Profesjonalna firma cateringowa, hotel, bar czy restauracja wiedzą, że zakup warnika do wody jest dobrą inwestycją. Za jego pomocą z łatwością i szybko można przygotować herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Jest to szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, kiedy klienci oczekują, że ich potrzeby zostaną natychmiast zaspokojone. Jeśli poczują się dobrze obsłużeni to z pewnością wrócą do nas ponownie. Zatem na co zwrócić uwagę wybierając warnik do wody? Sprawdź i wybierz najlepszy do Twojej gastronomii.

Profesjonalny warnik do wody

Warnik do wody to niezbędne urządzenie każdej gastronomii. Jego parametry muszą być adekwatne do prowadzonego biznesu. Jeśli jesteśmy właścicielami małej gastronomii to wystarczy warnik, którego pojemność wynosi od 6 do 10 litrów. Z kolei duże gastronomie powinny zaopatrzyć się w urządzenia o pojemności 18-30 litrów. Będą one idealne także podczas różnych imprez, które odbywają się np. na świeżym powietrzu.

Bardzo duże znaczenie ma moc elektryczna warnika. Im jest ona większa tym woda szybciej się będzie w nim podgrzewać. Jest to szczególnie ważne, kiedy mamy wielu klientów, którzy oczekują jak najszybciej dostać ciepły napój. Do urządzeń o pojemności do 10 litrów najlepsza będzie moc 2,4 kW a do tych powyżej 18 litrów moc powinna wynosić 2,6 kW.

Profesjonalny warnik do wody potrafi doprowadzić wodę do temperatury 110°C. Z kolei te mniej specjalistyczne, które można używać w mniejszych punktach gastronomicznych lub w domach mogą podgrzać wodę do maksymalnie 90°C.

Jeśli chcemy jak najdłużej korzystać z warnika powinniśmy wybrać taki, który wykonany jest ze stali nierdzewnej. Materiał ten gwarantuje, że urządzenie będzie wytrzymałe na różne uszkodzenia mechaniczne a na dodatek będzie go łatwiej utrzymać w czystości. Ponadto został oceniony jako pozytywny materiałem, który może mieć styczność z żywnością i napojami.

Iguana małe AGD

Warnik dwuściankowy z ociekaczem

Wszystkie wymienione parametry, czyli moc elektryczna, pojemność, materiał, z którego zrobiono warnik wpływa na czas podgrzewania wody. Tak więc można przyjąć, że jeśli posiadamy urządzenie o małej pojemności i dużej mocy to woda zostanie podgrzana w około 25 minut. Natomiast duże warniki potrzebują na tę czynność nawet godzinę.

Przy wyborze warnika należy zwrócić uwagę także na jego ścianki. Na rynku są dostępne modele, które posiadają pojedyncze i podwójne ścianki. Te drugie dzięki dodatkowej izolacji sprawiają, że woda wolniej stygnie. To z kolei przekłada się na niższe koszty eksploatacji tego urządzenia. Niewątpliwą zaletą podwójnych ścianek jest to, że osoby, które go obsługują są mniej narażone na potencjalne poparzenie.

Praktycznym rozwiązaniem jest także tacka ociekowa. Nie jest ona zawsze dołączona do urządzenia, ale warto ją dokupić do zestawu. Dzięki niej mamy pewność, że w chwili przypadkowego uruchomienia warnika, jego zawartość nie rozleje się na rzeczy znajdujące się wokół. Z pewnością zwiększy to komfort i przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania. Najwięksi eksperci ze świata gastronomii polecają warnik dwuściankowy z ociekaczem, który wykonany jest ze stali nierdzewnej a jego moc wynosi 2,6 kW. Z takim urządzeniem szybkie przygotowanie gorącego napoju nigdy nie było tak proste.

Właściciele zarówno małych jak i dużych gastronomii, jeśli jeszcze nie posiadają warnika do wody, powinny poważnie rozważyć jego zakupienie. Klienci z pewnością docenią szybkie podanie gorącej kawy czy herbaty i z przyjemnością do nas powrócą.

Przeczytaj również:

Nowoczesne chłodnictwo: Jak działa system No Frost?

Czy zakup kostkarki do lodu jest konieczny?

Czym cechują się urządzenia gastronomiczne klasy premium?

Udostępnij ten wpis