli chodzi o ryby wędzone, to przed wstawieniem do lodówki trzeba je także zamknąć w szczelnym pojemniku. Nabiał nie powinien być trzymany w lodówce dłużej niż kilka dni. Warto pamiętać, że nie należy go zamrażać, ponieważ po rozmrożeniu nie nadaje się do spożycia. Oleje, oliwy i tłuszcze powinno się przechowywać się w temperaturze 6-7°C w okresie do trzech miesięcy. Z kolei tłuszcze stałe należy przetrzymać w szklanych lub kamionkowych pojemnikach. Produkty zbożowe czyli mąkę, płatki itp. trzymajmy w plastikowych pojemnikach w szafkach, dobrym rozwiązaniem będzie tu zastosowanie chlebaka. Owoce i warzywa możemy przechowywać w niskiej temperaturze zamrażalnika nawet przez cały rok. Przechowywanie produktów żywnościowych to ważna kwestia jeśli chodzi o gastronomię. Sklep Iguana wychodząc naprzeciw oczekiwaniom oferuje szeroki wachlarz pojemników na jedzenie, zbudowanych z wytrzymałych materiałów i bezpiecznych w użytkowaniu.
Jednym z najważniejszych problemów branży gastronomicznej jest transport żywności. Przede wszystkim dlatego, że od odpowiednio zorganizowanego przewozu zależy zdrowie konsumentów. Transport tutaj musi odbywać się dość szybko, poza tym trzeba wziąć pod uwagę jakość przewozu. Osoby zajmujące się transportem żywności na pewno wiedzą jak ważną rolę odgrywają tu pojemniki na żywność. Sklep Iguana posiada ogromny wachlarz tych produktów w różnych rozmiarach oraz przystosowanych do wielu zadań. Zapoznaj się z naszą ofertą i przekonaj się sam.
Zobacz inne kategorie w naszym sklepie: