Kamienny osad, który powstaje na dnie i ściankach czajnik, może wpływać na smak wody. Jest nieszkodliwy, ale nie wygląda apetycznie. Jak odkamienić czajnik elektryczny za pomocą domowych sposobów? Podpowiadamy, które metody warto wypróbować. Przyjrzymy się też różnym rodzajom czajników i zdradzimy, które są najbardziej odporne na osad.

Skąd się bierze kamień?

Osad, który gromadzi się w czajniku, to efekt obecnych w wodzie jonów wapnia i magnezu. Są to składniki, których nasz organizm potrzebuje, jednak trzeba przyznać, że choć kamień w czajniku nie szkodzi naszemu zdrowiu, to nie wygląda estetycznie. Biały lub żółty nalot na dnie i ściankach czajnika może odebrać chęć na herbatę… Poza tym, zbierający się kamień utrudnia pracę czajnika. Może przyczynić się do uszkodzenia urządzenia. Jak zatem odkamienić czajnik elektryczny?

Jak wyczyścić czajnik octem?

W sklepach znajdziemy cała gamę odkamieniaczy w proszku i płynie. Są to silne środki chemiczne i nie każdy z nas chce ich używać. Nawet producenci najlepszych na rynku czajników, na przykład firma SMEG, zalecają naturalne metody usuwania kamienia z oferowanych przez nich urządzeń. Szczególnie rekomendują odkamienianie octem. Zwolennicy ekologicznych rozwiązań wiedzą, że jest on nie tylko składnikiem marynat, ale jest też nieoceniony jako środek do utrzymania porządku w domu. Zmiękcza tkaniny, dezynfekuje i doskonale czyści różne powierzchnie. Odkamienianie czajnika octem to strzał w dziesiątkę.

Jak się do tego zabrać? Najpopularniejszy przepis wygląda następująco: ocet mieszamy w równych proporcjach z wodą (np. po pół litra), wlewamy do czajnika i gotujemy. Roztwór zostawiamy na 60-90 minut i po tym czasie dokładnie płuczemy urządzenie. Pozbycie się zapachu i posmaku octu może wymagać kilkukrotnego zagotowania wody.

Zanim przystąpimy do odkamieniania czajnika octem, upewnijmy się, czy w instrukcji obsługi naszego urządzenia są wskazówki na ten temat. Przykładowo, marka produkująca czajniki SMEG zaleca różne proporcje do wykonania roztworu dla swoich poszczególnych modeli, a czas potrzebny do zadziałania mikstury szacuje na 10 godzin.

Iguana małe AGD

Inne domowe sposoby odkamieniania czajnika

Opisana wcześniej metoda z octem może być niekomfortowa dla osób wrażliwych na intensywny, ostry zapach tego specyfiku. W takim razie, jak odkamienić czajnik, jeśli nie chcemy używać ani chemii ani octu?

W usunięciu osadu może pomóc soda oczyszczona. Ta metoda ma same zalety. Soda jest bardzo tania, a w dodatku nie pachnie zbyt intensywnie. Jeśli szukasz ekologicznego i neutralnego dla zdrowia sposobu, może to być rozwiązanie dla Ciebie. Zatem, jak odkamienić czajnik sodą? Wystarczy rozpuścić cztery czubate stołowe łyżki proszku w 1,5 l wody. Taki specyfik wlewamy do czajnika i pozostawiamy na ok. godzinę. Na koniec wystarczy przepłukać czajnik, a dla lepszego pozbycia się resztek specyfiku, kilka razy zagotować w nim wodę.

Soda i ocet to nie wszystko, jeśli chodzi o domowe sposoby usuwania osadu z wnętrza czajnika. Istnieją jeszcze dwie inne popularne metody. Jedna z nich wymaga użycia popularnego napoju gazowanego, znanego ze swoich żrących właściwości. Jak odkamienić czajnik coca-colą? Ten sposób wygląda podobnie jak czyszczenie za pomocą octu. Zasada jest taka, że im większy osad, tym więcej napoju musisz użyć.

Niektórzy do walki z kamieniem wykorzystują sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (około 5 łyżeczek) wymieszany z wodą. My jednak nie jesteśmy przekonani do tej metody. To sposób dla naprawdę wytrwałych osób – mikstura potrzebuje od kilkunastu godzin do nawet doby, żeby poradzić sobie z osadem… Jeśli ktoś zastanawia się, jak odkamienić czajnik elektryczny, na pewno znajdzie o wiele lepsze metody.

Czy jakość czajnika wpływa na osadzanie kamienia?

Zwróć uwagę, że najtańsze, plastikowe modele są wyposażone w spiralną grzałkę, na której bardzo szybko pojawia się trudny do usunięcia osad. Czajniki renomowanych firm mają natomiast stalowe wnętrze lub dzbanek wykonany ze szkła. Oba te materiały cechują się gładką powierzchnią, co utrudnia tworzenie się osadu, i są łatwe w utrzymaniu czystości.

Porządne czajniki mają tzw. płytową, a więc płaską, ukrytą pod dnem grzałkę, która nie jest tak podatna na osadzanie kamienia jak ta w kształcie spirali. Kolejną zaletą modeli z wyższej półki są wymienne filtry antywapienne, które pozwalają cieszyć się czystą wodą, bez osadów.

Wniosek nasuwa się więc sam: jeśli długo nie chcesz martwić się tym, jak odkamienić czajnik, wybierz model renomowanej firmy. Takie urządzenie posłuży Ci przez wiele lat.

Szczególnie polecamy czajniki SMEG. Znana włoska marka dba o jakość swoich produktów, które wyróżniają się nie tylko trwałością, ale i wyjątkowym designem.

Przykładem tego są czajniki SMEG z linii 50’s Style z korpusem ze stali nierdzewnej. Zastosowane materiały i technologie skutecznie spowalniają tempo powstawania kamienia. Wśród modeli z regulacją temperatury uwagę zwraca KLF04RDEU w zdecydowanym, czerwonym kolorze. Linia 50‘s Style nawiązująca designem do stylistyki amerykańskich kuchni połowy XX wieku to zresztą cała paleta barw: od wyrazistych po pastelowe.

Wśród modeli bez regulacji temperatury, włoski producent także oferuje urządzenia w szerokiej gamie kolorystycznej, a także czajniki SMEG z linii Dolce&Gabbana ­(KLF03DGEU i KLF03DGBEU).

Dlaczego tak bardzo skupiamy się na designie tych urządzeń? Otóż, wszystkie czajniki SMEG są wyposażone w wymienny filtr zapobiegający osadzaniu się kamienia i płaską grzałkę. Pozostaje więc tylko wybrać model, który najbardziej cieszy oko.

Podsumowanie

Na koniec pragniemy podkreślić, że zakup wysokiej klasy czajnika to gwarancja niezawodności, ale pod warunkiem regularnej konserwacji urządzenia.

Usuwanie kamienia nie jest trudne. Warto sięgać po sprawdzone domowe sposoby: najlepiej regularnie odkamieniać czajnik octem. Jeśli doprowadzimy do tego, że utworzy się gruba warstwa osadu, spowolni ona proces gotowania i może nawet doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.

Udostępnij ten wpis