Toster a opiekacz – podobieństwa i różnice

Aby wyjaśnić różnice między oboma urządzeniami, trzeba najpierw powiedzieć o tym, jak działa toster. W jego przypadku wkłada się chleb do środka, a następnie urządzenie wykorzystuje promieniowanie cieplne. Później, kiedy tosty są już gotowe, „wyskakują” z tostera. Jeśli chodzi o opiekacz, chleb umieszcza się na płycie dolnej sprzętu, a następnie dociska się go płytą górną. Po odpowiednim nagrzaniu się urządzenia wyciąga się z niego ciepłą kanapkę.

Co było pierwsze: toster czy opiekacz?

Historia opiekania chleba jest stosunkowo długa. Najpierw robiono to, korzystając z ognia i kładąc chleb na gorącym kamieniu lub nad ogniem i poddawano go obróbce cieplnej przy pomocy pogrzebaczy. Na pierwszy toster z prawdziwego zdarzenia musieliśmy czekać stosunkowo długo – powstał on dopiero w 1893 r., natomiast pierwszy opiekacz – w 1913 r.

Co lepiej wybrać – opiekacz czy toster?

Toster czy opiekacz? Oto jest pytanie. Sporo zależy tu od Twoich potrzeb i preferencji. Co można zrobić w tosterze? Jedynie grzanki, a więc przygotowany na ciepło chleb bez dodatków. Przy pomocy opiekacza możesz z kolei podgrzać również znajdujący się w kanapkach ser, wędlinę, a nawet warzywa.

Iguana małe AGD
Sprawdź też tostery SMEG

Jak wybrać opiekacz do kanapek?

Zastanawiasz się, jak wybrać opiekacz do kanapek? Zwróć uwagę na następujące aspekty. ·

  • Rodzaj powłoki – przy wyborze omawianego urządzenia na pewno warto wziąć pod uwagę tę cechę – dzięki odpowiedniej powłoce chleb nie przywiera do urządzenia. Najczęściej jest ona wykonana z ceramiki lub teflonu. Lepsza jest pierwsza opcja, ponieważ drugi materiał łatwo jest zarysować. Dobrze jest rozważyć również powłokę kamienną, która wyróżnia się dużą wytrzymałością. ·
  • Moc – jeśli zależy Ci na szybkim przygotowywaniu kanapek, koniecznie zwróć uwagę na ów parametr. Im wyższy on jest, tym szybciej będą się one podgrzewały – w domowych warunkach wystarczy urządzenie o mocy na poziomie 700-800 W. ·
  • Diody i lampki kontrolne – informują one o stopniu nagrzania się urządzenia lub sygnalizują konieczność wyciągnięcia z niego kanapek.

Na co zwrócić uwagę wybierając opiekacz lub toster? Jak wybrać toster?

Nadal się wahasz? Nic dziwnego, wybór między opiekaczem a tosterem nie jest najłatwiejszy. Warto też rozważyć opiekacz z wymiennymi płytkami - wówczas będzie w nim można przygotowywać kanapki o różnych kształtach. A co uwzględnić przed zakupem tostera? Na pewno poniższe aspekty. ·

  • Obudowa – najlepiej, jeśli jest wykonana z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej, takie materiały są odporne na wysokie temperatury. ·
  • Budowa – toster zazwyczaj ma dwie, trzy lub cztery szczeliny, dużo więc zależy od tego, ile tostów chcesz przygotowywać naraz. ·
  • Możliwość ustawienia stopnia opieczenia – tosty mocno przypieczone a może tylko delikatnie? Dzięki tej funkcji będziesz mieć wybór.

Jak widzisz, różnica między tosterem a opiekaczem jest niewielka, ale kluczowa przy dokonywaniu zakupów.

Udostępnij ten wpis