HoReCa - co oznacza ten skrót? Poznaj branżę od środka!
- 785 odwiedzin
Znaczenie branży HoReCa wzrasta z roku na rok. Coraz większa liczba klientów decyduje się na jej usługi i nic dziwnego, oferuje ona bowiem komfort, pyszne przysmaki oraz błogie chwile relaksu. Co i raz otwierają się restauracje z fantastycznymi propozycjami w menu, a do wyboru mamy szeroką gamę miejsc do wypoczynku - poczynając od ekskluzywnych hoteli, aż do niewielkich pensjonatów, w których możemy doświadczyć ciszy i spokoju. Czym jest zatem HoReCa i co oznacza ten skrót?
HoReCa - co to jest?
HoreCa to skrót od trzech angielskich słów: Hotel, Restaurant oraz Catering/Café. W ten sposób określa się sektor hotelarski i gastronomiczny. Obejmuje on nie tylko bary, kawiarnie, hotele (i inne bazy noclegowe) czy kantyny, ale również firmy, które produkują sprzęty niezbędne do otwierania takich przedsiębiorstw (dotyczy to np. profesjonalnego wyposażenia gastronomicznego).
Sama nazwa HoReCa powstała w 1949 r., kiedy to założono Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich w Zurychu. Głównym celem tej organizacji była obrona praw pracowników, którzy zatrudnieni byli w sektorze hotelarskim oraz gastronomicznym. Z czasem zaczęto w ten sposób określać całą tę branżę. I mimo że organizacja ta już dawno nie istnieje, nazwa ta stała się na tyle popularna, że korzystamy z niej do dziś.
Rynek HoReCa w Polsce
Rynek HoReCa w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz mniej osób ma czas na to, aby przygotowywać sobie posiłki w domu. Co więcej, społeczeństwo się bogaci, co z kolei oznacza częstsze jedzenie na mieście czy korzystanie z usług hoteli. Tylko w tym momencie, według Głównego Urzędu Statystycznego, działa w Polsce 70 tys. lokali gastronomicznych i prawie 10 tys, obiektów noclegowych.
Trudno jednak powiedzieć, jak dużo osób w tym sektorze pracuje. Pewne jest to, że branży HoReCa (zwłaszcza w gastronomii) zatrudnione są głównie osoby poniżej 35. roku życia. Często pracują w niej studenci, traktujący pracę w zawodzie kelnera czy pomocy kuchennej jako dodatkowe źródło zarobku. Zazwyczaj zawiera się z nimi umowy o charakterze tymczasowym.
Jak zacząć pracę w sektorze HoReCa?
Aby zacząć pracę w sektorze HoReCa, zwykle nie trzeba kończyć technikum gastronomicznego czy hotelarskiego, a tym bardziej kształcić się na uczelniach wyższych. Specjalistyczne wykształcenie przydaje się jednak wtedy, gdy zależy Ci na wysokim stanowisku (np. kierowniczym) lub awansie.
Zarządzanie w sektorze HoReCa
Zarządzanie w sektorze HoReCa to interesująca ścieżka kariery, którą mogą obrać wyjątkowo wszechstronne osoby. Nieco inaczej wygląda jednak zarządzanie hotelem, a inaczej - gastronomią. W obu przypadkach konieczne jest koncepcyjne oraz strategiczne myślenie. Ważne też, aby posiadać umiejętności managerskie i potrafić budować zgrany zespół. W dzisiejszych czasach konieczna jest też znajomość języka angielskiego, zdolność do pracy pod presją czasu oraz umiejętność organizowania własnego czasu.
Higiena pracy w HoReCa
Warto powiedzieć kilka słów o higienie pracy w HoReCa. Jest to branża, w której szczególnie dba się o czystość oraz wysokie standardy bezpieczeństwa. Firmy działające w jej ramach powinny przestrzegać wszystkich niezbędnych norm oraz eliminować ewentualne nieprawidłowości. Należy też regularnie przeprowadzać np. kontrole instalacji oraz monitorować stan techniczny budynku.
Osoby pracujące w hotelu czy restauracji powinny posiadać aktualne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych - zmniejsza się dzięki temu ryzyko przenoszenia szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym momencie obowiązek spełniania odpowiednich standardów spoczywa na pracodawcy, dlatego powinien on kontrolować stan czystości (oraz - w razie potrzeby - szybko reagować). Jeśli potrzebuje on pomocy w tym zakresie, powinien zainteresować się profesjonalnymi audytami BHP.
Dostawy w sektorze HoReCa
W omawianym przez nas sektorze duże znaczenie mają również dostawy, a co za tym idzie - sprawna logistyka. Transport żywności wiąże się z dużymi kosztami, ponieważ ważne jest tutaj zapewnienie przewożonym produktom odpowiedniej temperatury. Co więcej, zamówione produkty muszą jak najszybciej dotrzeć do klienta. To z kolei sprawia, że niezwykle istotna jest współpraca reprezentantów różnych gałęzi tego biznesu - tylko wtedy wszystko działa płynnie i bez zarzutu.
Produkty HoReCa
Produkty HoReCa to, innymi słowy, produkty skierowane do branży hotelarskiej i gastronomicznej. Chodzi tutaj m.in. o wyposażenie kawiarni, barów, kantyn czy nawet stołówek. To również zastawa stołowa oraz odzież gastronomiczna. Co więcej, produkty HoReCa obejmują także maszyny czyszczące (stosowane w hotelach czy lokalach gastronomicznych), jak również i profesjonalną chemię.
Nie można zapomnieć też o półproduktach dla gastronomii czy meblach barowych i restauracyjnych, a także o tekstyliach.
Produkty HoReCa to również wszelkiego rodzaju oczyszczacze powietrza, wózki hotelowe czy systemy przeznaczone do ochrony i higieny podłóg.
Przeczytaj również:
Praktyczne akcesoria, czyli coś, czego potrzebuje Twoja kuchnia!
Jakie urządzenia Smeg są najpopularniejsze wśród kupujących?
Kompaktowy ekspres kawowy jako świetny pomysł na udany prezent