Blender - ręczny czy kielichowy. Porównujemy
- 2403 odwiedzin
Rozważając zakup blendera, przede wszystkim powinniśmy się zastanowić do czego będziemy go używać. Zarówno blender ręczny, jak i kielichowy ma swoje wady i zalety. Wybór konkretnego modelu będzie uzależniony przede wszystkim od jego przeznaczenia. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj nasz artykuł - “Blender - ręczny czy kielichowy. Porównujemy”.
Blender ręczny
Do cech wyróżniających blender ręczny na tle kielichowego można zaliczyć przede wszystkim niewielki rozmiar oraz niską cenę. Różny jest też sposób użycia. Blender ręczny w trakcie używania należy trzymać w misce lub innym naczyniu, w którym znajdują się składnik. Model ręczny idealnie sprawdzi się jeśli chcemy przygotować: zupę-krem, domowy sos czy zupkę dla dzieci. Jego niewielką wadą jest stosunkowo nieduża moc, przez co może mieć problem z poradzeniem sobie z dużą ilością produktów.
Blender kielichowy
Blender kielichowy, inaczej zwany też stacjonarnym składa się z podstawy, w której znajdują się ostrza oraz dzbanka, kielicha na górze, w którym umieszcza się składniki. Po umieszczeniu produktów w kielichu należy nałożyć pokrywkę na kielich i nacisnąć przycisk uruchamiający proces miksowania. Blender kielichowy jest o wiele większy niż ręczny, posiada też dużo większą moc. Dzięki swoim gabarytom, blender kielichowy jest stabilniejszy od ręcznego. Duża moc sprawia, że w blenderach kielichowych można poza miksowaniem produktów również skruszyć kostki lodu bądź orzechy. Dodatkową zaletą blenderów tego typu jest to, że noże ukryte są w podstawie kielicha, dzięki czemu zwiększa się poziom bezpieczeństwa przy korzystaniu z niego. Blender kielichowy świetnie sprawdzi się do przygotowywania min. koktajli owocowych czy owocowo-warzywnych smoothie.
Budowa blendera
Jednym z czynników, na które warto zwrócić uwagę jest budowa blendera. Pomimo, że ogólna budowa, kształt i forma takich urządzeń jest zasadniczo identyczna, różnić się mogą materiały, z których wykonano poszczególne części urządzenia. Na przykład w blenderach stacjonarnych kielich może być wykonany z plastiku, albo ze szkła. W tym pierwszym wypadku będzie on lżejszy, ale będzie też podatny na absorbowanie zapachów produktów, które w nim się znajdowały. Natomiast kielich szklany jest cięższy, solidniejszy, ale jednocześnie podatny na stłuczenie. Analogiczna sytuacja dotyczy obudowy blendera. Najczęściej spotykane są plastikowe i ze stali nierdzewnej. Obudowy ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużo większą wytrzymałością. Plastikowe warianty dostępne są w wielu kolorach. Warto jednak wiedzieć, że białe mają tendencję do żółknięcia z biegiem czasu. Ważnym elementem budowy blendera ręcznego jest podstawa z ostrzami. W tańszych modelach wykonana jest ona z plastiku, natomiast w droższych z wytrzymałej stali.
Jaki blender jest najlepszy?
To, jaki blender jest najlepszy do naszej kuchni, zależy od tego, co mamy zamiar w nim przygotowywać. W momencie, kiedy nie planujemy robić np. koktajli na mleku, czy przygotowywać smoothie w zupełności wystarczy nam blender ręczny. Blender stacjonarny będzie natomiast dobrym rozwiązaniem do przygotowania większej ilości warzyw lub owoców.
Podsumowując, wybór blendera zależy w sporej mierze, od jego przeznaczenia. Szeroki wybór modeli dostępnych na rynku sprawia, że łatwo jest znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Może okazać się, że do małej kuchni wystarczający będzie blender ręczny, jeśli natomiast potrzebujemy urządzenia do przygotowywania większych ilości jedzenia, należy zastanowić się nad dużym blenderem stacjonarnym, który z łatwością poradzi sobie z wieloma zadaniami.
Przeczytaj również:
Nowoczesne chłodnictwo: Jak działa system No Frost?
Jak otworzyć własną kawiarnię? Dobra lokalizacja i profesjonalne wyposażenie to podstawa