Prawidłowo przygotowywane potrawy powinny trafiać do klientów bardzo szybko, jednak wiele składników, które gromadzisz od dobrych dostawców, wymaga przebywania w chłodniach, by nie stracić swoich właściwości. Dlatego w prowadzeniu gastronomii bardzo ważne jest, by umieć dobrać odpowiednią szafę gastronomiczną do potrzeb lokalu. Jak to zrobić?

Do chłodzenia i mrożenia

Choć w wielu dobrych restauracjach odchodzi się już od mrożenia, to jednak część rzeczy wciąż w zamrażalnikach stoi. Dlatego zanim zaczniesz na poważnie wybierać szafy chłodnicze gastronomiczne, zdecyduj, czy potrzebujesz tylko chłodzenia czy również mrożenia. Od tego zależeć będzie rodzaj zakupu, czyli rodzaj szafy. Na rynku znajdziesz modele połączone, w których mrożenie zajmuje dużo miejsca, ale także pojedyncze lodówki SMEG, bez mrożenia, które dla profesjonalnych kuchni zdecydowanie polecamy.

Iguana małe AGD

Niezawodność i funkcjonalność

Dlaczego tak ważne jest, by szafa pracowała skutecznie? Bowiem jakość produktów, które podajesz zależy często od sposobu ich przechowywania. Nie możesz pozwolić sobie na awarię i musisz mieć pod ręką taką szafę chłodniczą gastronomiczną, która będzie działała. Po prostu. Drugim ważnym aspektem jest funkcjonalność. Chodzi tu między innymi o rozłożenie półek w szafach czy wielkość jej samej. Dopasuj ją do rozmiarów swojego lokalu oraz do potrzeb. Zastanów się, czy rzeczywiście tak wiele przestrzeni do chłodzenia jest Ci potrzebne i wybierz model, który temu odpowiada.

Ekonomia

Nie ma co ukrywać, że koszt działania szafy chłodniczej gastronomicznej nie ma znaczenia. Nie chodzi tu tylko o ekologię, choć tylko nowe produkty spełniają odpowiednie normy, ale także o Twój portfel. Jeśli nie zadbasz o dobrą szafę, będzie zużywała za dużo prądu, co przełoży się na rachunki. Być może nie będą to wielkie koszty miesięczne, ale po podliczeniu rocznym okaże się, że bardzo wiele na tym tracisz. A zawsze jest coś, na co wydasz dużo chętniej. Dlatego efektywność energetyczna jest bardzo ważna i za każdym razem musisz jej szukać, wybierając szafę dla swojej firmy.

Tak naprawdę najważniejsza jest wiedza. Jeśli zdajesz sobie sprawę, na co zwrócić uwagę i co sprawdzić przy zakupie, wybierzesz najlepszą szafę chłodniczą, jaką możesz. Pamiętaj, by brać pod uwagę różne rzeczy i nie sugerować się ceną. Dopasowuj produkty w Twojej kuchni do siebie, a nie na odwrót. I nie oszczędzaj – dobrze przechowywane produkty to dobre dania i zadowoleni klienci. A na tym powinni Ci zależeć najbardziej.

Przeczytaj również:

Profesjonalne systemy do przygotowania napojów, czyli kilka słów o renomowanym producencie Bravilor Bonamat

Czym się kierować przy wyborze domowego młynka do kawy?

Czym charakteryzuje się czajnik z regulacją temperatury i czy warto go kupić?

Udostępnij ten wpis