Termoobieg w piekarniku - co to za funkcja i kiedy z niej korzystać?
- 580 odwiedzin
Jedną z podstawowych opcji pieczenia w większości piekarników jest termoobieg. Co to za funkcja? Na czym polega jej działanie i do przygotowania jakich dań warto jej używać? W dzisiejszym wpisie odpowiemy na te pytania. Przyjrzymy się też, co w tym zakresie mają do zaoferowania nowoczesne modele piekarników.
Co to jest termoobieg w piekarniku i jak działa ta funkcja?
Choć wielu z nas nie do końca zdaje sobie sprawę, co to termoobieg, słyszał o nim niemal każdy. Jest to standardowa funkcja w piekarnikach elektrycznych. Umożliwia dokładne, równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie jednakowej temperatury w całej komorze.
Jak działa termoobieg? Cały zamysł w tej technologii polega na zastosowaniu wentylatora. Rozprowadzane w ten sposób gorące powietrze dociera do wszystkich zakamarków komory piekarnika. W efekcie, taka sama temperatura oddziałuje na różne poziomy piekarnika. Nowoczesne modele są wyposażone nie tylko w standardowe grzałki i wiatrak, ale dodatkowo mają grzałkę kołową, która rozgrzewa i wprawia w ruch powietrze.
Ikonki termoobiegu nie zobaczymy raczej w odchodzących już do lamusa piekarnikach gazowych. Mało które z nich są wyposażone w tę funkcję.
Termoobieg w piekarniku a pieczenie góra-dół
Skoro już wiadomo, jak wygląda termoobieg w piekarniku, warto pochylić się nad kolejną kwestią: czym różni się od opcji pieczenia góra-dół?
W tradycyjnym, tzw. statycznym systemie, ciepło pochodzące z grzałek jest rozprowadzane pionowo albo na boki. Przyrządzanie potraw tą metodą trwa dłużej i wymaga ustawienia o 10-20 stopni wyższej temperatury.
Skoro pieczenie z termoobiegiem jest szybsze, to czy korzystanie ze standardowej opcji góra-dół jest w ogóle zasadne? W niektórych przypadkach tak. Niektóre dania wymagają wolniejszego podgrzewania. Generalna zasada mówi o tym, że pieczenie z termoobiegiem zapewnia puszystość, równomierne zarumienienie, ale niektóre dania nadmiernie wysusza – jest to pożądane w przypadku bezy, ale nie sprawdzi się przy biszkopcie.
O ikonce termoobiegu lepiej zapomnieć, gdy pieczemy ciasta drożdżowe (w tym bułki, chleb), które powinny powoli wyrastać. Od tej zasady są jednak wyjątki. Przykładowo, gdy przygotowujemy pizzę na drożdżowym spodzie, lepiej ją upiec z termoobiegiem. Zapewni to równomierne rozpuszczenie sera.
Decyzja dotycząca tego, którą opcję pieczenia wybrać nie zawsze jest więc oczywista. Dlatego warto poczytać w internecie porady innych użytkowników danego modelu piekarnika i eksperymentować z obiema metodami.
Co można upiec z termoobiegiem?
Co daje termoobieg? Sprawdzi się do sporządzenia wielu potraw, a szczególnie tych, które powinny mieć chrupiącą skórkę, a zachować miękkość i soczystość w środku. Dzięki tej funkcji można przyrządzić zarówno dania obiadowe, jak i desery.
Piekąc z termoobiegiem, przygotujesz różnego rodzaju zapiekanki, np. makaronowe. Z tą opcją czerwone mięso, drób, ryby i warzywa będą wilgotne w środku, a chrupiące i zarumienione na zewnątrz.
Z powodzeniem wykonasz takie słodkości, które wymagają równomiernie rozchodzącego się ciepła. Należą do nich np. bezy, chlebek bananowy, keks, ciasto czekoladowe, tarty owocowe, szarlotka z kruszonką.
Co oferują najnowocześniejsze piekarniki?
Producenci nowoczesnych modeli piekarników oferują innowacyjne rozwiązania. Dzięki temu przygotowanie ulubionych dań i deserów jest jeszcze łatwiejsze.
Jak wygląda termoobieg w nowoczesnych modelach piekarników? Funkcją, na którą warto zwrócić uwagę, jest termoobieg 3D. W czasie pieczenia aktywowane są wszystkie grzałki oraz wentylator, co zapewnia optymalną dystrybucję ciepła na trzech poziomach jednocześnie, bez mieszania się smaków i aromatów potraw.
W funkcję termoobiegu 3D wyposażone są nowoczesne i energooszczędne modele marki Electrolux Surround Cook, które można znaleźć w naszej ofercie. Pozwalają przyrządzić potrawy w temperaturze o 20 proc. niższej niż tradycyjne piekarniki.
Nowoczesny termoobieg pozwala uzyskać świetne rezultaty, a przy tym zaoszczędzić czas i energię. Sprawdzi się do przyrządzania większości potraw, pozostawiając daleko w tyle standardowe metody pieczenia.