Frytki to smaczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jednocześnie jest to postrach wszystkich dbających o linię i zdrową dietę. Na szczęście, tę pyszną przekąskę możemy przygotować bez grama oleju, a to dzięki frytkownicy beztłuszczowej. Jak działa takie urządzenie?

Frytkownica z olejem – jak działa?

Tradycyjne domowe frytki smaży się na głębokim tłuszczu, np. w garnku. Na takiej samej zasadzie działa tradycyjna frytkownica. Wystarczy wlać olej do misy, uruchomić urządzenie, a gdy tłuszcz będzie gorący, zanurzyć w nim koszyk z frytkami.

Tego typu urządzenia mają tylu samo zwolenników, co przeciwników. Trudno się jednak nie zgodzić z tym, że zarówno frytki z garnka, jak i te z frytkownicy tłuszczowej, smakują tak samo i w obu przypadkach są niezdrowe i bardzo kaloryczne.

Jak działa frytkownica beztłuszczowa?

W opozycji do smażenia na oleju stoi frytkownica beztłuszczowa. Jak działa takie urządzenie?

„Smażenie” odbywa się dzięki intensywnej cyrkulacji powietrza podgrzanego do wysokiej temperatury (stąd inna nazwa takiej frytkownicy: Air Fryer). Zapewnia to równomierną obróbkę termiczną, a możliwość ustawienia odpowiedniego trybu pracy zapobiega wysuszeniu frytek. Otrzymujemy za to przekąskę z chrupką skórką i miękkim wnętrzem.

To, jak działa frytkownica beztłuszczowa można więc porównać do mechanizmu pracy piekarnika konwekcyjnego, z tą różnicą, że opieka ona szybciej.

Iguana małe AGD

Budowa frytkownicy na gorące powietrze

Wiemy już, jak działa frytkownica beztłuszczowa. Przyjrzyjmy się więc jej budowie. Urządzenie wyposażone jest w komorę, w której odbywa się obróbka cieplna, kosz na frytki, misę i tackę ociekową.

O efektywności pracy decydują mocny silnik, grzałka i wentylatory. Frytkownica do smażenia bez tłuszczu zazwyczaj osiąga temperaturę do 205 stopni Celsjusza.

Zależnie od modelu, urządzenie może być wyposażone w dodatkowe funkcje, np. grill, opiekanie, rozmrażanie czy suszenie. Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę, wybierając frytkownicę bez tłuszczu, skontaktuj się z naszymi sprzedawcami – chętnie doradzą, jaki model wybrać stosownie do Twoich potrzeb.

Zobacz piekarniki SMEG!

Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie, czy zdecydować się na frytkownicę beztłuszczową czy zwykłą frytkownicę może być tylko jedna: frytki przyrządzone bez tłuszczu są zdrowsze. Przypominają te z piekarnika.

Poczucie smaku to oczywiście kwestia indywidualna, ale nie da się zaprzeczyć temu, że frytki, które nie ociekają olejem, zachowują więcej składników odżywczych niż smażone. Mają trzy razy mniej tłuszczu i są o wiele mniej kaloryczne.

Niektórym jednak bardzo brakuje smaku i zapachu typowego dla frytek z głębokiego smażenia. Wobec tego zastanawiają się, czy do frytkownicy beztłuszczowej można wlać olej? To absolutnie zakazane. Jeśli wylejemy tłuszcz bezpośrednio na dno frytkownicy, uszkodzimy urządzenie, a nawet możemy doprowadzić do pożaru.

Możemy za to, przed włożeniem do kosza, posmarować frytki niewielką porcją oleju rafinowanego. W czasie obróbki termicznej, podgrzane cząsteczki tłuszczu, który jest przecież nośnikiem smaku, przenikną do powietrza krążącego w komorze. W rezultacie otrzymamy pyszne i bardzo chrupiące frytki.

Okazuje się więc, że dzięki frytkownicy beztłuszczowej dania uznawane za fast foody mogą być zdrowsze i równie smaczne. To urządzenie, które przyda się w każdej kuchni.

Udostępnij ten wpis