Wykorzystanie lodu w kostkach jest bardzo szerokie. Jest on np. używany do wypełnienia wiaderek z butelkami szampana, ale często stanowi nieodzowny element napojów, rozmaitych drinków alkoholowych, wyszukanych owoców morza oraz deserów. Szczególnie duże ilości kostek lodu są potrzebne w barach, restauracjach, hotelach czy dyskotekach. Z tego powodu niejeden właściciele takich lokali zastanawiają się czy zakup kostkarki do lodu jest konieczny i jaka będzie dla niego najodpowiedniejsza.

Kostkarka chłodzona powietrzem czy wodą?

Przed wyborem odpowiedniego urządzenia do produkcji lodu trzeba zastanowić się, który z nich będzie spełniał nasze potrzeby. Na większości z nich będzie znajdowała się informacja, że jest chłodzona powietrzem lub wodą i odnosi się to do sposobu chłodzenia kompresora. Dobrze jest zastanowić się przed zakupem kostkarki, w jakim miejscu będzie się ona znajdowało, ponieważ od tego zależ jej wydajność. W kuchniach, gdzie panuje bardzo wysoka temperatura kostkarka jest narażona na duże obciążenia, dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na jej wydajność. Najwyższej klasy urządzenia są z serii CM i CV. Wydajność kostkarki z takim oznaczeniem może wynosić od 200 do 300 kg lodu na dobę, dlatego będą idealne dla dużych gastronomii. Z kolei kostkarki o średniej wydajności są w stanie wyprodukować maksymalnie do 200 kg lodu w ciągu doby, czyli ok 9 tysięcy kostek. Dla mniejszych pubów czy dyskotek dedykowane są kostkarki, których wydajność oscyluje między 12 a 20 kg lodu na dobę.

Decydując się na kostkarkę chłodzoną powietrzem należy zapewnić jej wolną przestrzeń, aby mogła swobodnie pobierać powietrze, które jest jej potrzebne do chłodzenia. Warto także zadbać, aby pomieszczenie, w którym ustawimy urządzenie było w miarę możliwości czyste, bez zanieczyszczeń i przeszkód. Z kolei kostkarki chłodzone wodą są podłączane do sieci wodnej, dlatego mogą przebywać w miejscach z wyższą temperaturą oraz takich ze słabą rotacją powietrza. Ze względu na konieczność nieustannego zasilania wodą, koszt ich utrzymania może okazać się bardzo wysoki. Dodatkowo często wymagają zakupienia zmiękczaczy do wody, aby zredukować osadzanie się kamienia. Zatem rodzi się pytanie, która będzie lepsza kostkarka chłodzona powietrzem czy wodą? Warto pamiętać, że te chłodzone powietrzem są bardziej ekonomiczne, ale z kolei te chłodzone wodą można ustawiać w dowolnym miejscu bez obaw o zmniejszenie ich wydajności.

Iguana małe AGD

Rodzaje kostek lodu

Rodzaje kostek lodu będą zależały od ich zastosowania. Inne będą stosowane w drinkach , deserach a jeszcze lepiej sprawdzą do blanszowania warzyw. Najczęściej używany jest lód natryskowy, którego trwałość nie ma sobie równych. Będzie idealnym rozwiązaniem podczas bankietów czy rozmaitych imprez. Jego charakterystyczną cechą jest kryształowa przejrzystość i powolne topnienie. Należy pamiętać, że w porównaniu z innymi typami lodów do wytwarzania tego lodu potrzebujemy trochę więcej czasu. Warte uwagi są także płatki lodu. Wykorzystuje się je do podtrzymywania niższej temperatury w ladach i witrynach. Kształt lodu sprawia, że idealnie dopasowuje się do formy pojemnika i produktów o nietypowych kształtach., dzięki temu można łatwiej zapobiec ich psuciu się. Dodatkowo płatki są delikatniejsze dla ostrzy blendera. Tradycyjne kostki lodu nadają się do użytku ogólnego. Najczęściej jednak używa się ich do napojów, dzięki temu można przygotować pyszne, świeże i chłodne koktajle owocowe czy warzywne. Wybierając kostki do drinków należy sprawdzić czy mają odpowiednią wielkość i czy ładnie prezentują się w szklance.

Zważając na zalety posiadania kostkarki do lodu wydaje się, że jest ona niezbędnym urządzeniem w każdej gastronomii. Wytworzony przez nią lód świetnie nadaje się do przygotowania różnych chłodnych drinków i koktajli oraz do podtrzymywania świeżości rozmaitych produktów spożywczych.

Przeczytaj również:

Ekspresy do zabudowy - dzięki nim pokochasz kawę jeszcze bardziej

Planujesz święta w najlepszym wydaniu? W sklepie Iguana znajdziesz wszystkie niezbędne akcesoria stołowe

Gastronomia – jak powinno wyglądać bezpieczne stanowisko pracy?

Udostępnij ten wpis