Bemar jest jednym z elementów wyposażenia kuchennego. Jest to rodzaj podgrzewacza, w którym umieszcza się naczynia z potrawami i dzięki temu długo potrafią zachować odpowiednio wysoką temperaturę. Z tego powodu bemar jako praktyczne urządzenie gastronomiczne powinno być odpowiednio dostosowane do naszych wymagań, gdyż jego praca czasami trwa kilkadziesiąt godzin dziennie.

Rodzaje bemarów gastronomicznych

Prowadząc punkt gastronomiczny mało prawdopodobne jest przygotowanie różnorodnych produktów na bieżąco tak, aby zawsze miały odpowiednią temperaturę. Z myślą o jak najwyższej jakości serwowanych potraw powstały różne rodzaje bemarów gastronomicznych. Są one niezastąpione w każdym bufecie czy stołówce. Na rynku jest dostępnych wiele urządzeń, dlatego z łatwością można dopasować je do wielkości pomieszczeń kuchennych bądź jadalnych. Często wybierane są bemary grzewcze. Ich największą zaletą jest to, że można je umieścić na każdym blacie, dlatego nie trzeba wygospodarowywać dla nich dodatkowej przestrzeni. Z kolei bemary wolnostojące mogą posiadać 2,3 lub 4 komory. Często są sterowane centralnie, czyli mają wspólny regulator dla wszystkich komór co oznacza, że każda ma taką samą temperaturę. Istnieją modele, które są sterowanie niezależnie. Dzięki temu, że są wyposażone w oddzielny regulator, każda komora może mieć inną, adekwatną temperaturę do potrawy. Ciekawym rozwiązaniem są bemary jezdne, które za sprawą swojej mobilności ułatwiają poruszanie się miedzy kuchnia a miejscem, gdzie mają być serwowane dania. Mamy do dyspozycji także wózki bemarowe, które przeważnie mają półkę lub ogrzewaną szafkę oraz rozsuwane blaty. Ich dużą zaletą jest swobodne wydawanie przygotowanego jedzenia oraz możliwość przewożenia go na dowolne odległości.

Iguana małe AGD

Bemar elektryczny czy gazowy?

Przy wyborze najodpowiedniejszego urządzenia należy wziąć pod uwagę materiał z jakiego zostały wykonane. Najlepiej sprawdzą się modele ze stali nierdzewnej, chromowanej lub chromowo-niklowej. Ich wyjątkowe właściwości sprawiają, że bemary nie ulegają korozji pod wpływem wody, są odporne na uszkodzenia fizyczne i wysoką temperaturę. Ponadto nie uwalniają substancji, które mogłyby zaszkodzić klientom a do tego są łatwe w czyszczeniu i dezynfekcji.

Warto także zwrócić uwagę na ilość oraz objętość pojemników, które posiada bemar. Nowoczesne modele są wyposażone w specjalne pokrywki z otworami na łyżki. Takie udogodnienie z pewnością ułatwi ich obsługę. Dobrze, aby pojemnik oraz zbiornik na wodę urządzenia do podgrzewania posiadał wyprofilowane brzegi i narożniki. Dzięki temu utrzymanie ich w czystości będzie o wiele łatwiejsze.

Przed zakupem odpowiedniego urządzenia do podgrzewania często zastanawiamy się, który wybrać bemar elektryczny czy gazowy. Bardziej funkcjonalne i energooszczędne są bemary gazowe, które sukcesywnie wypierają te zasilane prądem elektrycznym. Bemary elektryczne wymagają dostępu do gniazdka, dlatego nie można ich postawić w dowolnym miejscu a ponadto są droższe w utrzymaniu. Termostaty, w które wyposażone są bemary pozwalają osiągnąć temperaturę od 0 do 90 stopni Celsjusza. Dzięki temu łatwo dostosować ich pracę do rodzajów pożywienia. Niektóre modele bemarów mogą spełniać funkcję wolnowaru, czyli urządzenia do gotowania w niskiej temperaturze.


Bemary gastronomiczne pozwalają zachować odpowiednią temperaturę dań. Szczególnie niezastąpione są tam, gdzie wymagane jest podawanie posiłków w określonej temperaturze, która pozwala im zachować niepowtarzalne walory estetyczne i smakowe. Ze względu na ich zalety powinny być podstawowym elementem wyposażenia każdej gastronomii.

Przeczytaj również:

Najlepsze grille na lato! Jaki model wybrać?

Jaki wybrać koszyk na sztućce?

Jak dbać o higienę w lokalach gastronomicznych podczas epidemii?

Udostępnij ten wpis