Kolbowe

Choć ekspresy kolbowe w użytkowaniu są nieco bardziej skomplikowane niż popularne ekspresy przelewowe, to jednak dają zdecydowanie więcej możliwości parzenia kawy, co bez wątpienia ogromnie docenią miłośnicy tego napoju. Urządzenie pozwala nie tylko delektować się wyjątkowym smakiem i aromatem kawy, ale również samym procesem jej przygotowania.

Jak działa ekspres kolbowy?

Ekspres kolbowy jest jednym z typów ekspresów ciśnieniowych, o charakterystycznym kształcie pojemnika przeznaczonego do umieszczania w nim kawy. Na rynku dostępne są także modele wyposażone w młynek do kawy, który mieli odpowiednią porcję ziaren przez zaparzeniem (dzięki temu powstaje jeszcze bardziej aromatyczny napar). Działanie ekspresów kolbowych opiera się na wykorzystaniu wysokiego ciśnienia w czasie parzenia kawy. Potrzebna porcja kawy umieszczana jest w specjalnym pojemniku metalowym sitku z rączką (cały zestaw nazywany jest kolbą - stąd też się wzięła nazwa urządzenia). Konstrukcja musi zostać umieszczona w odpowiednim miejscu w ekspresie, a przed uruchomieniem urządzenia dokładnie wkręcona. Przez kolbę przepuszczona jest gorąca woda pod wysokim ciśnieniem, co powoduje zaparzenie aromatycznej smacznej kawy.

Zalety ekspresów kolbowych

Ekspresy kolbowe pozwalają na przygotowanie kawy niemal identycznej jak w kawiarniach, smacznej i niezwykle aromatycznej. Przygotowanie kawy, podobnie jak jej picie to przyjemny rytuał, który jednak wymaga odpowiedniego przygotowania i dokładnego zapoznania się z obsługą urządzenia (nie jest to proste, jednak smak i aromat naparu szybko wynagrodzi włożony wysiłek). Im większa wprawa, tym większa zdolność do wydobywania z ziaren kawy ich niepowtarzalnego aromatu. Ekspresy kolbowe przeznaczone do użytku domowego nie tylko pozwalają na przygotowanie doskonałej kawy, ale również nie są zbyt drogie (mając na względzie ich możliwości), a przy tym są bardzo estetyczne, dzięki czemu doskonale wkomponują się w wystrój każdego pomieszczenia.

Jak zrobić dobrą kawę przy pomocy ekspresu kolbowego?

Na smak kawy ma wpływ nie tylko urządzenie i odpowiedni sposób parzenia, ale również rodzaj kawy oraz sposób jej mielenia, o czym należy pamiętać. W zależności od możliwości urządzenia (dostępności młynka) można zastosować kawę już zmieloną bądź zmielić ziarna przy pomocy urządzenia, tuż przed przyrządzeniem naparu (dzięki czemu będzie on bardziej aromatyczny). Warto wybierać ziarna kawy dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła, co z pewnością zaprocentuje przy rozkoszowaniu się smakiem kawy.