Każdy rodzaj epidemii sprawia, że lokale gastronomiczne są narażone na szybkie roznoszenie zarazków. Aby tego unikać, zawsze trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie miejsca pracy oraz samych pracowników. Jeśli jednak nie zdajesz sobie sprawy, co robić, by zachować jak najbardziej sterylny i bezpieczny lokal gastronomiczny, powinieneś pomyśleć o kilku rzeczach.

Odpowiednie przeszkolenie pracowników kluczem do sukcesu

Przede wszystkim kluczem do zachowania czystości w lokalu gastronomicznym jest wiedza. Musisz mieć świadomość, jakie zagrożenia wiążą się z sytuacjami stanu epidemicznego i co dokładnie należy robić, aby ograniczać ryzyko przenoszenia wirusów czy bakterii. Dlatego niezwykle ważne w tym kontekście jest wyszkolenie pracowników.

Prowadząc lokal gastronomiczny musisz zadbać o to, by każdy pracownik wiedział, co ma robić i w jaki sposób. Mowa tu nie tylko o używaniu konkretnych przedmiotów w kuchni czy w sali, ale także o tym, jak się zachowywać w okresie epidemii, co robić podczas kolejnych czynności oraz jak często dezynfekować poszczególne elementy oraz siebie. To niezwykle istotne wiadomości, które muszą być przekazane załodze.

Iguana małe AGD

Właściwe wyposażenie kuchni, sali głównej i wszystkich pomieszczeń

Jeśli nawet wszyscy Twoi pracownicy będą wiedzieli, jak się zachowywać, przy braku pewnych elementów wyposażenia lokalu nie będzie to się na wiele zdawało. Mowa tu na przykład o żelach i mydłach do dezynfekcji dłoni oraz miejsc w lokalu. Trzeba zadbać o to, by każdy pracownik miał dostęp do tego rodzaju środków i stosował je zgodnie z założeniem.

Równie ważny jest dostęp do środków higieny i regularne sprzątanie w każdym pomieszczeniu. Zwłaszcza wtedy, gdy epidemia zamyka lokal, sala powinna dobrze się prezentować, gdyż taki okres może być wystarczającym do problemów z higieną po czasie. Dlatego trzeba myśleć o przygotowaniu do sytuacji, ale także wybiegać naprzód i dbać o jakość restauracji czy innego lokalu przez cały czas.

Odpowiednie ubrania dla personelu i dbałość o odzież

Niezwykle ważne jest także to, by zadbać o ochronę pracowników. Nie mówimy tutaj tylko o żelach itp., ale także o gastronomicznej odzieży ochronnej dla tych, którzy przychodzą do pracy. Odzież gastronomiczna musi być najwyższej jakości, pochodzić od dobrych producentów i być atestowana. Do tego powinna być nowa, schludna i czysta.

Trzeba pamiętać, że dbanie o higienę w przypadku lokali gastronomicznych jest niezwykle ważne, dlatego dbałość o wyposażenie sali, odzież dla pracowników czy przeszkolenie załogi to najlepsze korki, które pozwolą nie tylko przetrwać epidemię, ale także lepiej funkcjonować na co dzień.

Przeczytaj również:

Ekspres Jura vs. ekspres Smeg. Porównanie modeli

Wymogi Sanepidu dla małych gastronomii - o czym musisz pamiętać?

Ikoniczne lodówki Smeg z serii FAB - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!

Udostępnij ten wpis