Zapewne każdy człowiek choć raz w życiu złapał się na myśleniu o prowadzeniu własnego interesu. Część z tych osób faktycznie postawiła jedną kartę na ten pomysł, część z niego zrezygnowała, a pozostali wciąż się zastanawiają. Kawiarnia to tylko jedna z możliwych opcji na biznes, ale zdecydowanie zalicza się do tych najczęściej wybieranych. Dlaczego? Ponieważ większość z nas kocha kawę, a bez odpowiedniego podejścia i pasji, ciężko jest prowadzić coś, w co się tak naprawdę nie wierzy i czego się nie rozumie. Jak więc wykonać pierwsze kroki w kierunku spełnienia marzeń? Na czym skupić uwagę i w co zainwestować?

Stwórz biznesplan i przemyśl każdy element układanki

Prowadzenie własnego biznesu bez planu jest wręcz niemożliwe do zrealizowania. Wszelkie nieprzemyślane sprawy prędzej czy później wyjdą na wierzch i zaczną nawarstwiać się, wywołując lawinę problemów. Aby tego uniknąć stwórz biznesplan i zawrzyj w nim m.in. swoje pomysły na zrealizowanie celów na najbliższy rok wraz z opisem czego one dotyczą, a także kosztorys zawierający w sobie przewidywane wydatki oraz przychody, które realnie jesteśmy w stanie uzyskać z prowadzenia kawiarni. Dopiero mając w głowie, jak i na papierze, przygotowaną rozpiskę udaj się do urzędu i rozpocznij procedurę zakładania własnej firmy.

Znajdź miejsce, w którym chciałby znaleźć się każdy

Szukając odpowiedniej lokalizacji dla swojego kawowego biznesu miej na uwadze, że nie może ona znajdować się zbytnio na uboczu. Choć takie miejsca również potrzebują gastronomii to znacznie trudniej zdobyć w nich dużą ilości klientów. Jeżeli to twoja pierwsza kawiarnia to poszukaj miejsca w pobliżu centrum, najlepiej blisko budynków istotnych dla mieszkańców miasta. Niech będzie to dobrze widoczny budynek obok biurowców i codziennie przechodzących tłumów! Przy wyborze miejsca nie zapominaj o warunkach, które musi spełniać dany lokal. Zapoznaj się z wymogami Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego i zadbaj o odpowiednio wydzielone zaplecze socjalne oraz sanitarne.

Iguana małe AGD

Wyposaż lokal w sprzęt górnej półki

Zanim otworzysz kawiarnię i udostępnisz ją innym, zainwestuj w jej wnętrze. Nie tylko kolor ścian się liczy! Poświęć uwagę przede wszystkim urządzeniom, które kupujesz, a także ich rozplanowaniu w posiadanej przestrzeni. Pamiętaj, że ekspres do kawy to serce Twojej firmy i powinno się ono wywiązywać się ze swoich obowiązków z nawiązką. Do tego zadbaj o odpowiednie akcesoria, które ułatwią przyszłym pracownikom szybką obsługę i wydawanie zamówień. Dokładnie przemyśl sposób rozstawienia stolików, gdyż od tego zależy ilość odwiedzanych Cię klientów. Nie idź w ilość, a jakość, pozostawiając odpowiednio duże przestrzenie pomiędzy stołami. Wyposażając lokal, pamiętaj także o zatrudnieniu ludzi, potrafiących sobie poradzić z posiadanym sprzętem. Niech będą to nie tylko profesjonaliści w danej dziedzinie, ale także ludzie z pasją i uśmiechem. Postaraj się zagwarantować im odpowiednie warunki do pracy, a także wsparcie ze swojej strony.

Wybierz nazwę i dopełnij formalności

Kawiarnia nie może istnieć bez własnej nazwy. Decydując się na jakąś pamiętaj, aby była ona sympatyczna dla ucha. Najlepiej gdyby w pewien sposób nawiązywała ona do cech charakterystycznych Twoich usług i była zrozumiała dla ewentualnych turystów. Nie twórz zbyt złożonych haseł, niezrozumiałych dla większości. Postaw na prostotę i spryt!

Jeśli chodzi o rejestrację firmy to wymaga to od Ciebie wizyty w urzędzie bądź e-urzędzie i uzupełnienia formularzu swoimi danymi personalnymi oraz informacjami na temat planowanej przez Ciebie działalności gospodarczej. W przypadku kawiarni jako przedmiot działalności według PKD uznaje się oznaczenie 56.10.A, co również należy uwzględnić w momencie zakładania firmy.

Oprócz tego koniecznym jest założenie konta w banku, wyboru formy opodatkowania, zgłoszenie firmy do Państwowej Inspekcji Pracy oraz nadanie jej numeru REGON. Istotnym też jest zadbanie o ewentualną koncesję na posiadanie alkoholu w lokalu oraz wykupienie licencji na puszczanie muzyki od Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.

Przeczytaj również:

Czy kuchenki indukcyjne to dobre rozwiązanie dla małej i średniej gastronomii?

Jakiego rodzaju urządzenia wybrać do efektywnej obróbki mechanicznej?

Chłodziarko zamrażarki stylizowane na lata 50. Oto urządzenia dla osób z wyszukanym gustem

Udostępnij ten wpis