Jak działa kostkarka do lodu?
- 1470 odwiedzin
Maszyna do robienia kostek lodu jest niezbędna w lokalach, gdzie serwowane są zimne napoje: w restauracjach, domach weselnych, barach czy hotelowych kuchniach. Takie urządzenia w wersji mini coraz częściej można spotkać też w domowych kuchniach. Jak działa kostkarka do lodu i czym kierować się w wyborze takiej maszyny?
Komu przyda się kostkarka?
Jeśli przygotowujesz biznesplan albo już prowadzisz lokal, ale zamierzasz poszerzyć swoją kartę o drinki, mrożone kawy czy ice tea, to warto zastanowić się nad inwestycją w maszynę do robienia kostek lodu.
Wysokiej klasy sprzęt pomoże Ci zwiększyć zyski ze sprzedaży chłodnych napojów. Poza tym, jest łatwy w obsłudze i nie wymaga skomplikowanej konserwacji. A ile kosztuje? Profesjonalna kostkarka do lodu gastronomiczna to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych.
Jeśli zaś szukasz urządzenia na domowe potrzeby, wystarczy budżet od kilkuset do tysiąca złotych. Tego typu kostkarki do lodów są oczywiście mniej wydajne niż te gastronomiczne, bo różnią się od nich gabarytami. Nie wytworzą ogromnej ilości lodu, ale za to są dość kompaktowe –wielkości sporego ekspresu do kawy.
Wiesz, ile zamarza kostka lodu w zamrażarce? Od trzech do czterech godzin. Ile razy podczas domowej imprezy okazywało się, że ktoś musi iść po lód do sklepu? Z przeciętną domową maszyną do robienia lodu pierwszych 9-10 kostek uzyskasz już w ciągu 10 minut. W ciągu doby takie urządzenie wyprodukuje ok. 15 kg lodu, podczas gdy kostkarka do lodu gastronomiczna wytworzy w tym czasie od 20 do nawet 400 kg.
Budowa maszyny do robienia lodu
Aby odpowiedzieć na pytanie, jak działa kostkarka do lodu, najpierw przyjrzyjmy się jej budowie. Urządzenie składa się z wyjmowanego zbiornika na wodę oraz koszyka albo szufladki na lód. Do usuwania niewykorzystanej wody służy kranik lub odpływ.
Warto podkreślić, że zarówno sprzęt przeznaczony do użytku domowego, jak i kostkarka do lodu gastronomiczna, zbudowane są w podobny sposób. Do użytku profesjonalnego najczęściej wybierane są jednak urządzenia, do których można doprowadzić wodę ze stałego źródła. Modele wymagające ręcznego napełniania zbiornika nie sprawdzą się w lokalach o dużym natężeniu klientów.
Przydatne funkcje
Zależnie od modelu, maszyny do robienia lodu mogą oferować różne opcje wielkości i kształtu kostek. Niektóre są dodatkowo wyposażone w cyfrowy timer, który pozwala zaplanować czas włączenia urządzenia i wyłączenia po zakończonej pracy.
Kostkarka do lodu gastronomiczna z funkcją kruszenia doskonale sprawdzi się do serwowania niektórych drinków, np. mojito, nadając im głębszy smak i bardziej intensywny aromat.
Przydatnym dodatkiem w urządzeniach do użytku profesjonalnego są wkłady antybakteryjne, które zapobiegają namnażaniu się zarazków w zbiorniku na lód.
Wybierając kostkarkę, warto zwrócić uwagę na to, które elementy są wyjmowane, np. filtr powietrza, oraz czy maszyna ma funkcję samoczyszczenia. Takie modele znajdziesz w naszej ofercie. W łatwy sposób pozwoli Ci to zadbać o czystość kostkarki.
Jak używać kostkarki?
Obsługa maszyny do robienia kostek lodu jest dziecinnie prosta. Wystarczy podłączyć ją do źródła zasilania, napełnić zbiornik wodą, a jeśli sama pobiera wodę, wybrać odpowiednią opcję na panelu sterowania.
Po uruchomieniu przyciskiem, kostkarka do lodów automatycznie wpompowuje wodę do foremek, a następnie ją zamraża. Na koniec podgrzewa foremki, aby umożliwić wypchnięcie kostek do pojemnika, gdzie już utrzymywana jest niska temperatura.
W zależności od modelu, maszyna do robienia lodu albo produkuje maksymalną liczbę kostek aż do zapełnienia pojemnika i na nowo rozpoczyna pracę, gdy usuniemy lód, albo robi tylko tyle kostek, ile zaprogramujemy.
Jak chłodzi maszyna do robienia lodu?
Jak każde urządzenie, którego zadaniem jest wytworzenie i utrzymanie niskiej temperatury, kostkarka do lodów potrzebuje czynnika chłodniczego. Możemy wyróżnić maszyny z systemem powietrznym lub wodnym.
Który jest lepszy? To zależy, w jakich warunkach chcesz używać kostkarki. Czy będzie Ci służyła wewnątrz czy też na zewnątrz lokalu? Przemyśl, jaka będzie temperatura otoczenia i ile wolnej przestrzeni możesz zapewnić wokół urządzenia.
Żeby zrozumieć, dlaczego to takie ważne, najpierw przyjrzyjmy się temu, jak działa kostkarka do lodu chłodzona powietrzem. Tak jak sugeruje nazwa, do schłodzenia skraplacza w tego typu kostkarkach służy zimne powietrze. Dzięki temu maszyna jest oszczędna w eksploatacji.
Aby pracować wydajnie, musi mieć jednak zapewniony dopływ powietrza. Potrzebuje kilkunastu centymetrów odstępu od innych urządzeń. Nie sprawdzi się tam, gdzie panuje wysoka temperatura i słaba wentylacja.
Teoretycznie można ją postawić na zewnątrz lokalu, ponieważ nie wymaga podłączenia do instalacji wodno-kanalizacyjnej. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że zanieczyszczenia pochodzące z atmosfery mogą ograniczyć obieg powietrza w układzie chłodniczym i doprowadzić do awarii. Do robienia lodu w takich warunkach lepiej sprawdzi się kostkarka, w której do chłodzenia skraplacza wykorzystuje się wodę.
Na jej wydajność nie ma wpływu ani wysoka temperatura, ani dopływ czystego powietrza. Można ją zainstalować nawet przed barem na plaży. Wymaga jednak podłączenia do sieci wodnej i może zużyć do trzech-czterech razy więcej wody niż urządzenie z systemem chłodzenia powietrzem.
Mówiąc o tym, jak działa kostkarka do lodu, należy podkreślić, że wiele zależy od parametrów konkretnego modelu. Wymienione wyżej wady i zalety dwóch typów maszyn: chłodzonych wodą i powietrzem, dotyczą standardowych modeli.
Producenci nowoczesnych kostkarek do lodu gastronomicznych starają się wychodzić naprzeciw potrzebom klientów. Przykładem tego są kostkarki marki FAGOR, dostępne w naszym sklepie. Znajdziesz u nas modele z nadwymiarowym skraplaczem, zarówno w wersji chłodzonej powietrzem, jak i wodą. Dzięki niemu urządzenia mogą działać w wysokich temperaturach, aż do 43 stopni Celsjusza. Do tego bardzo estetycznie się prezentują i znoszą nawet twardą wodę.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o oferowanych przez nas kostkarkach, skontaktuj się z nami. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania.
Przeczytaj również: