×

Obróbka termiczna

Piec konwekcyjny LineMicro Domenica 4x(600x400)

odległość między półkami 70 mm specjalnie zaprojektowany wentylator i komora pieca w celu optymalizacji przepływu powietrza wytrzymałe zawiasy sterowanie manualne maksymalna temperatura: 260°C Waga - M: 44kg Wysokość - H: 472mm Głębokość - D: 706mm Szerokość - W: 800mm Napięcie - U:...
Cena 4 970,80 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Piec konwekcyjno-parowy ChefLux 5 GN 1/1

panel sterowania Manual nawilżanie komory STEAM.Plus zakres temperatur 80°C - 260°C 2 prędkości wentylatora o zmiennym kierunku obrotów pojemność: 5xGN1/1 odległość między półkami 67 mm oświetlenie LED używać wody o twardości do 6°dH w skali niemieckiej posiada system usuwający parę z...
Cena 12 730,50 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Piec konwekcyjno-parowy BAKERLUX SHOP.Pro Stefania LED 3x(460x330) 295 kW

nawilżanie komory STEAM.Plus osuszanie komory DRY.Plus pojemność: 3 460x400 odległość między półkami 75 mm oświetlenie LED 3 etapy obróbki 99 programów 12 programów szybkiego dostępu 2 prędkości wentylatora podstawa do pieca : 908950, 908960, 908970 Waga - M: 36kg Wysokość - H:...
Cena 4 983,96 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Kuchenka indukcyjna P 3.5 kW U 230 V

3 poziomy szybkiego ustawienia w zależności od trybu pracy: 1/10/20 dla trybu moc lub 50/140/240 dla trybu temperatura 20 poziomów pracy dla trybu moc i temperatura (od 1 do 20) praca z zadaną temperaturą 50-240°C (regulacja skokowa co 10°C) praca ze stałą mocą 10-20 poziom (1-9 praca...
Cena 1 206,63 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Piec konwekcyjno-parowy ChefLux 12 GN 1/1

system obiegu powietrza Air.Plus panel sterowania Manual nawilżanie komory STEAM.Plus zakres temperatur 80°C - 260°C 2 prędkości wentylatora pojemność: 12xGN 1/1 odległość między półkami 67 mm oświetlenie LED używać wody o twardości do 6°dH w skali niemieckiej pasuje podstawa 905167...
Cena 24 796,80 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Piec konwekcyjny LineMicro 3x(460x330)

w komplecie 3 blachy sterowanie manualne specjalnie zaprojektowany wentylator i komora pieca w celu optymalizacji przepływu powietrza wytrzymałe zawiasy maksymalna temperatura: 260°C odległość między półkami 70 mm Waga - M: 20kg Wysokość - H: 402mm Głębokość - D: 587mm Szerokość -...
Cena 2 573,16 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Piec konwekcyjno-parowy BAKERLUX SHOP.Pro Arianna LED 4x(460x330) 345 kW

nawilżanie komory STEAM.Plus osuszanie komory DRY.Plus pojemność: 4 blachy 460x330 odległość między półkami 75 mm oświetlenie LED 3 etapy obróbki 99 programów 12 programów szybkiego dostępu 2 prędkości wentylatora podstawa do pieca : 908950, 908960, 908970 Waga - M: 39kg Wysokość -...
Cena 5 564,52 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Kuchenka mikrofalowa, Classica Smeg Stal nierdzewna MP322X1

Kuchenka mikrofalowa 39 cm, wyświetlacz elektroniczny LED, sterowanie za pomocą pokręteł, 6 funkcji (3 z mikrofalami, grill), komora ze stali nierdzewnej, podstawa ceramiczna (bez talerza obrotowego), pojemność netto: 22 l, wyposażenie standardowe: pokrętła do kolekcji Classica oraz Selezione
Cena 2 495,22 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Frytownica elektryczna 1-komorowa Caterina V 3.5 l P 2 kW

pojemność użytkowa 3.5 l pojemność całkowita 6.0 l pojemność minimalna 2.3 l zakres regulacji termostatu 60÷200°C system zimnej strefy zapobiegający przypalaniu się resztek żywności demontowalny panel sterowania ułatwiający czyszczenie urządzenia solidny kosz frytownicy z przednim...
Cena 522,50 zł
p24now
Limit P24now - zapłać nawet za 54 dni lub na raty

