Piec do pizzy – rodzaje

Piece różnią się między sobą przede wszystkim sposobem zasilania. Na rynku dostępne są urządzenia, które wykorzystują odmienne rozwiązania. Najczęściej spotykane są gazowe, na drewno i elektryczne. Gazowe i drewniane to dość kosztowne rozwiązanie, ale piece zasilane w ten sposób sprawiają, że przygotowanie pizzy jest błyskawiczne, a przy tym danie pozostaje wysokiej jakości. Piece gazowe oraz te opalane drewnem umożliwiają przygotowanie aromatycznej i niezwykle smacznej pizzy. Ogromną zaletą gazowego pieca do pizzy w porównaniu do tego opalanego drewnem, jest przede wszystkim brak konieczności dorzucania drewna, a więc cała jego obsługa jest mniej problemowa.

Natomiast elektryczne piece to rozwiązanie, które sprawdzi się szczególnie w małych lokalach. Cena takiego urządzenia jest niska w porównaniu do tych zasilanych gazem lub na drewno. Idealnie nada się do lokali, w których pizza nie stanowi większości menu, a jest jedynie ciekawą alternatywą.

Iguana małe AGD

Czym różnią się piece do pizzy? Przede wszystkim sposobem działania – szukając pieca do pizzy, natkniesz się na statyczne, które zapewniają idealnie upieczone ciasto, jak również obrotowe, które charakteryzują się wysoką wydajnością, nie wpływając na jakość. Piece statyczne są bardziej tradycyjne, jeżeli więc taki charakter ma również Twoja restauracja, warto wziąć pod uwagę ten rodzaj pieca.

Piec do pizzy – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Nie istnieje jeden, uniwersalny piec do pizzy. Dlatego przy wyborze tego odpowiedniego należy kierować się przede wszystkim charakterem lokalu oraz jego potrzebami. Inny piec będzie niezbędny do dużej restauracji, a inny do niewielkiego lokalu. W lokalu o dużej powierzchni niezbędny jest piec o większej pojemności, dzięki czemu czas oczekiwania na zamówienie nie będzie zniechęcał klientów. Duży piec pobiera większa ilości energii, co z kolei wpływa na koszty jego utrzymania, dlatego odradza się kupowanie go do niewielkiego lokalu gastronomicznego.

Ważna jest również intuicyjna obsługa i łatwość czyszczenia – to dzięki tym cechom, korzystanie z urządzenia nie będzie uciążliwe. To, jaki piec do pizzy wybrać, zależy więc głównie od wielkości lokalu i tego, czy pizza stanowi większość Twojego menu, czy też nie.

Przeczytaj również:

Wyższa jakość usług gastronomicznych dzięki meblom nierdzewnym Stalgast

Jakie akcesoria barmańskie przydadzą się na weselu?

Rodzaje i zastosowanie wózków transportowych i kelnerskich

Udostępnij ten wpis