Przelewowe

Ekspres do kawy to jedna z najważniejszych inwestycji dla miłośników tego pobudzającego do życia napoju. Co prawda kawę można przygotować w kawiarce, w sposób tradycyjny, jednak proces ten nie tylko będzie bardziej czasochłonny, ale i sam napar nie będzie tak aromatyczny, jak po przygotowaniu go w profesjonalnym urządzeniu. Wybór ekspresów na rynku jest bardzo szeroki, a poszczególne modele poza ceną, różnią się między sobą możliwościami. Dużym zainteresowaniem cieszą się ekspresy do kawy przelewowe, stosunkowo tanie, a pozwalające na szybkie przygotowanie w domowym zaciszu aromatycznej kawy.

Zalety ekspresów przelewowych

Ekspresy przelewowe to urządzenia o wielu zaletach i nie chodzi tu jedynie o ich stosunkowo niską cenę. Swoje zastosowanie znajdzie on przede wszystkim w przypadku osób, które piją w ciągu dnia bardzo duże ilości kawy, a co za tym idzie potrzebują narzędzia do jej parzenia, które swoje zadanie wykona szybko i satysfakcjonująco. Z tego też względu jest to bardzo popularny typ ekspresu do kawy stosowany w firmach czy biurach, gdzie w ciągu dnia jest on użytkowany przez wiele osób. Dużym atutem ekspresów przelewowych jest możliwość podgrzewania kawy, przez co można z niej skorzystać w dowolnie wybranym momencie.

Urządzenia pozwalają na przygotowanie dobrej jakości kawy, która będzie najbardziej aromatyczna po uprzednim samodzielnym zmieleniu ziaren w młynku. Ekspres jest niezwykle prosty i intuicyjny w obsłudze, z czym każdy powinien sobie doskonale poradzić. Ponadto jest to typ najłatwiej dostępny, zarówno pod względem ceny, jak i ilości czy różnorodności modeli dostępnych w sprzedaży. To idealne rozwiązanie w przypadku, w którym potrzebna jest spora ilość kawy w jednym czasie. Kawa przygotowywana jest bardzo szybko, co pozwala na zaoszczędzenie czasu, bowiem nie ma potrzeby parzenia jej każdemu z osobna.

Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Zasada działania ekspresów przelewowych jest nieco inna niż w przypadku pokrewnych urządzeń dostępnych na rynku. W tym przypadku należy wsypać kawę (najlepiej świeżo mieloną) do specjalnego zbiornika znajdującego się tuż nad dzbankiem. Pod wpływem działania gorącej wody, przesączającej kawę, do dzbanka powoli będzie napływał aromatyczny napój. To doskonała alternatywa dla klasycznej metody parzenia kawy w kubku, dzięki której można pozbyć się bardzo często uciążliwego problemu z fusami. Pod dzbankiem znajduje się płyta grzewcza, pozwalająca przez odpowiednio długi czas na podtrzymanie właściwej temperatury naparu.