Ciężko jest sobie wyobrazić lokal gastronomiczny bez możliwości wypicia w nim kawy bądź herbaty. Przyzwyczajeni do komfortu własnego mieszkania z chęcią sięgamy po dobrze znane nam napoje w starych i nowych wydaniach. Aby było to jednak możliwe właściciele gastronomii muszą zainwestować w odpowiedni sprzęt. Szczególnie istotna w tym przypadku jest obecność ekspresu do kawy, bez której większość z nas nie wyobraża sobie dnia.

Magia tego napoju to nie tylko dobre ziarno, ale także profesjonalny mechanizm mielenia i parzenia, który w efekcie daje wyjątkowy smak i aromat. Ciężko wyobrazić sobie dobrą kawiarnie bądź restaurację bez możliwości zamówienia swojej ulubionej odsłony kawy o dowolnej porze dnia.

W dobrym lokalu nie może zabraknąć nigdy kawy!

Wśród urządzeń gastronomicznych jest wiele niezbędników, bez których niemożliwym byłoby prowadzić lokal. Do najważniejszych z nich należą wszelkie sprzęty służące do przygotowywania dań, napojów, a także podawania ich klientom. Większość z nich jest dla nas oczywistym wyborem, ponieważ liczymy się z tym, że aby móc gdzieś zjeść, ktoś musi to jedzenie dla nas przygotować. Jak natomiast traktujemy napoje? Zarówno kawę jak herbatę zaparzyć możemy za pomocą zwykłego czajnika. Czy uzyskamy jednak w ten sposób napój o wyjątkowym smaku i aromacie?

Ekspres do kawy wyróżnia się wśród innych urządzeń tym, że jest stworzony po to, aby automatyzować proces przygotowania napoju, ale także wyciągnąć z niego to co najlepsze. Dzięki szczególnej uwadze poświęconej ekstrakcji ziaren, towarzyszącej temu temperaturze oraz ciśnienie, możliwe jest osiągnięcie wysokiej jakości kawy, która zadowoli podniebienie każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta. Oczywiście równie istotne w takim przypadku jest dobranie odpowiednich ziaren, a także ich odpowiednie przechowywanie, natomiast to właśnie dzięki ekspresowi możliwe jest ich odpowiednia obróbka i zaparzenie.

Iguana małe AGD

Co ekspres wniesie do Twojego lokalu?

Kawa pomimo bycia popularnym napojem kojarzy się nam również z ekskluzywnością. Wynika to z jej różnorodności, możliwości wyboru ziaren, a także różnych sposobów jej podawania. Z tego też powodu trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny, który byłby pozbawiony tego napoju w swojej ofercie. Klienci przychodzący na posiłek bardzo często wraz z jedzeniem zamawiają sobie coś do picia. Wynika to głównie z naszych przyzwyczajeń, a także w przypadku kawy, chęci odzyskania choć odrobiny energii. Składając zamówienie liczą więc na szybką realizację w możliwie najwyższej jakości.

Posiadając ekspres do kawy nie tylko przyspieszamy proces jej parzenia, ale także podnosimy jej unikalność. Możemy osiągnąć to za pomocą w pełni zautomatyzowanego ekspresu ciśnieniowego, ekspresu kolbowego bądź ekspresów kompaktowych, które z reguły zawierają znacznie mniej miejsca i świetnie odnajdują się w małej przestrzeni. Oferty tego rodzaju sprzętów są na tyle szerokie i różnorodne, że właściciel każdego lokalu znajdzie dla siebie sprzęt odpowiadający jego potrzebom.

Warto jednak pamiętać, aby korzystać z profesjonalnych ekspresów gastronomicznych, które z góry przystosowane są do intensywnego użytkowania. Każdy z proponowanych w tej sferze modeli charakteryzuje się trwałością, łatwą konserwacją oraz serią akcesoriów, które pozwalają na utrzymanie sprzętu w jak najlepszym stanie przez lata.

Przeczytaj również:

Co warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej?

Tego urządzenia nie powinno zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym

5 naczyń szklanych, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć

Udostępnij ten wpis