Blog Iguana
Śledź za darmo wysokiej jakości treści tworzone przez nasz zespół.

Nowoczesność i praktyczność urządzeń gastronomicznych Smeg

Myśląc o firmie Smeg, tak naprawdę trzeba wspomnieć o trzech filarach ich działalności. To przede wszystkim jakość, to także styl oraz nowoczesność. Dzięki temu, że tak umiejętnie łączą je w kolejnych produktach, są dziś jednym z wiodących producentów sprzętów gospodarstwa domowego nie tylko we Włoszech, ale także w kuchniach w naszym kraju.

Szafy chłodnicze do gastronomii - Przewodnik

Prawidłowo przygotowywane potrawy powinny trafiać do klientów bardzo szybko, jednak wiele składników, które gromadzisz od dobrych dostawców, wymaga przebywania w chłodniach, by nie stracić swoich właściwości. Dlatego w prowadzeniu gastronomii bardzo ważne jest, by umieć dobrać odpowiednią szafę gastronomiczną do potrzeb lokalu. Jak to zrobić?

W jaki sposób skutecznie czyścić naczynia ze stali nierdzewnej?

Naczynia ze stali nierdzewnej są coraz popularniejsze w domowych gospodarstwach i nie tylko. Sprzyja temu fakt, że są one trwałe, wyglądają estetycznie, a ponadto wygodne przy przygotowywaniu potraw. Aby jednak nasze naczynia ze stali nierdzewnej posłużyły nam jak najdłużej warto wiedzieć jak należy o nie dbać.

Poradnik gastronomiczny: Rodzaje i zastosowanie wózków transportowych i kelnerskich

W gastronomii, oprócz dobrej jakości serwowanych posiłków, podstawą jest również obsługa. Warto wyposażyć swoich pracowników w dobrej jakości przyrządy, by usprawnić przepływ obowiązków i ułatwić im pracę. Jednym z takich narzędzi jest wózek kelnerski. Pośpiech, który trzeba maskować stoickim uśmiechem – który kelner nie doświadczył tego na własnej skórze?

Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?

Płyta indukcyjna to jeden z bardziej rewolucyjnych kuchennych wynalazków. Wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo użytkowników kuchni i ułatwia gotowanie. Czym się kierować przy jej zakupie? Gotowanie, choć bywa uwielbianą czynnością, wiąże się z pewnymi niedogodnościami, o których rzadko myślimy… dopóki nie doświadczymy ich na własnej skórze. Poparzone palce, niedobór gazu czy niedziałające pokrętła to tylko niektóre z niewygód, z którymi muszą się liczyć użytkownicy tradycyjnych kuchenek.

Pojemniki termoizolacyjne do transportu żywności. Przewodnik

Pojemniki do transportu żywności to oferta, która stale się poszerza. Rozwój cateringów dietetycznych i inne usług gastronomiczne dowożące składniki dań lub gotowe potrawy do klienta wymagają znalezienia najlepszych rozwiązań. Obecnie propozycja producentów pojemników termoizolacyjnych jest na tyle szeroka, że klienci będący właścicielami firm świadczących usługi gastronomiczne wymagające transportu żywności mogą dopasować produkty do indywidualnych potrzeb.

Prawidłowe mycie naczyń w lokalach żywieniowych - jak powinno wyglądać?

Utrzymanie higieny w lokalu gastronomicznym na odpowiednim poziomie jest niezbędne do zachowania jakości usług. Dobór odpowiedniej metody oraz spełnienie norm prawnych regulujących zasady prawidłowego mycia naczyń z pozoru nie należą do łatwych. Okazuje się jednak, że po poznaniu wszystkich wymagań bardzo łatwo je spełnić i tym samym zachować nie tylko higienę miejsca pracy i wydawania posiłków, ale również zyskać uznanie i zaufanie Klientów.

Praktyczna i precyzyjna waga gastronomiczna - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Każdy kucharz doskonale wie jak ważnym i przydatnym wyposażeniem jest waga kuchenna. Odpowiednia ilość składników jest bardzo istotną kwestią, która może całkowicie zmienić smak potrawy, właśnie dlatego waga kuchenna przydaje się przede wszystkim w momentach, w których musimy odmierzyć odpowiednie proporcje składników, jakie trzeba dodać do przygotowywanego dania.

Wentylacja w gastronomii - co należy wiedzieć?

Nie da się ukryć, że obiekty gastronomiczne, a w szczególności wszelkiego rodzaju bary i restauracje, wymagają dobrze skonstruowanego systemu wentylacyjnego. Prowadząc restaurację nie można dopuścić do tego aby zapachy, nawet te najprzyjemniejsze, nie wylatywały poza obręb kuchni oraz były odprowadzane w odpowiedni i skuteczny sposób tak, aby nie przeszkadzały ani gościom naszego lokalu gastronomicznego, ani pracownikom.

Wymogi Sanepidu dla małych gastronomii - o czym musisz pamiętać?

Aby założyć małą restaurację czy bar, musisz wiedzieć o kilku istotnych elementach, które pozwolą Ci legalnie wejść na rynek i sprzedawać jedzenie. Jednym z najważniejszych kryteriów jest spełnienie wymagań Sanepidu, a właściwie Polskiej Inspekcji Sanitarnej. Jeśli tak się nie stanie, Twoja mała gastronomia będzie nadawała się do zamknięcia. Co zatem musisz wiedzieć, by się udało?