Restauracja azjatycka z prawdziwego zdarzenia. Jak ją wyposażyć?
- 2338 odwiedzin
Według wielu ekspertów obecnie restauracje serwujące specjały kuchni dalekowschodniej stanowią bardzo dochodową gałąź biznesu restauracyjnego. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że szeroko rozumiana kultura dalekiego wschodu cieszy się popularnością na całym świecie. Korzystając z takiej koniunktury i posiadając odpowiednie warunki warto pomyśleć o otwarciu własnej restauracji z daniami kuchni dalekowschodniej. Aby jednak ona odniosła sukces należy zadbać o jej właściwe wyposażenie.
Restauracja azjatycka
Istnieje dość sporo aspektów, które sprawiają, że restauracja azjatycka różni się od tradycyjnej europejskiej restauracji czy kawiarni. Przede wszystkim restauracja taka będzie potrzebować personelu, który posiada odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie. Zdobycie umiejętności niezbędnych do przygotowywania dań kuchni orientalnej jest bez wątpienia dużo bardziej skomplikowane niż opanowanie gotowania typowo europejskich potraw. W odróżnieniu od klasycznej restauracji w stylu europejskim, która zwykle jest ulokowana w dużym pomieszczeniu, do otwarcia restauracji w stylu azjatyckim, w zupełności na początek wystarczy nam stosunkowo mały lokal o powierzchni około 70 metrów kwadratowych. Należy jednak pamiętać, że w tej przestrzeni musimy zorganizować salę restauracyjną dla gości, kuchnię, toaletę, magazyn i być może pomieszczenie biurowe. Lepiej więc wybrać odrobinę większy lokal, aby nie okazało się, że nie jesteśmy w stanie zorganizować jakiegoś pomieszczenia z powodu braku miejsca. Przy wyborze lokalu dla swojej restauracji warto także zwrócić uwagę na inne czynniki: żeby móc liczyć na stabilny dochód najlepiej ulokować się daleko od potencjalnych konkurentów. Oczywiście uwarunkowane jest to w dużej mierze wielkością miasta, w którym będziemy funkcjonować. W dużym lub w samej stolicy jest to z pewnością łatwiejsze niż w małych miastach. Warto też wziąć pod uwagę potencjalny czas, kiedy klienci będą przychodzić do lokalu. W centrach dużych miast pracownicy, biznesmeni i inni najczęściej korzystają z restauracji w porach obiadowych i wieczornych. Jeśli lokal znajduje się na przedmieściach to klienci mogą przychodzić w dowolnym momencie dnia. Jednak w tym drugim wypadku nie oznacza to wcale, że przez cały dzień będziemy mieć ruch. Korzystnie na zwiększenie gości w naszym lokalu wpłynąć może także bliskość przystanków komunikacji miejskiej czy innych miejsc, w których gromadzą się duże ilości ludzi.
Wyposażenie restauracji
Daleki wschód słynie ze swej lakoniczności, która przejawia się niemal w każdym obszarze. Z tego też powodu wyposażenie restauracji orientalnej będzie stosunkowo proste, co nie znaczy, że nie będzie wymagać odpowiedniego sprzętu. Absolutnie niezbędna będzie maszynka do gotowania ryżu. Jest ona niezbędna ponieważ podstawą znacznej większości dań z dalekiego wschodu jest właśnie ryż. Co najmniej jedna kuchenka, jeśli planujemy sprzedawać nie tylko chłodne przekąski (takie jak np. Suszi), ale też np. zupy. Lodówka i zamrażarka powinny być pojemne, żeby móc w nich przechowywać zarówno produkty gotowe jak i składniki do ich przygotowania. Specjalne deski do krojenia różnych gatunków ryb i owoców morza wraz z zestawem ostrych noży. Przyda się również maszyna do zawijania wodorostów, zestaw naczyń do serwowania potraw, które nawiązują wyglądem do kultury dalekiego wschodu.
Otwarcie restauracji z daniami kuchni azjatyckiej jest świetnym pomysłem, jeśli planujemy zacząć biznes w branży kulinarnej. Jeśli podejdziemy poważnie i rozsądnie od samego początku, wybierzemy odpowiedni sprzęt, właściwą lokalizację oraz zatrudnimy specjalistów, którzy znają się na kuchni azjatyckiej będziemy mieć bardzo duże szanse na odniesienie sukcesu.
Przeczytaj również:
Grille marki Weber, czyli urządzenia dla wymagających
Jak dbać o higienę w lokalach gastronomicznych podczas epidemii?
Tego urządzenia nie powinno zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym