Podczas codziennego przygotowywania posiłków wiele artykułów spożywczych zostaje poddanych różnym procesom takim jak gotowanie, smażenie, duszenie, grillowanie, blanszowanie czy pieczenie i podgrzewanie. Wszystkie one pomagają w pozbyciu się chorobotwórczej mikroflory bakteryjnej, która może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z artykułem “Profesjonalna obróbka termiczna - o czym należy wiedzieć?”

Rodzaje obróbki termicznej

Badania udowodniły, że najzdrowszym procesem obróbki termicznej jest gotowanie. Stwierdzono także, że woda wypłukuje prawie połowę cennych witamin i minerałów. Na szczęście istnieją produkty do obróbki termicznej, takie jak garnki z podwójnym dnem pozwalające gotować bez użycia wody. Dzięki temu możemy zachować wiele cennych składników. W taki sposób możemy przyrządzić mięso czy warzywa. Z kolei gotowanie na parze nie pozwala utracić potrawom koloru, zapachu, smaku oraz wartości odżywczych. Duszenie potraw jest także często praktykowane. W taki sposób przyrządzimy pyszna i smaczną rybę, warzywa, mięso lub grzyby. Najczęściej do garnka wlewa się ok ⅓ wody i tak np. mięso trzyma się pod przykryciem krótką chwilę. Dusić można także w piekarniku. Potrawy takie zawsze są miękkie i bardzo aromatyczne. Bardzo dobrym sposobem przygotowywania potraw jest ich pieczenie bez tłuszczu w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać, że piekąc mięso musimy ciągle polewać go wodą lub bulionem, aby było soczyste. Dobrym pomysłem jest także grillowanie np. w grillu elektrycznym. Potrawy tak przyrządzone poddawane są wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas a w dodatku są często obracane, dlatego zachowują większość swoich wartości odżywczych.

Smażenie jest bardzo popularnym sposobem przygotowywania żywności. Do tego celu stworzono profesjonalne frytkownice, w których można smażyć oprócz frytek i mięsa, ryby, faworki, donaty czy ser w panierce. Jeśli chcemy smażyć bez tłuszczu powinniśmy skorzystać z patelni teflonowej, najlepiej takiej, która wykonana jest z wysokogatunkowej stali.

Skuteczną metodą, która pozwala zachować witaminy w przygotowywanej żywności jest blanszowanie. Jest to proces, który polega na zanurzaniu na kilkadziesiąt sekund żywności we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Stosuje się go przed zamrażaniem niektórych owoców i warzyw po to, aby nie straciły swojego koloru i smaku. Te wszystkie rodzaje obróbki termicznej sprawią, że pozbędziemy się potencjalnych bakterii, a przede wszystkim zwiększymy walory smakowe potraw.

Iguana małe AGD

Urządzenia do obróbki termicznej


Jednym z najczęściej wykorzystywanych urządzeń do obróbki termicznej jest kuchenka mikrofalowa. Jej największym plusem jest to, że procesy gotowania lub podgrzewania w niej potraw zachodzą szybko, dzięki czemu dochodzi do znacznie mniejszych strat składników odżywczych. Często stosuje się ją do wstępnej obróbki cieplnej mięsa, które potem ma być grillowane. Poprzez to można uniknąć wielu niekorzystnych substancji, które mogą wytworzyć się podczas tradycyjnego grillowania nad ogniem.

Innym równie często używanym urządzeniem jest toster, który służy do opiekania pieczywa tostowego, ale także zwykłego chleba czy bułek. Tosty posmarowane ulubioną konfiturą lub dżemem są sposobem na pyszne śniadanie.
Dużą popularnością cieszą się także gofrownice, dzięki którym można przygotować niesamowite gofry. Odpowiednio dobrana moc tego urządzenia sprawi, że gofry będą idealnie chrupiące. Wszystkie urządzenia do obróbki termicznej powinny być jak najwyższej jakości, dzięki temu będziemy mieć pewność, że będą nam służyć przez lata.

Zdrowie odżywianie wiąże się z odpowiednim przygotowaniem posiłków. Dzięki prawidłowej obróbce termicznej nasze potrawy będą miały wyjątkowy smak, aromat i zachowają najważniejsze wartości odżywcze. Duże znaczenie ma także sprzęt, który powinien pomagać i ułatwiać nam codzienne gotowanie.

Przeczytaj również:

Przelewowe ekspresy do kawy Bravilor - niezastąpione w gastronomii

Promocja na sprzęty SMEG dla gastronomii. Ceny Cię zaskoczą!

Blender - ręczny czy kielichowy. Porównujemy

Udostępnij ten wpis