Praktyczne akcesoria, czyli coś, czego potrzebuje Twoja kuchnia!
- 389 odwiedzin
Kuchnia to meble i sprzęt AGD. To także szereg drobniejszych akcesoriów, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Niektóre z nich pomagają w przygotowywaniu napojów i posiłków, a fakt, że są wolnostojące czyni je efektownymi dekoracjami każdego kuchennego blatu. Zapraszamy na przegląd praktycznych gadżetów i sprzętów, które przydadzą się w każdym domu!
Czajniki elektryczne
W wielu polskich domach obecne są rytuały parzenia kawy czy herbaty. Dźwięk wody bulgoczącej w czajniku może być zapowiedzią dobrego dnia. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry czajnik elektryczny, który nie tylko będzie pracował z dużą mocą, ale też pięknie zaprezentuje się na blacie. Jeżeli lubisz stylizowane dodatki, to czajnik Smeg czarny, kremowy lub czerwony okaże się strzałem w dziesiątkę!
Kuchenka mikrofalowa
Choć nie zastąpi pełnowymiarowego piekarnika, to jednak w wielu domach trudno sobie wyobrazić życie bez niej! Służy do szybkiego podgrzewania posiłków i robienia popcornu, co bez wątpienia docenią rodzice mający małe dzieci. W dodatku kuchenka mikrofalowa Smeg wykończona szkłem prezentuje się niezwykle efektownie na tle kuchennej zabudowy i wspaniale komponuje się razem z piekarnikiem i innymi sprzętami AGD.
Akcesoria do serwowania
Kiedy już przyrządzisz swoje dania lub napoje, czas aby je zaserwować gościom. Do tego potrzebujesz eleganckiej zastawy, na którą składają się talerze, bulionówki, miski, półmiski, wazy. Możesz kupić je w jednym komplecie lub zdecydować się na połączenie kilku elementów ze sobą i utworzenie własnej kolekcji codziennej lub okazjonalnej.
Solidne garnki
Nie można sobie wyobrazić gotowania potraw bez solidnych garnków. Te powinny być dopasowane przede wszystkim do rodzaju kuchenki – gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Garnki, podobnie jak talerze można kupić w gotowym zestawie, a można też nabyć pojedynczo, w zależności od swoich upodobań. Są one odpowiednie do gotowania kasz, makaronów, zup, sosów i występują w wielu wersjach. Podstawowe różnice są oczywiście w rozmiarze garnków, które mogą być całkiem małe, jak również bardzo duże (na bigos, rosół) i doposażone w pokrywki o konkretnej średnicy.
Łyżki i sita
Ugotowane? Czas nałożyć na talerze. W przygotowywaniu dań nieocenione będą sita, łyżki cedzakowe oraz inne akcesoria pozwalające na wygodne i bezpieczne chwytanie kawałków mięs czy nabieranie porcji zupy – bez rozlewania, brudzenia kuchenki i odzieży, a także ułatwiające odmierzanie konkretnych ilości.
Przeczytaj również:
Ekspres Jura vs. ekspres Smeg. Porównanie modeli
Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?
Pakowarki próżniowe - czy to niezbędne urządzenie do gastronomii?