Podczas planowania wyposażenia lokalu gastronomicznego nie ma miejsca na rozwiązania kompromisowe. Konieczne są profesjonalne wybory, które zapewnią kucharzom dobre warunki pracy i pozwolą na komfortową i wydajną obsługę gości. Nic dziwnego, że nasi klienci szukają urządzeń klasy premium. Wiedzą, że tylko one zapewnią im idealną równowagę między jakością a energooszczędnością. Co polecamy im w takiej sytuacji? Marki, do których mamy absolutne zaufanie – Churchill, SMEG, Jura, Stalgast, Samsung, Winterhalter. Zobacz, co wyróżnia ich ofertę na tle konkurencji!

Urządzenia gastronomiczne – różne standardy

Przy wyposażaniu lokalu gastronomicznego można zdecydować o tym, jaki będzie jego standard. Trudno, chociażby ze względu na ilość dostępnego miejsca, porównywać mały fast food z elegancką restauracją. Każdy obiekt ma inne potrzeby, menu oraz przepustowość, dlatego dla każdego inwestora premium będzie oznaczało coś innego.

Ogólnie przyjmuje się jednak, że bez względu na to, czy kupujesz mikrofalówkę, czy kilkukomorowy piec do wypiekania albo taśmę do podawania, nie powinieneś rezygnować z jakości. Urządzenia takie są zazwyczaj intensywnie eksploatowane i mają przepracować wiele roboczogodzin. Koniecznie postaw na te najwydajniejsze, które nie zepsują się tuż po zakończeniu okresu gwarancyjnego.

Iguana małe AGD

Inwestować czy oszczędzać?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zwłaszcza że np. piece konwekcyjno-parowe mogą kosztować od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dużo zależy od tego, jaka jest obecna kondycja Twojej firmy i czy jesteś gotów w nią zainwestować. Często to po prostu się opłaca, szczególnie gdy skorzystasz z wygodnych i atrakcyjnych systemów finansowania zakupów.

Nie oszczędzaj na materiałach, nie kupuj tanich, ale pożerających dużo energii urządzeń. Możesz jednak kupić sprzęty używane albo poleasingowe – oczywiście z zaufanego źródła. W gastronomii najlepiej sprawdza się wyposażenie stalowe, odrzuć na wstępie tańsze zamienniki jak plastik.

Kupuj premium tam, gdzie tego potrzebujesz

Jeżeli prowadzisz restaurację włoską i zamierzasz specjalizować się w wypiekaniu pizzy, zainwestuj w bardzo dobry piec. Jeżeli w menu będzie też kawa, ale raczej jako dodatek niż najważniejsza pozycja w karcie napojów, to w to miejsce zaoszczędzisz na ekspresie do kawy. Może on być mniejszy, a co za tym idzie tańszy. U nas porównasz jedno urządzenie w wielu wariantach, a my doradzimy Ci, które najlepiej sprosta Twoim potrzebom.

Przeczytaj również:

Młynek do kawy i spieniacz do mleka, czyli pyszna kawa dzięki sprzętom SMEG

Na jakiej wysokości odpływ pod zlewozmywak?

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Co wybrać do profesjonalnej kuchni?

Udostępnij ten wpis