Jak wyposażyć małe zaplecze gastronomiczne w ekonomiczny sposób?
- 438 odwiedzin
Małe zaplecze gastronomiczne wcale nie ma małych potrzeb, jeśli chodzi o wyposażenie. Przeciwnie – w tym miejscu bardziej niż gdziekolwiek indziej liczy się ergonomia i rozsądne wybory. Zakupy sprzętów oraz mebli muszą być przemyślane, aby w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń, lecz nie ograniczyć swobody przemieszczania się. Poniżej prezentujemy sprawdzone sposoby na urządzenie małej, lecz funkcjonalnej kuchni w lokalu gastronomicznym.
Zaplanuj wygodny układ kuchni
W każdej kuchni układ mebli i sprzętów powinien realizować założenia tzw. trójkąta roboczego. Warto przestrzegać tej zasady nawet w mniejszych pomieszczeniach, co pozwoli mieć pod ręką wszystkie najważniejsze elementy wyposażenia. Stanowiska robocze powinny znajdować się jedno obok drugiego, czyli układać się w długi ciąg blatów – począwszy od spiżarni, w której przechowywane są produkty spożywcze, a skończywszy na ladzie do serwowania. Tak zaplanowana i wykonana lada produkcyjna zapewni nie tylko oszczędność miejsca, ale też ograniczy potrzebę przemieszczania się po kuchni, co będzie komfortowe dla kucharzy oraz kelnerów.
Przechowywanie naczyń i akcesoriów
Żadna kuchnia nie mogłaby funkcjonować bez garnków, patelni, sztućców i innych akcesoriów, z których korzysta kucharz i jego pomocnicy. Jeżeli zależy Ci na tym, żeby mieli oni łatwy dostęp do potrzebnych sprzętów, umieść je w dogodnej lokalizacji – wysuń na przód półek, umieść w zasięgu wzroku i rąk. Na wysokie półki przestawne, w głębi szafek schowaj sporadycznie używane naczynia, garnki, przyrządy. Dobrym pomysłem, pozwalającym wykorzystać przestrzeń na ścianie, jest wykonanie listwy magnetycznej na noże lub relingu z haczykami do zawieszania patelni.
Małe urządzenia o sporej mocy
Duże urządzenia może prezentują się okazale i świadczą w jakimś stopniu o prestiżu lokalu, ale z drugiej strony zajmują sporo miejsca. Na to nie możesz sobie pozwolić, jednak dobra wiadomość jest taka, że mniejszy rozmiar nie świadczy o gorszej jakości. Jeżeli prowadzisz pizzerię, postaw na solidny piec. Jeżeli natomiast serwujesz kawę w kawiarni, priorytetem niech będzie porządny ekspres ciśnieniowy. Dodatkowo możesz zawsze postawić na rozwiązania wielofunkcyjne, np. roboty kuchenne, które blendują, siekają, rozdrabniają i przygotowują składniki dań na wiele różnych sposobów.
Uniwersalnością odznaczają się także stoły chłodnicze, pozwalające na kontrolowanie temperatury i dzięki temu również świeżości potraw, jak również multifunkcyjne patelnie oraz piece konwekcyjno-parowe.
Przeczytaj również: