Jak przyrządzić oryginalną włoską kawę w swoim domu?

Wydawać by się mogło, że przygotowanie prawdziwej włoskiej kawy jest czymś nieosiągalnym w warunkach domowych. Jednak nie ma rzeczy niemożliwych i również w tym aspekcie da się choć częściowo zbliżyć do ideału. Wiadomo, że oczekując perfekcji powinniśmy wybrać się do włoskiej kawiarni, a raczej tzw. baru i donośnym głosem zamówić espresso. Niestety ta przyjemność dla wielu z nas nie może stać się codziennością, mimo że tak bardzo byśmy tego chcieli. W takich momentach jedyną opcją jest inwestycja we własny sprzęt i próba odtworzenia arcydzieła w domowym zaciszu.

Filar kultury włoskiej

Jadąc do Włoch musimy wiedzieć, że tamtejsza kultura picia kawy to niezwykła, nieodłączna część codziennego życia. Dzień prawdziwego Włocha zaczyna się przeważnie od cappuccino, które stało się swego rodzaju idealnym dopełnieniem śniadania. Włosi uwielbiają delektować się smakiem kawy, dlatego poświęcają temu napojowi wiele uwagi i skrupulatnie trzymają się własnych receptur, a także zasad. Dlatego nie powinno nas zdziwić, że poranek to jedyna pora, w której Włosi decydują się na kawę mleczną. Przez resztę dnia ich paliwem napędowym jest espresso, czyli najczystsza postać kawy, która od 1901 roku rozpieszcza kawoszy na całym świecie.

Fundament perfekcyjnej kawy

Aby stworzyć idealne espresso musimy najpierw odpowiednio się przygotować. Po pierwsze musimy wybrać dobre ziarno. Nawet najlepsza technika parzenia kawy i perfekcyjnie dobrane proporcje nie naprawią smaku źle wypalonej kawy, dlatego też naszą uwagę zwrócić musimy na głębię koloru ziarna, datę wypalenia, a także szczelność opakowania. Najważniejsza zasada w przypadku tych cech jest taka, że jasne ziarno cechuje delikatny, subtelny smak, natomiast ciemne zbliża się ku goryczce. Ponadto warto jest pilnować, aby kawa ziarnista miała termin wypalenia nie dłuższy niż 3 miesiące w czasie naszego użytku. To wszystko składa się na to, że wybrane przez nas ziarno pozwoli nam doświadczyć choć połowicznego aromatu z włoskiej kawiarni. Na rynku jest wiele propozycji ziaren sprowadzanych z Włoch.

Należy więc drogą prób i błędów wybrać najbardziej odpowiadający nam smak i aromat. Kolejnym aspektem perfekcyjnej kawy oprócz ziarna, temperatury i długości parzenia jest grubość mielenia. Źle dobrany rozmiar spowoduje, że nasza kawa będzie albo zbyt mało wyrazista, albo za gorzka. Dlatego decydując się na któryś ze sposobów przygotowania kawy musimy sprawdzić optymalny dla niego rozmiar mielenia. Zarówno kawiarka, ekspres kolbowy jak i w pełni automatyczny ekspres posiadają ściśle ustalone parametry.

Przepis na espresso

Posiadając odpowiedni sprzęt w swoich czterech ścianach nie powinniśmy martwić się o to czy nasza próba sporządzenia espresso się powiedzie. Instrukcja przygotowania tego napoju nie należy do trudnych, natomiast trzeba jej się solidnie trzymać. Aby wykonać porcję 25-35 ml naparu potrzebujemy:

- zmielić bezpośrednio przed parzeniem kawy za pomocą młynka żarnowego (6,5 - 7 g),

- przepuścić 14 ml wody o temperaturze około 90℃ pod ciśnieniem 9 bar,

- pozwolić na ekstrakcję napoju przez 25-30 sekund.

Dane proporcje zostały ustalone przez Włoski Narodowy Instytut Espresso (INEA) w celu nadania włoskiemu espresso odpowiednich standardów. Dlatego też nie każda kawa może uzyskać ten tytuł.

Jeśli oprócz przepisu na włoskie espresso potrzebujesz rady co do jego spożycia to gorąco polecam byś choć przez chwilę zatracił się w smaku i aromacie tej kawy. Poczuj się jak włoski kawosz! Zanurz palec w kawie, zamieszaj i daj się ponieść chwili, ponieważ nie ma nic lepszego niż dobrze przygotowana kawa. Przyrządzanie espresso ćwicz tak długo, aż nie uzyskasz legendarnej crema na wierzchu. Jej widok i smak są niczym wieniec laurowy z okazji zwycięstwa.

Udostępnij ten wpis