Płyty indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością. Można je spotkać w lokalach różnego rodzaju. Wynika to w sporej mierze z ich sporej funkcjonalności i bezpieczeństwa użytkowania. Dzięki temu są również popularnym rozwiązaniem w prywatnych domach. Urządzenia te są niezwykle nowoczesne, charakteryzują się również nieszablonowym designem. Ale czy kuchenki indukcyjne to dobre rozwiązanie dla małej i średniej gastronomii? Czy dobrze spełnią swoją rolę podczas przygotowywania dużej ilości posiłków? Postaramy się odpowiedzieć na to w naszym artykule.

Kuchenki indukcyjne

Nowoczesne kuchenki indukcyjne zwane też płytami indukcyjnymi wykorzystują do swojego działania szybkozmienne pole elektromagnetyczne, generowane przez specjalne cewki umieszczone tuż pod powierzchnią blatu grzewczego. Po włączeniu płyty następuje zamiana energii elektrycznej na cieplną poprzez indukowanie prądów wirowych. Dzięki temu naczynie wykonane z ferromagnetyków (materiałów przyciąganych przez magnes) jest bezpośrednio nagrzewane. W praktyce oznacza to, że potrawa znajdująca się w specjalnym naczyniu, nagrzewa się od razu po postawieniu jej na powierzchni płyty grzewczej. Takie rozwiązanie sprawia, że gotowanie jest o wiele efektywniejszym procesem. Warto więc przy zakupie kuchenki indukcyjnej wyposażyć się dodatkowo w specjalne naczynia. Dno garnków oraz patelni przeznaczonych do podgrzewania na płytach indukcyjnych jest oznaczone specjalnymi symbolami. Jest to zazwyczaj ikonka przypominająca pętelkę lub spiralę - oznacza ona symbol cewki indukcyjnej. Jeśli znajduje się ona na zewnętrznej stronie dna garnka, można spokojnie używać go do gotowania na płycie indukcyjnej.

Iguana małe AGD

Kuchenki indukcyjne do gastronomii

Niezależnie od tego czy prowadzimy mały czy duży lokal gastronomiczny, niezbędne są odpowiednie urządzenia do przygotowywania potraw. Kuchenki indukcyjne do gastronomii mogą okazać idealnym rozwiązaniem w wielu przypadkach. Warto więc poznać ich zalety. Do gotowania wymagana jest odpowiednio wysoka temperatura, dlatego też ważne jest wysokie bezpieczeństwo podczas tego procesu. Płyty indukcyjne dzięki bezpośredniemu nagrzewaniu naczyń sprawiają, że sam blat pozostaje chłodny, nie ma też żadnej styczności z płomieniami, co zabezpiecza przed poparzeniami. Urządzenia tego rodzaju są też niezwykle ekonomiczne, co również wiąże się z podgrzewanie tylko samego naczynia. Do zalet należy zaliczyć również łatwe utrzymanie czystości (dzięki płaskiej powierzchni płyty, wystarczy wilgotna ściereczka do przetarcia). Sprawność płyt indukcyjnych wynosi aż 90% co także przekłada się nie tylko na szybsze przygotowanie potraw, ale również mniejsze zużycie energii.

Warto wiedzieć, że potrawy gotowane na płytach indukcyjnych są o wiele zdrowsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania na płomieniu. Warzywa nie tracą tylu witamin, a mięso jest bardziej soczyste.

Jak widać, kuchenki indukcyjne posiadają wiele zalet, dzięki którym sprawdzą się zarówno w domach prywatnych, jak i w lokalach gastronomicznych różnego rodzaju. Dzięki sporej funkcjonalności urządzenia te idealnie nadają się do codziennego przygotowywania dań. Charakteryzują się również prostotą obsługi oraz eleganckim i estetycznym designem, co z pewnością też jest niemałą zaletą.

Przeczytaj również:

Barista doradza jaki ekspres do kawy wybrać

Jak działają stacje dezynfekujące i czy warto z nich korzystać?

Pojemniki termoizolacyjne do transportu żywności. Przewodnik

Udostępnij ten wpis