Obróbka termiczna

Podstawowym składnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest odpowiednio zbilansowana dieta. Zanim jednak pożywienie trafi na nasz talerz przechodzi wiele etapów przetwarzania, między innymi obróbkę termiczną. Niestety w wielu przypadkach nieodpowiednio przetworzona żywność nie dostarcza nam wszystkich niezbędnych mikroelementów i witamin, dla optymalnego funkcjonowania organizm. Kilkuetapowe procesy przetwórcze, w szczególności warzyw i owoców mogą sprawić, że składniki odżywcze w produkcie końcowym będą niemal znikome. Spożyta w ten sposób żywność może w efekcie doprowadzić do niedoborów wielu ważnych składników odżywczych.

Na szczęście istnieje sposób, by w jakimś stopniu zniwelować ten problem - polega on na zastosowaniu odpowiednich naczyń i urządzeń do przygotowywania posiłków. Sklep Iguana posiada niemały asortyment w tej dziedzinie. Oferuje najnowocześniejsze specjalistyczne przybory do gotowania, dzięki którym potrawy zachowają swoje właściwości bez względu na ilość etapów przetwórczych.

Obróbka termiczna owoców

Obróbka termiczna owoców i innych produktów zazwyczaj pozwala na wyeliminowanie wielu zagrożeń biologicznych, takich jak szkodliwe mikroorganizmy czy bakterie chorobotwórcze (np. Salmonella, która ginie w wysokiej temperaturze). W początkowym etapie należy wstępnie przygotować surowiec czyli wyeliminować zanieczyszczenia oraz części niejadalne. Następnie należy wybrać odpowiednie naczynie, w którym odbędzie się termiczne przygotowanie danej potrawy. Do tego rodzaju przetwarzania żywności zaliczają się przede wszystkim takie czynności jak blanszowanie, które polega na zanurzeniu surowca na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie jego szybkim schłodzeniu poprzez zanurzenie w bardzo zimnej wodzie. Ten zabieg wykonuje się tylko na delikatnych owocach oraz warzywach.

Obróbka cieplna warzyw

Następnym rodzajem jest obróbka cieplna warzyw czyli gotowanie na parze. Polega na umieszczeniu produktu na perforowanej wkładce, sicie lub wytrzymałym koszyczku nad gotującą się wodą (taki sposób zapewnia oddzielenie go od bezpośredniego kontaktu z wrzątkiem). Ważną kategorią w kwestii obróbki cieplnej jest także pieczenie. Polega na ogrzewaniu potrawy w piecu lub w piekarniku w temperaturze od 160 do 250 st. C. Dzięki temu białka oraz zawarta w produkcie skrobia stają się łatwiej przyswajalne dla organizmu. Oczywiście mięso wymaga nie tylko specjalnych warunków jeśli chodzi przygotowanie, ale także właściwego sposobu przechowywania. W tych kwestiach sklep Iguana to niekwestionowany lider - tutaj każdy, nie tylko zawodowy kucharz, ale i amator gotowania znajdzie produkt odpowiedni dla siebie. W szerokiej gamie asortymentu znajdują się urządzenia i naczynia do obróbki produktów najwyższej jakości. Cały asortyment został stworzony z wytrzymałych materiałów, dzięki czemu gwarantują pełną funkcjonalność przez długie lata.

Zobacz inne kategorie w naszym sklepie:

Tostery

Frytkownice

Salamandry

Piekarniki

Gofrownice