Jak dbać o higienę w lokalach gastronomicznych podczas epidemii?
- 2157 odwiedzin
Każdy rodzaj epidemii sprawia, że lokale gastronomiczne są narażone na szybkie roznoszenie zarazków. Aby tego unikać, zawsze trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie miejsca pracy oraz samych pracowników. Jeśli jednak nie zdajesz sobie sprawy, co robić, by zachować jak najbardziej sterylny i bezpieczny lokal gastronomiczny, powinieneś pomyśleć o kilku rzeczach.
Odpowiednie przeszkolenie pracowników kluczem do sukcesu
Przede wszystkim kluczem do zachowania czystości w lokalu gastronomicznym jest wiedza. Musisz mieć świadomość, jakie zagrożenia wiążą się z sytuacjami stanu epidemicznego i co dokładnie należy robić, aby ograniczać ryzyko przenoszenia wirusów czy bakterii. Dlatego niezwykle ważne w tym kontekście jest wyszkolenie pracowników.
Prowadząc lokal gastronomiczny musisz zadbać o to, by każdy pracownik wiedział, co ma robić i w jaki sposób. Mowa tu nie tylko o używaniu konkretnych przedmiotów w kuchni czy w sali, ale także o tym, jak się zachowywać w okresie epidemii, co robić podczas kolejnych czynności oraz jak często dezynfekować poszczególne elementy oraz siebie. To niezwykle istotne wiadomości, które muszą być przekazane załodze.
Właściwe wyposażenie kuchni, sali głównej i wszystkich pomieszczeń
Jeśli nawet wszyscy Twoi pracownicy będą wiedzieli, jak się zachowywać, przy braku pewnych elementów wyposażenia lokalu nie będzie to się na wiele zdawało. Mowa tu na przykład o żelach i mydłach do dezynfekcji dłoni oraz miejsc w lokalu. Trzeba zadbać o to, by każdy pracownik miał dostęp do tego rodzaju środków i stosował je zgodnie z założeniem.
Równie ważny jest dostęp do środków higieny i regularne sprzątanie w każdym pomieszczeniu. Zwłaszcza wtedy, gdy epidemia zamyka lokal, sala powinna dobrze się prezentować, gdyż taki okres może być wystarczającym do problemów z higieną po czasie. Dlatego trzeba myśleć o przygotowaniu do sytuacji, ale także wybiegać naprzód i dbać o jakość restauracji czy innego lokalu przez cały czas.
Odpowiednie ubrania dla personelu i dbałość o odzież
Niezwykle ważne jest także to, by zadbać o ochronę pracowników. Nie mówimy tutaj tylko o żelach itp., ale także o gastronomicznej odzieży ochronnej dla tych, którzy przychodzą do pracy. Odzież gastronomiczna musi być najwyższej jakości, pochodzić od dobrych producentów i być atestowana. Do tego powinna być nowa, schludna i czysta.
Trzeba pamiętać, że dbanie o higienę w przypadku lokali gastronomicznych jest niezwykle ważne, dlatego dbałość o wyposażenie sali, odzież dla pracowników czy przeszkolenie załogi to najlepsze korki, które pozwolą nie tylko przetrwać epidemię, ale także lepiej funkcjonować na co dzień.
Przeczytaj również:
Ekspres Jura vs. ekspres Smeg. Porównanie modeli
Wymogi Sanepidu dla małych gastronomii - o czym musisz pamiętać?
Ikoniczne lodówki Smeg z serii FAB - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!