- Ekspresowa wysyłka
Obróbka termiczna
- Ekspresowa wysyłka
- Ekspresowa wysyłka
- Ekspresowa wysyłka
- Ekspresowa wysyłka
Okap profesjonalny Smeg - K43X
- Ekspresowa wysyłka
Piec konwekcyjny, profesjonalny Smeg - ALFA43X
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia elektryczna marki FAGOR model C-E720
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia gazowa marki FAGOR model C-G720
- Ekspresowa wysyłka
Piec konwekcyjny, profesjonalny Smeg - ALFA43XE
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia gazowa marki FAGOR model C-G720 H
- Ekspresowa wysyłka
Komora wyrostu, profesjonalna Smeg - LEV43XV-2
- Ekspresowa wysyłka
Bemar elektryczny marki FAGOR model BM-E705
- Ekspresowa wysyłka
Piec konwekcyjny, profesjonalny Smeg - ALFA43XEH
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia elektryczna marki FAGOR model C-E720 Q
- Ekspresowa wysyłka
Frytownica elektryczna nastawna marki FAGOR model F-E7108
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia elektryczna marki FAGOR model C-E740
- Ekspresowa wysyłka
Bemar gazowy marki FAGOR model BM-G705
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia gazowa marki FAGOR model C-G920
- Ekspresowa wysyłka
Kuchnia gazowa marki FAGOR model C-G920 H
- Ekspresowa wysyłka
Obróbka termiczna
Podstawowym składnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Zanim jednak pożywienie trafi na nasz talerz przechodzi wiele etapów przetwarzania, między innymi obróbkę termiczną. Niestety w wielu przypadkach nieodpowiednio przetworzona żywność nie dostarcza nam wszystkich niezbędnych mikroelementów i witamin, dla optymalnego funkcjonowania organizm. Kilkuetapowe procesy przetwórcze, w szczególności warzyw i owoców mogą sprawić, że składniki odżywcze w produkcie końcowym będą niemal znikome. Spożyta w ten sposób żywność może w efekcie doprowadzić do niedoborów wielu ważnych składników odżywczych.
Na szczęście istnieje sposób, by w jakimś stopniu zniwelować ten problem - polega on na zastosowaniu odpowiednich naczyń i urządzeń do przygotowywania posiłków. Sklep Iguana posiada niemały asortyment w tej dziedzinie. Oferuje najnowocześniejsze specjalistyczne przybory do gotowania, dzięki którym potrawy zachowają swoje właściwości bez względu na ilość etapów przetwórczych.
Obróbka termiczna owoców
Obróbka termiczna owoców i innych produktów zazwyczaj pozwala na wyeliminowanie wielu zagrożeń biologicznych, takich jak szkodliwe mikroorganizmy czy bakterie chorobotwórcze (np. Salmonella, która ginie w wysokiej temperaturze). W początkowym etapie należy wstępnie przygotować surowiec czyli wyeliminować zanieczyszczenia oraz części niejadalne. Następnie należy wybrać odpowiednie naczynie, w którym odbędzie się termiczne przygotowanie danej potrawy. Do tego rodzaju przetwarzania żywności zaliczają się przede wszystkim takie czynności jak blanszowanie, które polega na zanurzeniu surowca na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie jego szybkim schłodzeniu poprzez zanurzenie w bardzo zimnej wodzie. Ten zabieg wykonuje się tylko na delikatnych owocach oraz warzywach.
Obróbka cieplna warzyw
Następnym rodzajem jest obróbka cieplna warzyw czyli gotowanie na parze. Polega na umieszczeniu produktu na perforowanej wkładce, sicie lub wytrzymałym koszyczku nad gotującą się wodą (taki sposób zapewnia oddzielenie go od bezpośredniego kontaktu z wrzątkiem). Ważną kategorią w kwestii obróbki cieplnej jest także pieczenie. Polega na ogrzewaniu potrawy w piecu lub w piekarniku w temperaturze od 160 do 250 st. C. Dzięki temu białka oraz zawarta w produkcie skrobia stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu. Oczywiście mięso wymaga nie tylko specjalnych warunków jeśli chodzi przygotowanie, ale także właściwego sposobu przechowywania. W tych kwestiach sklep Iguana to niekwestionowany lider - tutaj każdy, nie tylko zawodowy kucharz, ale i amator gotowania znajdzie produkt odpowiedni dla siebie. W szerokiej gamie asortymentu znajdują się urządzenia i naczynia do obróbki produktów najwyższej jakości. Cały asortyment został stworzony z wytrzymałych materiałów, dzięki czemu gwarantują pełną funkcjonalność przez długie lata.
Zobacz również inne kategorie: