Warniki gastronomiczne
Warniki
Warniki gastronomiczne i ich właściwości
Woda – nie wyobrażamy sobie bez niej życia. W kuchni jest równie niezbędna. Chcesz zaoszczędzić czas i pieniądze? Poznaj warniki gastronomiczne, czyli urządzenia, którym niestraszne jest lanie wody!
Warniki do wody – co to takiego?
Kuchnia to serce domu. Tutaj przygotowujemy potrawy i napoje dla siebie, rodziny i znajomych. Warto wykorzystać rozwój techniki i zainwestować w nowoczesne sprzęty usprawniające codzienną pracę.
Warniki gastronomiczne to specjalistyczne urządzenia pozwalające na podgrzanie wody do wymaganej temperatury, zazwyczaj w zakresie 30-100°C. Poza tym posiadają tzw. funkcję podtrzymywania uzyskanej temperatury. Pozwala to zaoszczędzić dużą ilość energii. W urządzeniach tego typu znajdziesz wskaźnik poziomu wody oraz lampkę kontrolną, która informuje o pustym zbiorniku lub ewentualnej awarii. Oferujemy warniki wysokie jakościowo, wykonane z trwałej stali nierdzewnej.
Warniki do wody są na tyle zróżnicowane, że sprawdzą się zarówno w restauracji, czy hotelu, jak i w warunkach mieszkalnych. Ze względu na przystępną cenę i oferowane funkcje coraz więcej osób decyduje się na wypróbowanie ich w domowym zaciszu.
Warnik do wody - automatyczny, czy manualny?
Warniki napełniane ręcznie to świetne rozwiązanie w przypadku miejsc, w których dostęp do wody jest ograniczony. Napełnianie następuje wtedy poprzez podniesienie pokrywy i samodzielne uzupełnienie płynu. Są zazwyczaj bardziej przystępne cenowo.
Warniki automatyczne działają na zasadzie podłączenia do sieci wodnej. Ich niewątpliwą zaletą jest bezobsługowość i oszczędność czasu. Doskonale sprawdzą się np. w kawiarni, czy jako element szwedzkiego stołu. Przy wspomnianym szwedzkim stole i nie tylko, świetnie sprawdzą się również podgrzewacze żywności.
Dwuściankowa oszczędność
Czy tak jak my, jesteś entuzjastą oszczędzania energii? Proponujemy zainteresować się modelami dwuściankowymi. Dzięki pogrubionym ściankom dłużej utrzymują ciepło, przez co pozwalają one uzyskać nawet do 30% niższe zużycie energii. Wypróbuj również najlepszej jakości ekspresy do kawy stworzone z tą samą myślą.
Twardość wody ma znaczenie
Najczęściej zaleca się używanie wody o stopniu twardości do 6 °dH w skali niemieckiej. Jest to o tyle istotne, że zbyt twarda woda ma tendencję do osadzania się na grzałkach. W rezultacie warnik może ulec uszkodzeniu, a my utracimy gwarancję. Jak sprawdzić twardość wody w swoim domu? Wystarczy zakupić niedrogi i prosty w obsłudze tester paskowy. Zanurzamy go w wodzie i po ok. minucie odczytujemy wynik. Co, jeśli okaże się, że nasza woda jest zbyt twarda? Z pomocą przyjdą nam filtry zmiękczające.
Czym są warniki gastronomiczne?
Warniki gastronomiczne to urządzenia, które służą do przechowywania i podgrzewania płynów. Są one wykonane z materiałów takich jak stal nierdzewna lub aluminium. Warniki gastronomiczne są często używane w restauracjach, barach i kawiarniach.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie warnika do podgrzewania wody?
Przede wszystkim, warnik powinien być wykonany ze stali nierdzewnej. Jest to materiał trwały i łatwy w utrzymaniu w czystości. Poza tym, dobrym rozwiązaniem jest warnik z filtrem, który ułatwi oczyszczanie wody. Ważnym aspektem przy zakupie warnika do wody jest jego moc. Im większa, tym krótsze oczekiwanie na podgrzanie wody. Ta cecha bezpośrednio przekłada się na zadowolenie klient