Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?
- 2096 odwiedzin
Płyta indukcyjna to jeden z bardziej rewolucyjnych kuchennych wynalazków. Wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo użytkowników kuchni i ułatwia gotowanie. Czym się kierować przy jej zakupie?
Gotowanie, choć bywa uwielbianą czynnością, wiąże się z pewnymi niedogodnościami, o których rzadko myślimy… dopóki nie doświadczymy ich na własnej skórze. Poparzone palce, niedobór gazu czy niedziałające pokrętła to tylko niektóre z niewygód, z którymi muszą się liczyć użytkownicy tradycyjnych kuchenek. Płyta indukcyjna eliminuje wiele z nich, będąc najbezpieczniejszym i najprostszym w obsłudze urządzeniem do przygotowywania posiłków.
Płyta indukcyjna to nie tylko bezpieczeństwo, ale również przyjemny dla oka design. Wyobraź sobie gustownie urządzoną, nowoczesną kuchnię, a w jej centrum staromodną kuchenkę gazową. Niezbyt estetyczny widok, prawda? Z uwagi na to, że minimalistyczna prostota niezmiennie króluje wśród stylów aranżacyjnych kuchni, indukcja jest naturalnym wyborem przy okazji kompletowania pasujących do mebli kuchennych sprzętów.
Na czym polega działanie płyty indukcyjnej?
W przeciwieństwie do kuchenki gazowej, która, jak wskazuje sama nazwa, potrzebuje gazu do funkcjonowania, płyta indukcyjna wymaga jedynie prądu. Pod płytą znajdują się specjalne cewki, generujące pole magnetyczne, przyczyniające się do jej rozgrzania.
Uwaga – przed zakupem powinieneś wiedzieć, że nie każdy rodzaj naczynia nada się do stosowania w parze z płytą indukcyjną. Z uwagi na sposób działania wymaga ona specjalnego rodzaju garnków i patelń. Ich koszt nie przewyższa zazwyczaj ceny tradycyjnych naczyń, a zakup jest prosty ze względu na specjalne oznaczenia, jakimi są opatrzone.
Zalety płyty indukcyjnej
Przede wszystkim, wzmożona ochrona dla użytkowników kuchni – ale płyta ma również inne mocne punkty:
- ograniczenie ryzyka nieszczęśliwych zdarzeń związanych z użyciem gazu - elektryczność to znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie niż gaz, którego zastosowanie nieuchronnie wiąże się z ryzykiem wybuchu – te, choć coraz rzadsze, wciąż się zdarzają;
- brak ryzyka poparzeń – płyta rozgrzewa wyłącznie przestrzeń pod naczyniem, a jej reszta pozostaje chłodna;
- oszczędność energetyczna – indukcja jest dużo bardziej efektywna przy małym zużyciu energii, niż inne rodzaje kuchenek.
Jeśli zależy Ci na ochronie domowników i mniejszym wydatkom na prąd, jak również i estetycznym wyglądzie Twojej kuchni, płyta indukcyjna to rozwiązanie idealne. Wybierz ją zwłaszcza w przypadku, jeśli masz dzieci, których ciekawość świata często generuje niebezpieczeństwo dla nich samych.
Przeczytaj również:
W jaki sposób skutecznie czyścić naczynia ze stali nierdzewnej?
Zmywarka wolnostojąca czy do zabudowy? Sprawdź czym kierować się przy wyborze