Przygotowanie składników na dania, czy to w domu, czy w restauracji wymaga profesjonalnej obróbki mechanicznej. Mielenie, siekanie, porcjowanie – jak ułatwić sobie codzienne czynności, zachowując pewność, że praca zostanie wykonana należycie starannie? Pomocne okażą się urządzenia z naszej oferty, zarówno wielofunkcyjne, jak również przeznaczone do realizacji do pojedynczych zadań.

Obróbka mięsa – piły do kości, maszynki do mielenia

Najbardziej problematyczna wydaje się obróbka mięsa, czyli jego siekanie, porcjowanie, krojenie. W placówkach zbiorowego żywienia, tj. w restauracjach, na stołówkach i domach weselnych ważnym elementem wyposażenia kuchni są:

- kotleciarki i stekery o wydajności nawet 600 kotletów na godzinę!

- wałki zgniatające,

- maszynki do mielenia mięsa.

Powyższe nie tylko znacznie usprawniają pracę, ale też pozwalają na uzyskiwanie dokładnie takich samych porcji (pod względem smaku, wielkości, wyglądu). Taka powtarzalność jest ważna w profesjonalnej restauracji.

Iguana małe AGD

Robienie koktajli, smoothies i napojów

Zamiana warzyw i owoców w pełne witamin napoje możliwa jest dzięki blenderom ręcznym lub kielichowym. Blendery specjalistyczne, takie jak HBH950 Quantum pracują jeszcze szybciej, przy czym zużywają nawet o połowę mniej energii niż inne urządzenia tej samej klasy. Dzięki wbudowanej funkcji Wave-Action i 30 opcjom blendowania nadają się np. do postawienia na barze i robienia drinków o aksamitnej konsystencji. Dobre warunki pracy, tak samo jak wieloletnią żywotność gwarantuje sprzętom mechanizm z ostrzem ze stali nierdzewnej.

Przygotowywanie dodatków do dań – obróbka warzyw

Do obróbki warzyw potrzebujesz m.in. obieraczki. Służy ona do pozbywania się skórek z ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera i pozostałych. W restauracjach każdego dnia odpadków jest mnóstwo, bo do gotowania zużywa się nawet kilkadziesiąt kilogramów produktów. Jak usprawnić ich przygotowywanie? Zautomatyzowane obieraczki zmieszczą jednorazowo 12 kilogramów warzyw, pracują wydajnie i cicho, a niekiedy mają też opcję montażu separatora obierzyn. To, wraz z łatwym ściąganiem i zakładaniem obudowy oraz poszczególnych podzespołów ułatwia utrzymanie jej w czystości.

Gdy warzywa są już obrane przychodzi czas na ich krojenie. W tej roli nieodzowna okaże się szybka i stabilna szatkownica z popychaczem i podajnikami. Wiele z nich występuje jako urządzenia wielofunkcyjne, czyli także jako wilk. Wymiana tarczy pozwala na uzyskanie pożądanego kształtu warzyw – plastrów, wiórków, słupków, pulpy.

Przeczytaj również:

5 naczyń szklanych, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć

Ekspres, który zaskoczy nawet największych kawoszy - Saeco New Royal OTC

Najważniejsze cechy designerskich szaf na wino marki LIEBHERR

Udostępnij ten wpis