Wybierając naczynia kuchenne, chcemy, by służyły nam przez wiele lat. Najlepiej bez konieczności żmudnego szorowania z grubej warstwy spalenizny po kilku miesiącach. Musimy pamiętać, by były dostosowane do rodzaju kuchenki, którą posiadamy; o tym często zapominamy. Warto zwrócić uwagę na stal nierdzewną, która nadaje się do wszystkich kuchenek.

Uniwersalne naczynia ze stali nierdzewnej

Największym atutem naczyń ze stali nierdzewnej jest wytrzymałość materiału nawet na oddziaływanie bardzo wysokiej temperatury. Nie będą się odkształcać ani przypalać, dzięki czemu doskonale sprawdzą się zarówno przy klasycznych kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych czy halogenowych. Nie musimy więc zastanawiać się jaką kuchenkę mamy i szukać jej oznaczenia na zestawie naczyń.

Iguana małe AGD

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Do zalet z całą pewnością można zaliczyć kwestie wizualne. Stal nierdzewna jest bardzo solidnym materiałem wyjątkowo odpornym na rdzę. Co więcej, naczynia często zawierają dodatkowo chrom i nikiel, które są również odporne na zarysowania czy odkształcenia, a więc nie grozi nam porysowanie garnków w zmywarce czy zakrzywienie od uszkodzenia mechanicznego. Wygoda użytkowania będzie zdecydowanie największym plusem. Stal nierdzewna szybko się nagrzewa, a więc czas przygotowania potraw znacznie się zmniejsza i zużywamy mniej prądu/gazu. Nie musimy też zastanawiać się nad tym, jakiego rodzaju tworzywem możemy mieszać potrawę; dobra będzie zarówno łyżka drewniana, plastikowa, jak i metalowa.

Wady naczyń ze stali nierdzewnej

W zasadzie jedynym minusem użytkowania naczyń ze stali nierdzewnej jest to, że materiał jest dość ciężki; tak jak naczynia żeliwne. Przez co ich użytkowanie może być nieco utrudnione dla osób o drobnej posturze. Problem jest jednak mocno marginalny w stosunku do ilości zalet; waga nie jest aż tak duża, by uniesienie garnka czy patelni musiało się wiązać z użyciem wyjątkowo dużej siły.

Czyszczenie naczyń ze stali nierdzewnej

Naczynia można oczywiście czyścić w zmywarce, jeśli jednak jej nie posiadamy, to przyda się kilka informacji dotyczących prawidłowej pielęgnacji ręcznej. Nie jest ona skomplikowana, ale warstwa ochronna stali nierdzewnej wymaga posiadania pewnych informacji. Aby naczynia ze stali służyły nam jak najdłużej, należy nie używać do nich żadnego rodzaju druciaków czy szczotek albo bardzo mocnych chemikaliów – będą uszkadzać tę powłokę. Zaschnięte resztki jedzenia należy namoczyć, a naczynia myć miękką stroną gąbki w zwykłym płynie do mycia naczyń.

Użytkowanie tych naczyń jest więc naprawdę proste. Powyższe informacje to wszystko co należy wiedzieć o naczyniach ze stali nierdzewnej. Sprawdzą się doskonale w każdej kuchni i można ich używać nawet w piekarniku (poniżej 180 stopni). Odpowiednio zadbane, posłużą nam przez wiele lat.

Przeczytaj również:

Ekspresy do zabudowy - dzięki nim pokochasz kawę jeszcze bardziej

Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?

Jaki wybrać koszyk na sztućce?

Udostępnij ten wpis