Uroczysta wigilijna kolacja już wkrótce. Jest to dobry pretekst do zakupienia nowych talerzy, misek, bulionówek czy wazy. Różnorodność ich kolorów, wzorów i kształtów może zarówno ułatwić, jak i utrudnić wybór, dlatego na samym początku warto zastanowić się jaka zastawa stołowa będzie najodpowiedniejsza na wigilię.
Profesjonalna firma cateringowa, hotel, bar czy restauracja wiedzą, że zakup warnika do wody jest dobrą inwestycją. Za jego pomocą z łatwością i szybko można przygotować herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, kiedy klienci oczekują, że ich potrzeby zostaną natychmiast zaspokojone.
Wykorzystanie lodu w kostkach jest bardzo szerokie. Jest on np. używany do wypełnienia wiaderek z butelkami szampana, ale często stanowi nieodzowny element napojów, rozmaitych drinków alkoholowych, wyszukanych owoców morza oraz deserów. Szczególnie duże ilości kostek lodu są potrzebne w barach, restauracjach, hotelach czy dyskotekach.
Płyty indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością. Można je spotkać w lokalach różnego rodzaju. Wynika to w sporej mierze z ich sporej funkcjonalności i bezpieczeństwa użytkowania. Dzięki temu są również popularnym rozwiązaniem w prywatnych domach. Urządzenia te są niezwykle nowoczesne, charakteryzują się również nieszablonowym designem.
Ekspres do kawy to urządzenie popularne na całym świecie. Nie ma co się dziwić, dzięki niemu przygotowanie filiżanki idealnego napoju jest niezwykle proste. Oczywiste jest jednak, że idealna kawa będzie inaczej smakować w zależności od indywidualnych upodobań. W jej przygotowaniu z pewnością pomoże nowoczesny ekspres do kawy. Nasuwa się jednak pytanie jaki model będzie najlepszy?
Rozważając zakup blendera, przede wszystkim powinniśmy się zastanowić do czego będziemy go używać. Zarówno blender ręczny, jak i kielichowy ma swoje wady i zalety. Wybór konkretnego modelu będzie uzależniony przede wszystkim od jego przeznaczenia. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj nasz artykuł - “Blender - ręczny czy kielichowy. Porównujemy”.
Bemar jest jednym z elementów wyposażenia kuchennego. Jest to rodzaj podgrzewacza, w którym umieszcza się naczynia z potrawami i dzięki temu długo potrafią zachować odpowiednio wysoką temperaturę. Z tego powodu bemar jako praktyczne urządzenie gastronomiczne powinno być odpowiednio dostosowane do naszych wymagań, gdyż jego praca czasami trwa kilkadziesiąt godzin dziennie.
Podczas codziennego przygotowywania posiłków wiele artykułów spożywczych zostaje poddanych różnym procesom takim jak gotowanie, smażenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie czy pieczenie i podgrzewanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zdrowo gotować zachęcamy do zapoznania się z artykułem “Profesjonalna obróbka termiczna - o czym należy wiedzieć?”
Jednym z podstawowych narzędzi niezbędnych w kuchni jest nóż. Przy wyborze należy kierować się rodzajem materiału z jakiego został wykonany oraz jego funkcjonalnością. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów, dlatego ciężko się zdecydować. Zastanawiasz się na co zwrócić uwagę wybierając nóż kuchenny? Sprawdźmy jakie cechy powinien posiadać idealny model.
Jeśli sami prowadzimy punkt gastronomiczny i planujemy wprowadzić ofertę śniadaniową to na pewno będziemy musieli podjąć decyzję, które urządzenie do obróbki termicznej wybrać. Czy powinien być to opiekacz do chleba czy może toster. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł - “Toster czy profesjonalny opiekacz do chleba? Które urządzenie wybrać do gastronomii?”.