Branże

W branży gastronomicznej wyposażenie pełni równie ważną funkcję, co umiejętności personelu w Twoim lokalu – niezależnie od tego, czy jest to bar, cukiernia, czy też pizzeria. Dlatego należy zadbać o to, aby zakupiony przez Ciebie sprzęt był odpowiednio dobrany do specyfiki miejsca.

Profesjonalne wyposażenie baru

Aby Twój bar prawidłowo funkcjonował i zdobywał uznanie wśród klientów, konieczne jest zainwestowanie w dostosowane do charakteru i oferty lokalu urządzenia i akcesoria. Dzięki temu nie tylko ułatwisz wykonywanie obowiązków swoim pracownikom, ale również sprawisz, że przygotowane przez nich napoje będą jeszcze smaczniejsze, a klienci bardziej zadowoleni. Odpowiednia temperatura napojów to podstawa – dlatego tak ważne jest, aby wyposażenie baru uwzględniało wydajną kostkarkę oraz inne urządzenia z kategorii chłodnictwa barowego. Miejsce tego rodzaju nie może sprawnie funkcjonować bez optymalnie dobranej chłodziarki na napoje – powinna być odpowiedniej wielkości i jak najbardziej szczelna, żeby nie tylko jeszcze szybciej obniżała i trzymała temperaturę wewnątrz, ale również była bardziej energooszczędna. Prawdziwym ułatwieniem w pracy każdego barmana są pojemniki barmańskie, dzięki którym możesz mieć zawsze przygotowane najbardziej potrzebne produkty i nie tracić na to czasu w trakcie pracy.

Niezbędne wyposażenie piekarni i cukierni

Jeżeli samodzielnie przygotowujesz wypieki, szczególną uwagę musisz zwrócić na odpowiednio dobrane urządzenia, które usprawnią pracę personelu oraz sprawią, że oferowane przez Twój lokal gastronomiczny dania, będą odznaczały się wysoką jakością oraz niesamowitym smakiem. W takich miejscach jak piekarnia i cukiernia nie może zabraknąć wydajnych pieców, stołów piekarniczych i wałkownic do ciasta. Gdy już wyposażysz swoją kuchnię w urządzenia, które umożliwią Ci pieczenie ciast i innych wypieków, musisz zastanowić się nad ich przechowywaniem oraz prezentacją. To, w jaki sposób Twoje wypieki będą wyeksponowane i widoczne dla klienta ma ogromny wpływ na ich sprzedaż. Najlepiej do tego sprawdzą się witryny do prezentacji. Ciasta i inne wypieki są w niej doskonale widoczne, a dodatkowo zabezpieczone przed niekorzystnym działaniem powietrza. Odpowiednie wyposażenie piekarni i cukierni pozwoli na uzyskanie wysokiej jakości wypieków, które zachwycą Twoich klientów.

Wyposażenie gastronomiczne pizzerii

Podstawowym wyposażeniem gastronomicznym pizzerii jest oczywiście piec – bez niego niemożliwe jest wykonanie pełnowartościowego produktu. Możesz wybrać dedykowany do pizzy piec elektryczny, dzięki któremu możesz równocześnie przygotować od kilku do kilkunastu dań. Bardzo ważnym aspektem jest również przechowywanie produktów, z których tworzone są Twoje dania. Do tego przyda się wystarczająca ilość pojemników GN, które na dłużej utrzymają świeżość warzyw, sosów oraz innych półproduktów, które warto mieć zawsze pod ręką. Trudno wyobrazić sobie dobrze funkcjonujący lokal gastronomiczny bez urządzeń ręcznych. Dzięki tym manualnym sprzętom krojenie, miażdżenie, obieranie, mieszanie i inne czynności będą wykonywane szybciej i bardziej precyzyjnie.

Na wyposażeniu gastronomicznym nie warto oszczędzać – to dzięki niemu dania serwowane w Twojej restauracji lub barze mogą nie tylko zachwycać smakiem, ale również być szybko przygotowywane i odpowiednio zabezpieczone podczas przechowywania.