Mówi się, że grillowanie to polski sport narodowy – wiadomo, sport to zdrowie, ale czy z grillem też tak jest? Do niedawna niewielu się nad tym zastanawiało. Zmienia się jednak świadomość społeczna i coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czy grill jest zdrowy? Wyjaśniamy.

Grillowanie a ryzyko nowotworów

Na ruszcie przyrządzamy różne dania, jednak najczęstszym wyborem jest mięso. Tradycyjna kiełbaska czy karkówka z węglowego grilla, spożywana na świeżym powietrzu, ma liczne grono zwolenników. Wielu uważa, że taki sposób przyrządzania potraw przewyższa grille gazowe i elektryczne pod względem smaku i zapachu dań. Nie bez znaczenia jest też sam rytuał rozpalania ognia, który na pewno jest bardziej fascynujący niż na przykład uruchomienie grilla gazowego.

Z kolei dietetycy i lekarze załamują ręce. Jeśli mieliby wskazać zdrowy grill, na pewno nie byłby to ten węglowy. Chodzi przede wszystkim o niepożądane reakcje chemiczne, jakie zachodzą w pieczonym w ten sposób mięsie.

Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz skapuje do ognia. W wyniku tej reakcji wytwarzają się szkodliwe rakotwórcze substancje – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Kolejnym problemem jest, również kancerogenny, benzopiren, który wdychamy wraz z unoszącym się dymem.

Iguana małe AGD

Zdrowe grillowanie – o czym warto pamiętać?

Niezależnie od tego, jaki grill wybierzesz, pilnuj zasad zdrowego grillowania:

  1. Przy obróbce termicznej mięsa unikaj zbyt wysokiej temperatury i długiego czasu grillowania. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko powstawania toksycznych związków.
  2. Zrezygnuj z tłustego mięsa, którego jedzenie sprzyja otyłości i rozwojowi miażdżycy. Zastąp je chudą piersią z kurczaka albo wołowiną, a najlepiej rybą, która obniża poziom złego cholesterolu. Najgorszym wyborem jest kiełbasa – zawiera związki azotu, które przekształcają się w rakotwórcze nitrozaminy.
  3. Zdrowy grill to kolorowy grill. Nie ograniczaj się do mięsa. Warzywa i owoce z rusztu smakują świetnie, a przy tym, podczas ich grillowania nie powstają rakotwórcze substancje, a taka forma obróbki zapewnia zachowanie większości cennych witamin i minerałów.
  4. Marynuj potrawy. W ten sposób nie tylko wzbogacisz ich smak, ale i stworzysz ochronną powłokę, która w dużej mierze ograniczy wytwarzanie się szkodliwych związków. Do marynowania stwórz własną mieszankę ziołową, która na pewno będzie zdrowsza, niż większość sklepowych „gotowców”. Choć grill i piwo to kiepskie połączenie (alkohol obciąża wątrobę i wzmaga apetyt, przez co sięgniemy po więcej jedzenia), to okazuje się, że można w zdrowy sposób wykorzystać ten duet, właśnie do marynowania. Piwo, a jeszcze lepiej czerwone wino, zmniejszy ilość rakotwórczych substancji, wytwarzanych podczas grillowania.
  5. Nie używaj tacek aluminiowych, które nie powinny mieć styczności z żywnością. Lepiej wybrać stalowe lub żeliwne.
  6. Dbaj o czysty ruszt. Nigdy nie używaj przypalonego grilla, na którym osadziły się szkodliwe substancje.
  7. Umiar to zasada, która dotyczy zarówno tradycyjnego grillowania, jak i żywności pieczonej bezpośrednio nad ogniem. Warzywa, ryby i owoce z grilla to samo zdrowie, ale na mięsną ucztę nie decydujmy się codziennie, niezależnie od tego, jaki grill wybieramy.

Jaki grill najzdrowszy?

Skoro wiemy już, że zdrowy grill to na pewno nie ten węglowy, pochylmy się teraz nad jego odpowiednikiem działającym na propan-butan albo sam propan. Zatem, czy grill gazowy jest zdrowy? Na pewno używanie takiego urządzenia jest bezpieczne dla zdrowia. Odbywa się bez ognia i dymu, a zasilający grilla gaz jest neutralny dla naszego organizmu. Regulacja temperatury pozwala dobrze kontrolować proces pieczenia potraw i uniknąć szkodliwego przypalenia mięsa. Brązowe paski na karkówce, może i wyglądają apetycznie, ale to po prostu niezdrowe, zwęglone białko.

Zamiana węgla na gaz wydaje się więc korzystną dla zdrowia decyzją. A co ze smakiem grillowanych dań? I na to jest rada. Niektóre grille gazowe są wyposażone w specjalne szyny aromatyzujące, które zbierają skapujący tłuszcz, który następnie odparowuje, wzbogacając smak potraw na ruszcie. Takie rozwiązania wprowadziła m.in. dostępna w ofercie naszego sklepu marka Weber (np. model Spirit II E-220).

A czy grill elektryczny jest zdrowy? Podobnie jak gazowy stanowi on świetną alternatywę dla smażenia nad węglem czy drewnem. Podczas przygotowywania potraw w ogóle nie dochodzi do wytwarzania się szkodliwych substancji. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki grill najzdrowszy, wybierz elektryczny.

Udostępnij ten wpis