Wszystko, co należy wiedzieć o konserwacji urządzeń gastronomicznych
- 545 odwiedzin
Urządzenia gastronomiczne są eksploatowane nieustannie i pracują w bardzo trudnych warunkach. To oznacza, że nawet najlepsze piece czy kuchenki mogą być bardziej narażone na uszkodzenia niż jakiekolwiek inne AGD. Jak zapobiegać awariom? Podstawą jest oczywiście regularna i solidna konserwacja. Dowiedz się, dlaczego jest ona tak istotna.
Konserwacja urządzeń a ich stan techniczny
Profesjonalne sprzęty gastronomiczne zazwyczaj sporo kosztują. Każdy inwestor, który zdecyduje się je nabyć, liczy, że posłużą mu przez wiele lat. Czy faktycznie tak się stanie? Dużo zależy od… niego samego i tego, w jaki sposób będzie dbał o wyposażenie swojej kuchni. Jeżeli wdroży, oprócz codziennego mycia, także regularną konserwację urządzeń, wówczas szansa na utrzymanie sprzętu w dobrej kondycji zdecydowanie wzrośnie.
Zalety konserwacji sprzętów kuchennych
Błędem jest świadoma rezygnacja z konserwacji kuchennych sprzętów, jak również nienależyte wykonywanie tych czynności. Zaniedbania, tzn. brak postępowania z urządzeniami w sposób, jaki rekomenduje producent, może prowadzić do tego, że zgłoszenia serwisowe w czasie gwarancji nie będą uznawane. W razie jakiekolwiek kontroli urzędowej, gdy okaże się, że nie są spełnione podstawowe zasady BHP, właściciel również zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.
Dobrze konserwowany sprzęt posłuży Ci dłużej, o czym pisaliśmy wyżej. A jeśli będzie czysty i solidnie zabezpieczony na wypadek trwałych zabrudzeń czy uszkodzeń, to dodatkowo będzie to element wizerunkowy. Wielu szefów uważa, że kuchnia – jej czystość i stan techniczny odzwierciedla to, jak pracują i świadczy o ich miłości do gotowania.
Jak wygląda konserwacja urządzeń gastronomicznych?
Aby uzyskać pożądane efekty, należy przeprowadzać konserwację w sposób prawidłowy. Każde urządzenie ma inne potrzeby i inne elementy newralgiczne, na które należy zwrócić uwagę. Przykładowo w kuchence będą to palniki, które czasem mogą się zapychać i emitować nierówny płomień. W lodówce problemem może okazać się skraplająca woda, powodująca nadmierną wilgoć szkodliwą dla warzyw czy owoców.
Jeżeli planujesz konserwację urządzenia to najpierw upewnij się, że nie jest ono podłączone do prądu. Potem zadbaj o środki ochrony własnej, głównie jednorazowe rękawiczki. Wybieraj tylko markową chemię oraz odpowiednie akcesoria. Unikaj raczej szczotek typu druciaki, które rysują stalowe meble i trwale je szpecą. Konserwuj regularnie, np. raz w miesiącu, ale o czystość dbamy każdego dnia.
Przeczytaj również:
Jak dbać o higienę w lokalach gastronomicznych podczas epidemii?