Urządzenia gastronomiczne powinny być czyste zarówno w lokalu gastronomicznym jak i w domu. Piekarniki, grille, lodówki, zmywarki, ekspresy do kawy systematycznie myte dobrze działają, produkty w nich przygotowywane i przechowywane są wysokiej jakości. Czyszczenie urządzeń ogranicza rozwój bakterii i wirusów, zapewniając bezpieczeństwo żywności.

Zasady pielęgnacji urządzeń gastronomicznych

Utrzymywać w czystości i regularnie konserwować należy wszystkie urządzenia kuchenne, sprzęty, powierzchnie robocze, meble. Właściwa i systematyczna pielęgnacja nie tylko sprawia, że przygotowywane potrawy są bezpieczne dla zdrowia, lecz także przedłuża trwałość urządzeń. Aby uzyskać najlepszy efekt, wszystkie zanieczyszczenia powinno się usuwać na bieżąco.

Sprzętów gastronomicznych takich jak piekarnik, mikser czy ekspres do kawy nie myje się mocnym strumieniem wody. Robi się to delikatnie gąbką namoczoną w wodzie i odpowiedniej ilości chemii czyszczącej. Do prądu można je podłączyć dopiero po całkowitym wyschnięciu. Nie wolno też myć rozgrzanych urządzeń, które dopiero skończyły pracować. Trzeba poczekać, aż wystygną.

Czym wyczyścić ekspres do kawy?

Intensywnie używany ekspres do kawy należy czyścić każdego dnia wieczorem. Zapobiega to osadzaniu się kamienia oraz podnosi walory smakowe kawy. Kawa z brudnego ekspresu nabiera kwaśnego posmaku, ponieważ osadzony na ściankach urządzenia tłuszcz kawowy chodzi w reakcję z gorącą wodą. Miejscem, które łatwo może stać się siedliskiem bakterii jest spieniacz do mleka, zwłaszcza, gdy wyposażony jest w stalową dyszę do spieniania.

Iguana małe AGD

W naszym sklepie zaopatrzysz się we wszystkie środki potrzebne do utrzymania ekspresu w czystości. Środek do czyszczenia ekspresów i usuwania osadów z kawy i herbaty Stalgast to wysoko wydajny proszek na bazie aktywnego tlenu. Idealnie sprawdzi się w zakładach gastronomicznych. Skutecznie usuwa garbniki i osady z kawy z ekspresów, termosów, porcelanowych naczyń. Do codziennej konserwacji układów spieniania mleka służy specjalny płyn do czyszczenia toru spieniania mleka marki Stalgast. Jest on dedykowany do profesjonalnego zastosowania w lokalach. Usuwa tłuszcz i pozostałości białek, nie wpływa na smak i zapach parzonej kawy, ma również działanie odkamieniające.

Czysta zmywarka, piekarnik i lodówka

Piekarnik znany jest z tego, że ciężko skutecznie go wyczyścić. Jednak profesjonalne środki i systematyczne mycie dają efekty. Stalgast płyn do mycia grilli, pieców z triggerem skutecznie usuwa wszelkie tłuste i przypalone zabrudzenia. Warto wypróbować także płyn do mycia pieców Unox oraz płyn myjąco-nabłyszczający do pieców Unox.

Lodówkę wyczyścisz płynem do czyszczenia lodówek i witryn chłodniczych z nanosrebrem Stalgast, który usuwa także nieprzyjemny zapach. Natomiast płyn do zmywarki Winterhalter to profesjonalny środek zapewniający czystość i sterylność zmywarkom. Jest to płyn żrący, używając go należy stosować odpowiednie środki ostrożności.

Przeczytaj również:

Profesjonalna obróbka termiczna - o czym należy wiedzieć?

Bemar jako praktyczne urządzenie gastronomiczne

Niezbędne akcesoria na udanego grilla

Udostępnij ten wpis