Kuchenka gazowa czy elektryczna? Co wybrać do profesjonalnej kuchni?
- 2305 odwiedzin
Czy będąc kucharzem czy gotując w celach prywatnych, ale profesjonalnych, należy pamiętać o dobrym wyposażeniu kuchni. Centralnym elementem jest kuchenka, której sprawność w dużej mierze odpowiada za udane dania. Ale na jaką się zdecydować?
Rodzaje kuchenek
Choć formalny podział kuchenek dotyczy dwóch źródeł ciepła – a więc gazu oraz energii elektrycznej, w tej drugiej kategorii możemy zdecydować się na wybór dwóch typów. Obok tradycyjnej kuchenki z palnikami elektrycznymi, możemy wybrać także nowoczesną kuchenkę z palnikami indukcyjnymi, która działa na nieco innej zasadzie.
Zalety i wady kuchenki elektrycznej
Sposób działania palników elektrycznych jest prosty. Energia elektryczna podgrzewa płytę w konkretnych miejscach. Palnik nagrzewa się, tworząc ciepłą powłokę. Proces oddawania energii jest dość długi, dlatego bardzo często kuchenki elektryczne są przyczyną oparzeń. Ponadto przygotowywanie jedzenia trwa dłużej, a palniki dość silnie przypalają się. Jednak nie trzeba martwić się tu o nadmierne zużycie garnków oraz ich rodzaj – w każdym będziemy w stanie przygotować posiłek.
Zalety i wady kuchenki indukcyjnej
Kuchenka indukcyjna to nieco inny rodzaj kuchenki elektrycznej. Jej źródłem także jest zatem energia elektryczna, ale ciepło przekazywane jest tylko i wyłącznie za pomocą indukcji, a więc przy dotyku pełną powierzchnią garnka. Minusem jest tu ograniczenie do garnków działających indukcyjnie. Jedzenie w tego rodzaju kuchenkach przygotowuje się szybciej i może łatwiej osiągnąć wysoką temperaturę. Garnki nie przypalają się, a sama płyta nie brudzi tak bardzo jak w przypadku starszego typu.
Kuchenka gazowa to klasyczny rodzaj ogrzewania garnków i patelni. Według profesjonalistów w największym stopniu podatna na zmiany temperatury, ale jednocześnie dość kłopotliwa. Po pierwsze w budynku musi być gazowe podłączenie. Po drugie, kuchenka ta dość mocno eksploatuje garnki i wymaga ich regularnego szorowania. Osad, który się wydziela jest bowiem szkodliwy dla zdrowia.
Przeczytaj również:
Jakie funkcje powinien mieć dobry toster?
Rodzaje i zastosowanie wózków transportowych i kelnerskich
Dlaczego warto wyposażyć lokal gastronomiczny w meble ze stali nierdzewnej?